Deși am putea crede că Sistemul Solar este un punct central în vastul cosmos, acesta reprezintă doar o mică parte din galaxia Calea Lactee. Soarele nostru se află într-o zonă neobișnuit de fierbinte și de densitate scăzută, cunoscută sub numele de „Bula Locală” (Local Hot Bubble sau LHB), o structură pe care astronomii încearcă să o înțeleagă de zeci de ani.

Un tunel intergalactic ar putea face legătura cu cea mai apropiată stea

Bula Locală este o anomalie galactică, iar recent, o echipă de cercetători a realizat o hartă detaliată a acestei regiuni. Această nouă analiză dezvăluie o formă asimetrică și diferențe semnificative de temperatură în interiorul bulei, alături de un tunel interstelar îndreptat spre constelația Centaurului, unde se află Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare.

Noile date referitoare la structura și temperatura Bulei Locale confirmă teoria potrivit căreia LHB ar fi fost „excavată” de supernove, evenimente care ar fi extins și încălzit această regiune de densitate scăzută. Tunelul care o leagă de o altă bulă similară sugerează o legătură între aceste structuri, relatează ScienceAlert. Astfel, Bula Locală nu ar fi o entitate izolată, ci ar putea face parte dintr-o rețea interconectată de bule și tuneluri interstelare.[sursa]

tunel intergalactic
Un „tunel interstelar” a fost descoperit în „cartierul” nostru cosmic

Dimensiunea și caracteristicile Bulei Locale: O regiune vastă, dar nepericuloasă

Conform măsurătorilor recente, Bula Locală se extinde pe aproximativ 1.000 de ani-lumină și are o temperatură de aproximativ un milion de grade Kelvin. Această temperatură extremă nu prezintă riscuri pentru noi, deoarece densitatea atomilor din interiorul bulei este extrem de scăzută. Totuși, efectul temperaturii este vizibil printr-o strălucire în raze X, detectată de astronomi în urmă cu câțiva ani.[studiu]

• CITEŞTE ŞI:  Mult mai multe animale decât se credea (inclusiv insecte) ar putea avea conștiință, susțin oamenii de știință

Pentru a aprofunda aceste observații, cercetătorii au folosit telescopul spațial eROSITA, de la Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră, un observator specializat în raze X, poziționat la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, într-o regiune gravitațional stabilă. Sub conducerea astrofizicianului Michael Yeung, eROSITA a oferit noi date despre structura și extinderea bulei.

Conform observațiilor făcute de eROSITA, Bula Locală se extinde mai mult pe direcție perpendiculară față de planul galactic decât pe direcție paralelă. Această orientare este previzibilă, deoarece extinderea verticală întâmpină mai puțină rezistență decât cea orizontală. În plus, diferențele asimetrice de temperatură identificate susțin ipoteza că supernovele din vecinătatea noastră ar fi contribuit la formarea bulei în urmă cu câteva milioane de ani.

Un tunel interstelar către constelația Centaurului: O conexiune cosmică surprinzătoare

„Nu aveam cunoștință de existența unui tunel interstelar către constelația Centaurului, un canal care creează un gol în mediul interstelar rece din apropiere.”, a explicat astrofizicianul Michael Freyberg de la Institutul Max Planck. Direcția acestui tunel nu este clară, însă se îndreaptă către o regiune care include nebuloasa Gum 12, o altă bulă din vecinătate și câțiva nori moleculari.

Această structură ar putea fi o dovadă a ipotezei din anul 1974, conform căreia galaxia noastră ar cuprinde o rețea vastă de bule fierbinți și tuneluri interstelare. Deși această teorie nu a fost până acum susținută de suficiente dovezi, descoperirile recente ar putea deschide calea către o înțelegere mai aprofundată a modului în care galaxiile organizează și interconectează aceste structuri cosmice misterioase.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: