Există încă o dezbatere științifică cu privire la momentul exact în care a apărut viața complexă de pe Pământ, iar cele mai recente cercetări sugerează că estimările anterioare trebuie revizuite. De fapt, cu aproximativ 1,5 miliarde de ani.

Acest lucru se bazează pe o nouă analiză a rocilor sedimentare marine din Bazinul Franceville de pe coasta de vest a Africii, care s-au depus acum aproximativ 2,1 miliarde de ani.

Consensul general este că animalele au apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 635 de milioane de ani. Acum, o echipă internațională de cercetători a descoperit că probele de rocă indică o creștere a fosforului și a oxigenului în apa de mare, ceea ce a fost legat anterior de accelerarea evoluției.[sursa]

Viața complexă de pe Pământ
Macrofosile recuperate din bazinul Franceville

Viața complexă de pe Pământ ar fi apărut mult mai devreme decât se credea

„Știm deja că creșterile concentrațiilor de fosfor marin și de oxigen din apa de mare sunt legate de un episod al evoluției biologice din urmă cu aproximativ 635 de milioane de ani.”, a spus Ernest Chi Fru, cercetător în domeniul științelor Pământului de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie.[sursa]

„Studiul nostru adaugă un alt episod, mult mai timpuriu, în înregistrări, acum 2,1 miliarde de ani.”, a mai spus cercetătorul.

În bazinul Franceville a fost descoperit un număr neobișnuit de mare de fosile suficient de mari pentru a fi văzute fără microscop și nu este clar ce trebuie să facem cu ele. Studiile anterioare au sugerat, de asemenea, că aceste macrofosile indică prima formă de viață complexă de pe planetă.

• CITEŞTE ŞI:  5 descoperiri pe care le-a făcut Arhimede, unul dintre cei mai inteligenți oameni din istorie

Aici, cercetătorii leagă îmbogățirea cu nutrienți a apei de coliziunea a două continente antice, care a creat o mare interioară puțin adâncă și condițiile necesare fotosintezei cianobacteriilor, un proces chimic care ar fi condus la un mediu subacvatic mai propice complexității biologice.

Cercetătorii susțin că acest lucru ar fi creat un fel de laborator natural pentru diversitatea organismelor și pentru salturi evolutive în mărime și structură. Cu toate acestea, deoarece corpul de apă era izolat, aceste forme de viață mai sofisticate nu s-ar fi răspândit în altă parte sau nu ar fi supraviețuit până la următorul salt evolutiv.

„Credem că vulcanii subacvatici, care au urmat coliziunii și suturării cratonilor Congo și São Francisco într-un singur corp principal, au limitat și chiar au izolat această secțiune de apă de oceanul global pentru a crea o mare interioară marină de mică adâncime bogată în nutrienți.”, a spuns Chi Fru.

Aceste descoperiri pot indica faptul că viața complexă de pe Pământ a evoluat în două etape: o dată în urma primei creșteri majore a oxigenului atmosferic, acum 2,1 miliarde de ani, și din nou în urma unei a doua creșteri, 1,5 miliarde de ani mai târziu.

De fapt, viața complexă ar fi putut apărea de mai multe ori de-a lungul mileniilor, așa cum au sugerat alte studii. Oamenii de știință încă lucrează pentru a stabili ce tipuri de viață au evoluat și când, și nu există nicio garanție că toate salturile evolutive şi-ar fi urmat cursul.

Publicitate

Nu este ușor, desigur, să ne cufundăm atât de mult în trecut. Este nevoie de o analiză atentă a fosilelor antice și a mediilor care ar fi putut adăposti condiții potrivite pentru ceea ce acești cercetători descriu drept „experimente macrobiologice”.

• CITEŞTE ŞI:  Test de cultură generală: Când s-a născut Iisus Hristos de fapt?

„Aceste observații fac posibil ca apariția macrofosilelor în Franceville să marcheze o fereastră unică în înțelegerea noastră asupra condițiilor care au permis și limitat evoluția și dispariția primelor forme de viață macrobiologice de pe Pământ.”, au mai scris cercetătorii în lucrarea lor ştiinţifică.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: