Veninul albinelor s-a dovedit ”remarcabil de eficient” la distrugerea celulelor celei mai agresive şi greu de tratat forme de cancer mamar.

Este cunoscut faptul că albinele au un rol esenţial pentru existenţa omenirii. Dar un studiu efectuat de cercetătorii din Australia confirmă acest lucru o dată în plus.[Science Alert]

În cadrul studiului, realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins şi de la Universitatea Western Australia, a fost utilizat venin de la 312 albine şi bondari cu scopul de a analiza proprietăţile anticancerigene ale acestuia.

Echipa de cercetători a descoperit că veninul – şi mai ales componenta sa principală, melitina – a dus la distrugerea rapidă a celulelor care constituie ”cancerul mamar triplu-negativ şi celulele cancerului de sân îmbogăţite cu HER2”.

venin albine

Cum ucide celulele canceroase veninul albinelor

Veninul albinelor a avut acest efect la concentraţii care nu au dăunat celulelor normale.

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă 10-15% dintre toate cazurile de cancer mamar.

În prezent, nu există tratamente clinice eficiente pentru acest tip de cancer.

„Veninul s-a dovedit extrem de puternic.”, a declarat Ciara Duffy, cercetător principal în cadrul studiului, într-un mesaj publicat miercuri pe site-ul institutului.

„Am descoperit că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 de minute.”, a adăugat ea.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer care afectează femeile la nivel mondial.

Studiul, publicat în jurnalul Nature Precision Oncology[sursa], a analizat de asemenea dacă melitina poate fi utilizată în combinaţie cu medicamentele utilizate în prezent în chimioterapie pentru tratarea tipurilor de cancer mamar extrem de agresive.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Care este produsul fotosintezei?

Duffy a precizat că echipa sa a descoperit că melitina a format găuri în membranele celulelor cancerului mamar.

Acest lucru ar putea permite pătrunderea anumitor substanţe medicamentoase în interiorul celulelor, ducând astfel la moartea lor.

Această tehnică de combinare „a melitinei cu docetaxel (un medicament utilizat în chimioterapie) s-a dovedit remarcabil de eficientă la reducerea dezvoltării tumorii la şoareci.”, a explicat Duffy.

Următorul pas pentru cercetători îl reprezintă evaluarea metodei optime pentru administrarea melitinei. De asemenea, urmează a se stabili şi dozajul, precum şi toxicitatea dozelor maxime.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.