Vorombe titan, cunoscută și sub numele de pasărea-elefant, a fost o specie care a trăit în Madagascar și care a dispărut cu multe secole în urmă. Recent, oamenii de știință din Londra i-au atribuit oficial titlul de „cea mai mare pasăre care a trăit vreodată pe Terra.”

Denumirea științifică a speciei înseamnă „pasăre mare” în malgașă și greacă. Cu o înălțime de aproape trei metri, aceasta pasăre preistorică asemănătoare struțului, avea o greutate de aproximativ 800 de kilograme, adică puțin sub o tonă.

Păsările-elefant (aparținând familiei Aepyornithidae) sunt un grup dispărut de păsări colosale care nu zboară și care au cutreierat Madagascarul în timpul Cuaternarului Târziu, având două genuri (Aepyornis și Mullerornis) recunoscute anterior de oamenii de știință.

Vorombe titan sau Pasărea-elefant, cea mai mare pasăre care a trăit pe Terra

Experții au petrecut decenii analizând dovezi contradictorii și dezbătând care a fost cea mai mare pasăre care a trăit vreodată pe Pământ. Un nou studiu, dedicat păsărilor gigantice din Madagascar, a pus capăt acestei dezbateri academice, confirmând că titlul revine speciei Vorombe titan, au anunțat cercetătorii de la Zoological Society of London (ZSL).[sursa]

pasărea-elefant
Pasărea-elefant, cea mai mare pasăre din istorie

Anterior, oamenii de știință au crezut că fosilele analizate aparțineau unui exemplar neobișnuit de mare dintr-o specie mai mică, Aepyornis maximus. Însă noul studiu a descoperit că Vorombe titan este o specie distinctă, suficient de diferită de alte păsări-elefant pentru a justifica plasarea sa într-un gen propriu. „Vorombe” este numele genului din care face parte această specie.

Vorombe titan este a 16-a specie recunoscută de păsări-elefant, acestea fiind împărțite până acum în trei genuri. Păsările-elefant au dispărut de pe Terra în urmă cu aproximativ 1.000 de ani, după ce au coexistat mult timp cu primele așezări umane din Madagascar.

• CITEŞTE ŞI:  10 produse extrem de bizare, pe care le poţi cumpăra de la automate vending în Japonia

În ciuda picioarelor puternice și a ghearelor fioroase, aceste păsări erau creaturi pașnice, vegetariene, hrănindu-se în principal cu fructe. O teorie neconfirmată sugerează că exemplarele de Vorombe titan au fost vânate până la extincție de către oameni.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: