Universul oglindă reprezintă o teorie care are la bază dualitatea care ne guvernează existenţa. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să înțeleagă de ce timpul se mișcă înainte, dar nu şi înapoi, la fel cum pentru orice lucru de pe lumea asta există un opus (ying-yang, alb-negru, sus-jos, stânga-dreapta etc.). Au fost propuse numeroase teorii, dar niciuna nu a fost pe deplin satisfăcătoare. O nouă teorie, publicată în revista Physical Review Letters, sugerează că timpul se mișcă înainte în universul nostru, dar se mișcă înapoi într-un univers oglindă care a fost creat în același timp cu Big Bang-ul.

Universul oglindă

Teoria universului oglindă se bazează pe ideea că universul nostru este doar unul dintre cele două universuri care au fost create în timpul Big Bang-ului. Celălalt univers este o imagine în oglindă a universului nostru, cu timpul care se mișcă în direcția opusă.

Această teorie este susținută de mai multe dovezi. În primul rând, există o serie de particule subatomice care au proprietăți opuse. De exemplu, electronul are o sarcină negativă, în timp ce pozitronul (antiparticula asociată electronului) are o sarcină pozitivă. Aceste particule sunt identice în toate celelalte privințe, cu excepția sarcinii lor.

În al doilea rând, există o serie de legi fizice care sunt simetrice în timp. De exemplu, Legile mișcării ale lui Newton sunt aceleași indiferent dacă timpul se mișcă înainte sau înapoi. Astfel, la nivelul particulelor subatomice, curgerea timpului este reversibilă, fără ca acest lucru să afecteze în vreun fel legile fizicii. Aceasta înseamnă că este posibil ca universul nostru să fie o imagine în oglindă a unui alt univers în care timpul se mișcă în direcția opusă.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  NASA dezvăluie cum ar avertiza lumea în cazul unui dezastru iminent provocat de un asteroid

Potrivit acestei teorii, cele două universuri au pornit din același punct, Big Bang, care este centrul dominat de haos și entropie. Pe măsură ce universurile se extind, entropia scade și universurile devin mai structurate și mai ordonate. Acest fenomen este numit „săgeata timpului”, o noțiune introdusă în anul 1927 de astronomul și filosoful Sir Arthur Eddington. Săgeata timpului explică de ce timpul curge într-un singur sens pentru noi, de la trecut spre viitor, și de ce observăm efecte ireversibile, cum ar fi îmbătrânirea sau spargerea unui pahar.

universul oglindă
Universul oglindă, o reprezentare grafică a teoriei, în care cele două universuri paralele pleacă din acelaşi punct, respectiv Big Bang

Consecințele teoriei universului oglindă

Dacă teoria universului oglindă este corectă, ar avea o serie de consecințe profunde. În primul rând, ar însemna că există un alt univers care este exact ca al nostru, cu excepția faptului că timpul se mișcă în direcția opusă. Acest univers ar fi invizibil pentru noi, deoarece lumina și alte forme de radiație nu pot călători între cele două universuri.

În al doilea rând, teoria universului oglindă ar putea explica de ce timpul se mișcă înainte în universul nostru. Conform teoriei, timpul se mișcă înainte în universul nostru, deoarece este mai ordonat decât universul oglindă. Universul nostru a început într-o stare de entropie scăzută, iar entropia a crescut de atunci. Acest lucru a dus la o creștere a ordinii în univers, ceea ce a determinat timpul să se miște înainte.

Astfel, dacă noi am putea să ne întoarce foarte mult înapoi în timp în universul nostru, am ajunge într-un univers unde este mai multă entropie, iar apoi vom trece de cealaltă parte a Big Bang-ului, în universul oglindă, unde va fi din nou mai puţină entropie, deci ordine.

• CITEŞTE ŞI:  O căprioară a fost surprinsă ronțăind oase umane

Teoria universului oglindă este o nouă teorie interesantă care ar putea explica de ce timpul se mișcă înainte în universul nostru. Dacă teoria este corectă, ar avea o serie de consecințe profunde, inclusiv existența unui alt univers care este exact ca al nostru, cu excepția faptului că timpul se mișcă în direcția opusă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.