Nava spațială Voyager 1 a reînceput să trimită date științifice, la șase luni după ce a început să trimită modele confuze de zerouri și unu.
Voyager 1 a călătorit mai departe decât orice alt obiect creat de om, traversând heliopauza (limita la care vântul solar de la Soare este oprit de mediul interstelar). Sonda se deplasează în mediul interstelar, la peste 24 de miliarde de kilometri de Pământ, dincolo de marginile Sistemului Solar.
În acest timp, a continuat să trimită date utile pe Pământ, ajutându-ne să aflăm mai multe despre spațiul dintre stele din afara sistemului nostru solar. Toate acestea în timp ce lucra cu doar 69,63 kilobiți de memorie și funcționa parțial pe baza unui cod scris în limbajul arhaic Fortran 5.
„Butonul pe care îl apeși pentru a deschide ușa mașinii tale are mai multă putere de calcul decât navele spațiale Voyager. Este remarcabil că ele continuă să zboare și că au zburat timp de 46 de ani și peste.”, a explicat managerul proiectului Voyager, Suzanne Dodd.
Cu o astfel de misiune, te-ai aștepta la provocări ocazionale, chiar și înainte de a lua în considerare mediul cu radiații înalte prin care se îndreaptă. Iar misiunea Voyager 1 s-a confruntat cu siguranță cu partea sa de provocări.[sursa]
Din data de 14 noiembrie 2023, sonda interstelară Voyager 1 nu a mai putut să-şi transmită datele obţinute de instrumentele sale ştiinţifice spre Pământ.
„Operațiunile normale au fost întrerupte anul trecut, când Voyager 1 a început să trimită un semnal înapoi pe Pământ care nu conținea date științifice sau tehnice. Echipa a determinat în cele din urmă că problema provenea de la o mică porțiune de memorie coruptă în subsistemul de date de zbor, unul dintre cele trei computere ale navei spațiale.”, a explicat NASA într-un comunicat.[sursa]
Au fost încercate mai multe abordări, dar ceva s-a schimbat la începutul acestei luni. Pe data de 1 martie 2024, echipa de ingineri a trimis un poke (în termeni mai puţini tehnici această expresie s-ar traduce prin „bobârnac” sau „împungere”) – o comandă menită să forțeze sistemul de navigaţie să încerce secvențe diferite în cadrul pachetului său software – în cazul în care există o secțiune coruptă și aceasta poate fi ocolită.
Pe data de 3 martie a fost primit un mesaj de la Voyager 1, care nu conţinea date ştiinţifice, dar care a dat o speranţă privind remedierea defecţiunii.
Voyager 1 a reînceput să trimită date ştiinţifice
Pe 17 mai 2024, NASA a trimis comenzi către sonda spaţială îmbătrânită. Este nevoie de 22,5 ore pentru ca un semnal să ajungă la nava spațială, înainte de alte 22,5 ore pentru un semnal de întoarcere, ceea ce înseamnă că a existat o așteptare tensionată pentru a vedea dacă remedierea a funcționat.
Din fericire, remedierea pare să fi funcționat, mai multe sisteme fiind acum din nou funcționale.
„Subsistemul de unde plasmatice și instrumentul magnetometru returnează acum date științifice utilizabile. Ca parte a efortului de a readuce Voyager 1 la operațiunile normale, misiunea continuă să lucreze la subsistemul de raze cosmice și la instrumentul de particule încărcate de joasă energie.”, a adăugat NASA.
Se țin degetele încrucișate pentru ca și alte instrumente să poată fi reparate, iar Voyager să poată continua să trimită date utile, înainte ca sistemul alimentat cu plutoniu care alimentează nava să rămână în cele din urmă fără energie.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: