Un lucru e clar: brânza topită este mai gustoasă decât cea în forma sa obişnuită. Iar imaginile de pe reţelele sociale, care abundă cu bunătăţi peste care se pune un strat de brânză topită poate confirma că noi, ca specie, suntem dependenți de acest deliciu.
De când am început să închegăm brânza din lapte de animale, metodologia noastră a parcurs un drum lung de la bucățile tari de cheddar calcaros la bunătățile uleioase și lipicioase care populează paginile sociale ale bucătarilor din întreaga lume. Așadar, de ce brânza topită are un gust mult mai bun decât cea solidă?
De ce brânza topită este mai gustoasă
Totul se reduce la dragostea noastră pentru grăsimi. Este posibil ca tot mai populara cultură a dietei să ne fi făcut să o considerăm de nedorit, dar papilele noastre gustative vor ceea ce vor, iar asta, prieteni, este grăsimea.[sursa]
„Cercetătorii de la Universitatea Yale au studiat modul în care sistemul nostru nervos central reacționează la alimentele grase. Credem că, din cauza evoluției sau a comportamentului învățat, receptorii noștri gustativi preferă să se concentreze asupra alimentelor grase și calorice.”, a declarat Dr. Inna Husain.[sursa]
Atunci când topim brânza, grăsimea prinsă în structura rigidă a proteinelor din lapte se eliberează, creând acea textură cremoasă atât de râvnită. Cu toate acestea, dacă încălziți prea mult unele brânzeturi, veți obține bulgări înconjurați de bălți de grăsime, așa că trebuie să obțineți un raport corect între căldură și brânză.
Nu toate brânzeturile se topesc la fel, iar acest lucru depinde de componentele lor, în special de raportul dintre lactoză, grăsimi și proteine. Brânzeturile cu un conținut mai mare de grăsimi vor fi mai fine și mai cremoase, în timp ce bacteriile diferite pot altera aroma.
Cum se obține cea mai bună brânză topită
De asemenea, pH-ul reprezintă un element crucial atunci când se decide cel mai bun mod de preparare a unei brânzeturi pentru topire, iar cercetătorii de la Societatea Americană de Chimie a elaborat un ghid explicativ pentru a obține cea mai bună brânză la grătar, conform științei.
Încălzirea brânzei nu eliberează doar grăsimile, ci și aminoacizi precum glutamatul, care au un gust umami delicios, pe care îl veți recunoaște dacă sunteți un fan al MSG (monoglutamat de sodiu) – așa cum probabil, conştient sau nu, suntem cu toţii, deşi nu este cel mai sănătos ingredient din Univers.
În plus, o consistență mai cremoasă acoperă papilele gustative mai uniform, iar astfel vom obține o experiență mai intensă cu brânza caldă în comparație cu alternativa rece.
Schimbarea texturii se datorează unei proteine numite cazeină, care este esențială pentru crearea brânzei. Se crede că aproape orice lapte de origine animală care conține cazeină poate deveni brânză.
Totodată, nu trebuie să excludem efectul psihologic din această ecuaţie. Brânza topită are un aspect mai apetisant decât brânza solidă, iar acest lucru se datorează culorii sale aurii și texturii sale cremoase.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: