Psihologii au explorat adesea puterea poveștilor, dar mai puțin abilitatea de a povesti și a fi un bun povestitor. Cu siguranță cunoașteți pe cineva care, din momentul în care începe să vorbească, vă captivează complet, indiferent de subiect. Chiar și o întâmplare banală, precum cumpărarea laptelui, devine fascinantă în mâinile unui bun povestitor. În contrast, există oameni care povestesc despre evenimente incredibile, dar nu reușesc să capteze atenția. Această abilitate rară și adesea subapreciată – povestirea – are, de fapt, un impact semnificativ asupra psihologiei noastre.

Un nou studiu arată că persoanele care sunt buni povestitori tind să aibă vieți mai împlinite, să simtă un sens mai profund al semnificației și să fie capabile să vadă „imaginea de ansamblu”.

Puterea poveștilor și a povestirii

În ultimele decenii, psihologii au investigat legătura dintre povești și consecințele lor asupra înțelegerii de sine și a lumii. Studiile anterioare au demonstrat că poveștile ne ajută să dăm sens experiențelor noastre și să înțelegem lumea. De asemenea, unii cercetători consideră că narațiunile sunt fundamentale pentru memorie, cunoaștere și comunicare socială. În esență, inventăm povești pentru a înțelege realitatea.[sursa]

povestitor
Abilitatea de a fi un bun povestitor este foarte importantă

Unii specialiști au sugerat că sinele este cel mai bine înțeles ca o narațiune pe care o construim pe parcursul vieții. În același timp, cercetările au arătat că scrierea despre experiențe emoționale poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate.

Cu toate acestea, în timp ce poveștile au primit o atenție considerabilă, actul de a povesti a fost mai puțin studiat. Cercetătorii au analizat conținutul poveștilor, dar au neglijat modul în care acestea sunt spuse. Deși „ce” este important, „cum” poate fi la fel de relevant.

• CITEŞTE ŞI:  Elon Musk spune că ar putea construi tunelul de la Londra la New York, călătoria durând 54 de minute, cu doar 20 de miliarde de dolari

Abilitatea de a fi un bun povestitor

În noul studiu, cercetătorii au evaluat abilitatea participanților de a povesti folosind autoevaluări, feedback de la colegi și evaluări din partea străinilor care le-au ascultat poveștile. De asemenea, au analizat înregistrări ale poveștilor spuse de studenți instruiți în arta povestirii. Simultan, au colectat date despre calitatea vieții participanților și tendința lor de a se concentra asupra detaliilor sau asupra imaginii de ansamblu.[studiu]

Rezultatele au arătat o legătură clară între abilitatea de a povesti și o calitate mai bună a vieții, precum și un sentiment mai profund al semnificației. Efectul a fost remarcabil mai ales în cazul persoanelor introvertite, care consideră povestirea un mijloc valoros de autoexprimare și de dezvoltare personală. Această abilitate le ajută să-și integreze și să-și exprime punctele forte individuale.

Povestirea: un instrument valoros în organizații

Studiul sugerează că povestirea nu este doar o abilitate personală, ci și un instrument valoros în contexte profesionale și organizaționale. Cercetătorii consideră că această abilitate poate îmbunătăți comunicarea, formarea echipelor și crearea unei culturi organizaționale bazate pe scop și colaborare.

Autorii studiului propun organizarea de ateliere de storytelling pentru angajați, ceea ce ar putea amplifica vocile diverselor persoane din echipe, promova sentimentul de apartenență și încuraja inovarea. Povestirea, o trăsătură profund umană dificil de replicat de inteligența artificială, poate deveni o abilitate esențială pentru strategii și viziuni pe termen lung.

„Rezultatele cercetării evidențiază faptul că povestirea nu este doar un instrument de îmbunătățire personală, ci și o cheie a succesului organizațional. Capacitatea de a spune o poveste în mod eficient și convingător permite oamenilor să ducă o viață mai împlinită și ajută organizațiile să construiască o cultură coerentă, inovatoare și incluzivă, contribuind astfel la succesul lor pe termen lung.”, a declarat profesorul Ron Shachar de la Arison School of Business, Universitatea Reichman.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate