Pe planeta noastră există locuri în care fenomene naturale bizare sfidează logica obișnuită. Un astfel de fenomen are loc într-un mic oraș din Honduras, unde, în fiecare an, se petrece un eveniment neobișnuit: „plouă cu peşte”. Ce se ascunde în spatele acestui fenomen și cum este posibil ca peștii să „cadă din cer”?

Orășelul Yoro, situat în inima Hondurasului, este faimos pentru un eveniment meteorologic rar care provoacă atât fascinație, cât și nedumerire. An de an, străzile acestui oraș sunt acoperite de pești, apărând în urma unor furtuni intense. Acest fenomen, cunoscut drept „lluvia de peces”, a captivat atenția oamenilor de știință și a stârnit numeroase speculații de-a lungul decadelor.

Cu toate acestea, localnicii nu sunt martori ai momentului în care peștii cad din cer, deoarece furtunile îi obligă să se adăpostească în case.[sursa]

plouă cu peşte yoro descoperiri.ro
Yoro, oraşul în care „plouă cu peşte”

Mai exact, cum „plouă cu peşte” în Yoro?

De aproape 100 de ani, micul oraș Yoro din Honduras asistă la acest fenomen meteorologic neobișnuit. De obicei, între lunile mai și iunie, apare „lluvia de peces”, un eveniment anual în care sute de pești sunt găsiți pe străzile orașului după furtuni puternice.

„Ploaia cu pești” este o manifestare a unui fenomen mai larg, cunoscut sub denumirea de „ploaie cu animale”, și a fost raportată de-a lungul istoriei în diverse părți ale lumii. Cu toate acestea, explicațiile științifice sunt rare. Una dintre ipotezele avansate sugerează că trombele marine, tornade care se formează deasupra apelor, aspiră creaturi mici, precum pești și broaște, și le transportă pe uscat.

• CITEŞTE ŞI:  14 oameni cu îmbrăcăminte ciudată, care cred că ei au inventat moda

Totuși, această ipoteză nu explică în totalitate fenomenul din Yoro. Trombele marine nu sunt cunoscute pentru a transporta încărcătura acvatică pe distanțe lungi, iar peștii care ajung în Yoro nu sunt specii locale. Dacă ipoteza ar fi corectă, peștii ar trebui să provină din cel mai apropiat corp de apă major, Oceanul Atlantic, aflat la aproximativ 200 de kilometri distanță.

Cea mai plauzibilă explicație științifică

Legenda locală afirmă că „lluvia de peces” este o binecuvântare divină oferită oamenilor din Yoro de către părintele Jose Manuel Subirana, un misionar spaniol care a vizitat regiunea în anii 1860. Conform tradiției, el s-a rugat pentru locuitorii săraci și înfometați, cerând lui Dumnezeu să le ofere hrană.

O teorie mai pragmatică a fost propusă de o echipă de oameni de știință de la National Geographic, care au fost martori la acest fenomen în anii 1970. Observând că peștii aduși de ape erau complet orbi, aceștia au sugerat că peștii nu cad, de fapt, din cer. În schimb, ploile torențiale care preced apariția lor ar putea forța peștii care trăiesc în râuri și pârâuri subterane să fie aduși la suprafață.[sursa]

Deși această explicație este cea mai plauzibilă din punct de vedere științific, ea pierde din caracterul „miraculos” al legendei locale, motiv pentru care adesea este ignorată în favoarea versiunii mai romantice a poveștii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: