Luke Ings, un tânăr condamnat la 18 luni de închisoare după o bătaie la McDonald’s, este încă în închisoare pentru infracţiunile de jaf și agresiune comise la vârsta de 17 ani. Citiţi mai jos cum este posibil acest lucru.
Un bărbat de 36 de ani, care a fost condamnat inițial la 18 luni de detenție după o bătaie într-un restaurant McDonald’s, pe când avea 17 ani, se află încă în spatele gratiilor.
Tânăr condamnat la 18 luni de închisoare după o bătaie la McDonald’s
Luke Ings a fost condamnat în anul 2006 pentru două jafuri și două agresiuni în restaurantul McDonald’s din Bracknell. Deși pedeapsa inițială era de doar 18 luni, astăzi, la 36 de ani, Ings se află în continuare în închisoarea de maximă securitate HMP Wakefield, din oraşul britanic cu acelaşi nume, cunoscută și sub numele de „Conacul Monștrilor”, din cauza numărului mare de infractori periculoși care sunt deținuți acolo.[sursa]
Ings a fost condamnat la închisoare pe termen nedeterminat sub regimul Pedepsei pentru Protecția Publicului (IPP), un tip de sentință care exista în Marea Britanie, rezervat infractorilor considerați un risc serios pentru siguranța publică.
Pedepsele IPP au fost desființate în anul 2012 din cauza îngrijorărilor legate de încălcarea drepturilor omului, însă cei care au primit o astfel de pedeapsă înainte de această dată rămân închiși în aceleași condiții. Până în iunie 2023, aproximativ 8.514 deținuți încă ispășesc pedepse IPP sau pe viață.
Mama lui Luke Ings, Samantha, în vârstă de 57 de ani, a declarat pentru The Independent: „Este nedrept. Trebuie să rezolve situația asta. Înțeleg dacă ar fi omorât sau violat pe cineva, dar fiul meu a fost implicat doar într-o bătaie la McDonald’s și într-un jaf stradal.”[sursa]
Femeia a adăugat că Luke trecea printr-o perioadă dificilă când s-au produs infracțiunile, având doar 17 ani și fiind marcat de moartea bunicii sale, cu doar două săptămâni înainte. „A cedat psihic. Nu știu ce altceva să fac pentru a-l scoate de acolo.”
„Nu există nicio lumină la capătul tunelului pentru el.”, a mai spus mama lui Luke, subliniind că dacă nu ar fi fost sprijinul tatălui ei, Luke s-ar fi sinucis. Tatăl ei, care a fost un sprijin important, nu a apucat însă să vadă eliberarea nepotului său.
Samantha, din Bracknell, Berkshire, a explicat: „Cred cu tărie că dacă nu ar fi fost tata, Luke ar fi fost mort acum. Faptul că a rămas în viață i se datorează în mare parte lui.”
„Trebuie să ia în considerare eliberarea acestor deținuți. Ar putea goli unele închisori și, în același timp, să le dea o nouă șansă.”, a subliniat Samantha. Totuși, se teme că, după atâția ani în detenție, mulți dintre acești deținuți s-ar putea confrunta cu dificultăți serioase în adaptarea la viața în libertate.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției a declarat: „A fost corect ca sentințele IPP să fie abolite. Lordul Cancelar se angajează să colaboreze cu organizațiile și grupurile de campanie pentru a se asigura că cei care încă execută pedepse IPP primesc sprijinul adecvat.
Serviciul penitenciar continuă să ofere ajutor suplimentar celor aflați în detenție, inclusiv prin acces îmbunătățit la programe de reabilitare și sprijin pentru sănătatea mintală.”
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: