Vizitatorii orașului chinez Ordos nu pot trece cu vederea Mausoleul lui Ginghis Han, dedicat unuia dintre cei mai mari cuceritori din istorie, fondatorul Imperiului Mongol. Totuși, locul de veci al lui Ginghis Han nu se află aici, ci în zona interzisă din Mongolia, un loc din patrimoniul mondial UNESCO, denumit Muntele Sacru Burkhan Khaldun.
Acest complex impresionant, reconstruit în anii 1950 în stil tradițional mongol, adăpostește relicve semnificative și servește drept sanctuar pentru ceremoniile în onoarea legendarului lider.
Cu toate acestea, mormântul lui Han este de fapt un cenotaf, căci el nu a fost îngropat aici, construcția fiind una simbolică.[sursa]
Deși mausoleul nu conține rămășițele marelui Han, locul înmormântării sale rămâne un mister. În timpul vieții, Ginghis Han era considerat cel mai puternic om din lume, conducând un imperiu ce se întindea de la Oceanul Pacific până în estul Europei, acoperind mari părți din China, Rusia și Orientul Mijlociu.
Cauza morții lui Ginghis Han rămâne neclară, cu legende variind de la lovituri de fulger și otrăviri, până la căderi de pe cal și vrăji fatale.
Într-o poveste des povestită, marele explorator Marco Polo spune că cei 2.000 de sclavi care au participat la înmormântarea lui Ginghis Han au fost uciși de soldații trimiși să-i păzească și că acești soldați au fost la rândul lor uciși de un alt grup de soldați care au ucis pe oricine și orice le ieșea în cale, pentru a ascunde locul unde marele han a fost îngropat. În cele din urmă, legenda spune că, atunci când au ajuns la destinație, şi aceşti din urmă soldaţi s-au sinucis.
Zona interzisă din Mongolia ar putea ascunde locul de veci al lui Ginghis Han
Aşadar, misterul locului de odihnă a lui Ginghis Han este aproape imposibil de rezolvat. Fără dovezi clare, mai multe națiuni susțin că mormântul se află pe teritoriul lor. Indiciile arată totuși către o anumită zonă despre care localnicii se referă adesea cu termenul „Mare Tabu” (Ikh Khorig), presupus loc de înmormântare al marelui lider.
Această zonă este situată lângă muntele Burkhan Khaldun din nord-estul Mongoliei, cu accesul interzis în prezent. Chiar și dacă ar fi permis accesul, drumul ar fi extrem de dificil din cauza văilor periculoase, treptelor alunecoase și pădurilor dense.
În trecut, zona era păzită de triburile mongole, dar astăzi nu mai este. UNESCO a inclus însă această regiune în patrimoniul imaterial și a numit-o Muntele Sacru Burkhan Khaldun. Acest statut interzice orice activitate pe o rază de 12.000 de kilometri pătrați, cu excepția ritualurilor specifice.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: