O treime din planeta noastră s-a transformat în deșert în ultimele trei decenii, cu consecințe grave pentru agricultură și accesul la apă.
Zonele aride, unde 90% din precipitații se pierd prin evaporare, reprezintă acum 40% din suprafața terestră a Pământului, cu excepția Antarcticei. Această transformare, cauzată de schimbările climatice, a afectat trei sferturi din planeta noastră în ultimii 30 de ani și este probabil permanentă, potrivit unui studiu realizat de Interfața ONU pentru politici științifice.
Africa a fost lovită cel mai puternic, pierzând aproximativ 12% din PIB din cauza aridității în creștere între 1990 și 2015. Se preconizează pierderi și mai mari: Africa va pierde aproximativ 16% din PIB-ul său, iar Asia aproape 7%, în următoarea jumătate de deceniu, potrivit publicației The Guardian.[sursa]
„Climatele nu vor mai reveni la starea inițială. Spre deosebire de secetă, ariditatea este o transformare permanentă. Climatele mai uscate care afectează în prezent vaste zone de pe glob nu vor mai reveni la starea inițială, iar această schimbare redefinește viața pe Pământ.”, avertizează Ibrahim Thiaw, secretar executiv al Convenției ONU.
Consecințele sunt severe: se preconizează că randamentul porumbului se va reduce la jumătate în Kenya până în anul 2050, dacă tendințele actuale se mențin.
40% din suprafața Pământului reprezintă zone aride
Zonele aride sunt zone în care 90% din precipitații se pierd prin evaporare, lăsând doar 10% pentru vegetație. Conform raportului cercetătorilor, două treimi din terenurile din întreaga lume vor stoca mai puțină apă până la mijlocul secolului.
Până în anul 2020, aproximativ 30% din populație – 2,3 miliarde de oameni la nivel global – trăia în zone aride, iar această cifră se preconizează că se va dubla până în anul 2100, dacă nu se vor lua măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon. Aproape jumătate din populația Africii trăiește deja în zone aride.
„Pentru prima dată, un organism științific al ONU avertizează că arderea combustibililor fosili cauzează uscarea permanentă în cea mai mare parte a lumii, cu efecte potențial catastrofale asupra accesului la apă care ar putea împinge oamenii și natura și mai aproape de puncte de basculare dezastruoase”, a declarat Barron Orr, om de știință în cadrul ONU.
Dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru reducerea emisiilor de carbon, ariditatea se va extinde, punând în pericol viețile a milioane de oameni.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: