O nouă cercetare realizată de Universitatea din Sydney și Institutul Inimii din Montreal sugerează că utilizarea unui ventilator pe vreme caldă și umedă poate reduce tensiunea arterială la persoanele în vârstă, contrazicând recomandările actuale ale Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor din SUA.

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a investigat eficiența unor metode de răcire cu costuri reduse – inclusiv ventilatoarele electrice cu sau fără umezirea pielii – pentru vârstnici, o categorie vulnerabilă la temperaturile extreme din timpul verii.[studiu]

Profesorul Ollie Jay, director al Centrului de Cercetare pentru Căldură și Sănătate și al Laboratorului de Ergonomie Termică de la Universitatea din Sydney, a explicat: „Riscurile pentru sănătate cauzate de căldura extremă devin tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice.”

„Persoanele în vârstă, în special cele cu afecțiuni cardiace, sunt deosebit de expuse la pericol, deoarece temperaturile ridicate pun o presiune suplimentară asupra inimii. Înțelegerea impactului diverselor metode de răcire asupra sănătății inimii este esențială pentru protejarea celor vulnerabili în timpul valurilor de căldură”, a continuat profesorul Jay.

Studiul a expus participanți vârstnici, atât cu afecțiuni cardiace, cât și fără, la două tipuri de medii – unul cald și umed (38°C și 60% umiditate) și altul foarte cald și uscat (45°C și 15% umiditate), condiții alese pentru a reflecta extremele de căldură la nivel global.[sursa]

Utilizarea unui ventilator
Utilizarea unui ventilator este benefică pentru sănătate

Utilizarea unui ventilator și umezirea pielii, benefice în vremuri calde

Cercetătorii au constatat că, în condiții de căldură și umiditate, utilizarea ventilatorului cu sau fără umezirea pielii a redus tensiunea arterială indusă de căldură la vârstnici.

• CITEŞTE ŞI:  Vikingii au navigat până la capătul Pământului pentru a căuta fildeș, sugerează probele ADN

În schimb, în medii foarte calde și uscate, ventilatoarele au avut un efect advers: tensiunea arterială a crescut de trei ori, ceea ce poate fi periculos pentru persoanele cu probleme cardiace. Aceasta se explică prin faptul că, deși ventilatoarele ajută la evaporarea transpirației, în condiții foarte calde și uscate efectul de răcire este redus, iar convecția împinge căldura în organism. În aceste condiții, doar umezirea pielii s-a dovedit eficientă pentru a reduce efortul asupra inimii.

„Aerul condiționat este o soluție eficientă pentru răcorire, dar nu este accesibil tuturor, mai ales pentru cei vulnerabili la căldură, cum sunt vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cardiace. Astfel, vestea că alternativele cu costuri reduse sunt eficiente este încurajatoare.”, a subliniat coautorul studiului, Dr. Daniel Gagnon, de la Institutul Inimii din Montreal.

„Un aspect crucial pe care l-a dezvăluit studiul este că tipul de vreme influențează strategia de răcire recomandată – o informație vitală pentru siguranța vârstnicilor în timpul valurilor de căldură.”, a adăugat cercetătorul.

Dr. Georgia Chaseling, care a coordonat colectarea datelor în Montreal și acum este co-director al temei de cercetare „Îmbătrânirea și bolile cronice” în cadrul Centrului de Cercetare pentru Căldură și Sănătate de la Universitatea din Sydney, a remarcat: „Intervențiile testate sunt simple, dar au fost alese astfel intenționat, pentru a afla ce soluții sunt accesibile și utile în comunități cu resurse limitate, unde aerul condiționat nu este o opțiune.”

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate