Versurile cântecelor au devenit mai simple și mai repetitive în ultimele decenii, și au o tendință crescută către furie și introspecție.
Aceasta este concluzia unui nou studiu care analizează evoluția versurilor cântecelor din anii 1980 până în 2020, care a constatat că, în timp ce versurile pline de semnificație create de artiștii mai vechi puteau suna ca o rugăciune, eforturile mai recente ale „artiştilor” sunt adesea doar o șoaptă neînsemnată.
Versurile cântecelor au devenit mai simple şi pline de furie
Cercetătorii au examinat complexitatea lexicală a 12.000 de cântece care cuprind genuri precum rock, pop, rap, country și R&B – o sarcină care ne-am putea imagina că le-a luat foarte mult timp. Mesajul este că, de peste 40 de ani, complexitatea lirică este în cădere liberă, cântecele devenind din ce în ce mai simple și mai repetitive.
Analizele lor au relevat, timp după timp, că proporția de repetări în cântece a crescut constant în toate cele cinci genuri, cu mai multe refrene și mai puține versuri decât în vremurile trecute. De asemenea, s-a observat un declin notabil în ceea ce privește „bogăția vocabularului”, ceea ce înseamnă că, în timp ce vedetele din anii ’80 concepeau fraze creative pentru a descrie „două inimi care bat”, cântăreții moderni sunt mai degrabă predispuși să spună doar „spune tu, spune eu”.[sursa]
Căutând o explicație pentru această tendință, cercetătorii spun că „muzica mai repetitivă este percepută ca fiind mai fluentă și poate determina succesul pe piață”. Cu alte cuvinte, este posibil ca artiștii moderni să încerce să câștige bani pentru nimic.
Fără a dori să forțeze lucrurile fără a arăta puțin respect ascultătorilor moderni, cercetătorii notează că nu toată muzica pe care o puteți auzi în vremurile actuale este atât de banală şi superficială. De exemplu, informațiile lor au arătat că, împotriva tuturor șanselor, oamenii caută mai frecvent versurile cântecelor rock mai vechi decât cele mai noi.
Acest lucru, spun ei, poate reflecta tradiția genului de a „învinge capitalismul”, contrazicând tendința stilurilor muzicale mai „comerciale”, cum ar fi pop.
„Am fost martori, în ultimii 40 de ani, la o schimbare drastică a peisajului muzical, a modului în care muzica este produsă şi a modului în care este comercializată.”, a declarat autoarea principală a studiului, Eva Zangerle, expertă în sisteme de recomandare muzicală, în cadrul Universităţii din Innsbruck, Austria.[sursa]
Mai mult, Eva Zangerle a subliniat că versurile pot fi o „oglindă a societății”, fiindcă reflectă modul în care valorile, emoțiile și preocupările unei culturi se schimbă în timp.
Noul studiu confirmă cercetările anterioare care au constatat o scădere a versurilor pozitive sau vesele şi o creştere a celor care exprimă furie, dezgust şi tristeţe.
„În plus, analiza noastră arată că versurile au devenit mai furioase în toate genurile, rap-ul înregistrând cea mai profundă creștere a furiei.”, scriu autorii studiului. Cine știe de ce sunt atât de emotivi, poate ar trebui să se relaxeze.
Punând totul cap la cap, autorii studiului concluzionează că „componenta lexicală a versurilor, structura și rima, pentru toate genurile investigate, arată în general că versurile devin mai simple în timp. Acest lucru este demonstrat de o scădere a bogăției vocabularului pentru unele genuri specifice, adică rap și rock, și de o creștere generală a repetitivității pentru toate stilurile muzicale evaluate.”, spun ei, spun, spun, spun ei. Bum.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: