Viteza 6G ar putea ajunge la 1 Tbps, depăşind cu mult actualele rezultate. O echipă internațională de cercetători a combinat, pentru prima dată, două tehnologii wireless existente — electronica de mare viteză și fotonica undelor milimetrice — pentru a obține viteze record de transmisie a datelor fără fir. Aceștia au reușit să transmită date prin aer la o viteză de până la 938 gigabiți pe secundă (Gbps), stabilind astfel un nou record în domeniu.

Viteza 6G ar putea deveni de 10.000 de ori mai mare decât 5G

Noua viteză atinsă, care se apropie de pragul de 1 terabit pe secundă (Tbps), este suficientă pentru a descărca un film 4K Ultra HD de 30 gigabytes (GB) în doar 0,26 secunde. Spre comparație, pentru aceeași descărcare, rețelele 5G din SUA, cu viteze medii între 140 și 230 megabiți pe secundă (Mbps), ar avea nevoie de aproximativ 17 până la 29 de minute. În Regatul Unit, unde își au sediul cercetătorii, vitezele medii 5G de 100 Mbps înseamnă că noua metodă este de aproximativ 9.380 de ori mai rapidă.

Acest record a fost posibil prin combinarea inedită a tehnologiilor radio și optice, care a permis utilizarea frecvențelor radio de până la 150 gigahertzi (GHz). Rezultatele au fost publicate într-un nou studiu, apărut pe 15 octombrie în The Journal of Lightwave Technology.[sursa]

Viteza 6G
Viteza 6G ar putea ajunge de 10.000 de ori mai mare

Cum depășesc cercetătorii limitele tehnologiei 5G?

În prezent, majoritatea rețelelor 5G funcționează pe frecvențe sub 6 GHz, dar aceste benzi sunt foarte aglomerate, ceea ce reduce semnificativ vitezele teoretice maxime de 20 Gbps. Însă viitoarele rețele 6G vor utiliza frecvențe mai mari, ceea ce va permite viteze mult mai ridicate, cum ar fi benzile „upper mid-band” între 7 și 24 GHz, și cele „sub-terahertz”, care se întind între 90 și 300 GHz, conform Global Mobile Suppliers Association (GSA).

• CITEŞTE ŞI:  Primul transplant de cap ar putea fi realizat în următorii doi ani

„Sistemele actuale de comunicații fără fir se confruntă cu dificultăți în a face față cererii în creștere pentru acces la date de mare viteză, iar ultima legătură, de câțiva metri, între utilizator și rețeaua de fibră optică este ceea ce ne încetinește.”, a explicat Zhixin Liu, profesor de inginerie electrică la University College London (UCL), autor principal al studiului.

„Soluția noastră constă în utilizarea unui număr mai mare de frecvențe disponibile pentru a extinde lățimea de bandă, menținând totodată o calitate ridicată a semnalului și oferind flexibilitate în accesarea diferitelor resurse de frecvență. Acest lucru va permite dezvoltarea unor rețele wireless ultrarapide și fiabile, care să depășească blocajele de viteză dintre dispozitivele utilizatorilor și internet.”, a mai arătat cercetătorul.

Pentru a obține aceste rezultate, echipa a combinat două tehnologii wireless — electronica de mare viteză și fotonica undelor milimetrice — într-un mod inovator. Fotonica, care utilizează lumina pentru a genera semnale de radiofrecvență cu unde milimetrice, a permis crearea unui sistem hibrid capabil să transmită cantități mari de date prin aer, folosind benzi care ar putea deveni parte din viitoarele sisteme 6G.

Oamenii de știință au folosit generatoare electronice de semnal digital-analogic, care funcționează în intervalul 5-75 GHz, împreună cu generatoare de semnal bazate pe lumină, care acoperă frecvențe între 75 și 150 GHz. Lățimea de bandă totală de 145 GHz a fost de cinci ori mai mare decât cea utilizată pentru stabilirea recordului mondial anterior de transmisie wireless.

Această tehnologie hibridă ar putea fi folosită pentru a transmite semnale fără fir în locuri aglomerate, precum stadioane sau concerte, unde oamenii ar putea beneficia de viteze 5G (și viitoare 6G) pe dispozitivele lor mobile fără a întâmpina probleme de trafic în rețea sau viteze reduse.

• CITEŞTE ŞI:  „Mormântul unui vampir”, descoperit într-un fost palat din Polonia

Deocamdată, tehnologia a fost testată doar în laborator, dar echipa de cercetători intenționează să dezvolte un prototip care să poată fi utilizat în contexte comerciale. În cazul în care acest lucru va avea succes, cercetătorii speră că tehnologia va putea fi integrată în echipamentele comerciale în următorii cinci ani.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate