Viitorul Pământului, conform unor studii recente, este să devină o lume infernală nelocuibilă. Partea bună a veștii? Probabil că vom muri din cauza unor evenimente provocate de om cu mult înainte de acest moment.

Planeta Pământ există de 4,5 miliarde de ani, mai mult sau mai puțin, și s-a schimbat foarte mult în tot acest timp. Ceea ce a început ca o minge de magmă topită și agitată s-a răcit în cele din urmă și a dezvoltat câteva plăci tectonice mici. Câteva miliarde de ani mai târziu sau cam așa ceva, planeta era acoperită de diverse formațiuni de supercontinente și era plină de viață.

Dar Pământul este încă tânăr, din punct de vedere cosmologic. Suntem abia la mai mult de o treime din durata sa probabilă de viață și mai sunt multe schimbări care vor urma.[sursa]

viitorul pământului pangea ultima
Grafic cu simularea temperaturilor în viitorul Pământului, pe continentul care se va forma

Viitorul Pământului nu arată prea bine, însă nu trebuie să ne îngrijorăm

Din nefericire, se pare că este puțin probabil să le supraviețuim. Potrivit unui studiu publicat anul trecut, care a folosit supercomputere pentru a modela clima în următorii 250 de milioane de ani, lumea viitorului va fi din nou dominată de un singur supercontinent – și va fi practic nelocuibilă pentru orice mamifer.

„Perspectivele în viitorul îndepărtat par foarte sumbre”, a confirmat într-un comunicat Alexander Farnsworth, cercetător senior asociat la Institutul Cabot pentru Mediu de la Universitatea din Bristol și autorul principal al studiului.[sursa]

„Nivelurile de dioxid de carbon ar putea fi duble față de nivelurile actuale. În condițiile în care se anticipează, de asemenea, că Soarele va emite cu aproximativ 2,5% mai multe radiații, iar supercontinentul va fi situat în principal în zonele tropicale calde și umede, o mare parte a planetei s-ar putea confrunta cu temperaturi cuprinse între 40 și 70 °C.”, a mai arătat cercetătorul.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai fierbinte loc de pe Pământ tocmai a avut cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată

Noul supercontinent – cunoscut sub numele de Pangea Ultima, cu referire la vechiul supercontinent Pangea – ar crea o „triplă lovitură”, a spus Farnsworth: nu numai că lumea s-ar confrunta cu aproximativ 50% mai mult CO2 în atmosferă decât nivelurile actuale; nu numai că Soarele ar fi mai fierbinte decât este în prezent – acest lucru se întâmplă cu toate stelele pe măsură ce îmbătrânesc, din cauza evoluției împingerii și tragerii dintre gravitație și fuziunea care are loc în interiorul nucleului – dar însăși dimensiunea supercontinentului în sine l-ar face aproape în întregime nelocuibil.

viitorul pământului pangea ultima
Viitorul supercontinent Pangea Ultima

Acest lucru se datorează efectului de continentalitate – faptul că zonele de coastă sunt mai reci și mai umede decât zonele interioare și motivul pentru care temperaturile de vară și de iarnă sunt mult mai extreme în, să spunem, Lawrence, KS, decât în Baltimore.

„Rezultatul este un mediu în mare parte ostil, lipsit de surse de hrană și apă pentru mamifere. Temperaturile generalizate cuprinse între 40 și 50 de grade Celsius și extremele zilnice și mai mari, combinate cu niveluri ridicate de umiditate, ne-ar pecetlui în cele din urmă soarta. Oamenii – împreună cu multe alte specii – ar muri din cauza incapacității lor de a elimina această căldură prin transpirație, răcorindu-și corpul.”, a declarat Farnsworth.

Și iată care este partea interesantă: acesta este un fel de scenariu optimist. „Credem că CO2 ar putea crește de la aproximativ 400 de părți pe milion (ppm) în prezent la peste 600 ppm în multe milioane de ani în viitor. Desigur, acest lucru presupune că oamenii vor înceta să mai ardă combustibili fosili, altfel vom vedea aceste cifre mult, mult mai devreme.”, a explicat Benjamin Mills, profesor de evoluție a sistemului terestru la Universitatea din Leeds, care a condus calculele pentru studiu.

• CITEŞTE ŞI:  De ce poţi vedea femei cu arme pe străzi în Israel

Așadar, în timp ce studiul prezintă o imagine premonitorie a Pământului peste multe milioane de ani, autorii ne avertizează să nu uităm de problemele care sunt chiar după colț.

Publicitate

„Este extrem de important să nu pierdem din vedere actuala noastră criză climatică, care este rezultatul emisiilor umane de gaze cu efect de seră.”, a avertizat Eunice Lo, cercetător în domeniul schimbărilor climatice și al sănătății la Universitatea din Bristol și co-autor al lucrării.

„Ne confruntăm deja cu o căldură extremă care este dăunătoare pentru sănătatea umană. De aceea, este esențial să ajungem cât mai curând posibil la emisii nete zero.”, a mai menţionat Eunice Lo.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: