O echipă internațională de cercetători, condusă de paleontologul Louis L. Jacobs de la Southern Methodist University din Texas, SUA, a descoperit seturi de urme de dinozauri identice, pe două continente diferite, datate din Cretacicul timpuriu.

Peste 260 de urme au fost descoperite în Brazilia și Camerun, indicând locurile unde dinozaurii au putut să se deplaseze liber între America de Sud și Africa cu milioane de ani în urmă, înainte ca cele două continente să se despartă.

„Am stabilit că aceste amprente sunt similare din punct de vedere al vârstei. Contextul lor geologic și tectonic este, de asemenea, similar. În ceea ce privește formele lor, ele sunt aproape identice.”, a declarat Jacobs.

urme dinozauri ocean
Urme de dinozauri identice au fost descoperite la mii de kilometri distanţă una faţă de cealaltă

Urme de dinozauri identice, pe maluri opuse ale Oceanului Atlantic

Urmele de pași, imprimate în noroiul și nămolul de-a lungul râurilor și lacurilor antice, au fost descoperite la o distanță de peste 6.000 de kilometri una de cealaltă.

Dinozaurii au lăsat aceste urme acum 120 de milioane de ani, pe un singur supercontinent cunoscut sub numele de Gondwana – care s-a desprins ulterior din masa terestră mai mare, Pangea, conform explicațiilor oferite de Jacobs.

„Una dintre cele mai timpurii conexiuni geologice între Africa și America de Sud a fost reprezentată de colțul nord-estic al Braziliei, care se învecinează cu ceea ce este acum coasta Camerunului de-a lungul Golfului Guineei. Cele două continente erau legate de-a lungul acestei porțiuni înguste, permițând astfel animalelor de pe ambele părți ale acestei legături să se deplaseze liber.”, a explicat Jacobs.

• CITEŞTE ŞI:  Adepții Teoriei Pământului Plat au mers în Antarctica să se uite la Soare. Iată ce s-a întâmplat

„Majoritatea urmelor de dinozauri au fost făcute de teropozi cu trei degete. Câteva au fost, de asemenea, probabil create de sauropode sau ornitischieni.”, a declarat Diana P. Vineyard, cercetător asociat la SMU și coautor al studiului.

Alți coautori ai studiului sunt Lawrence J. Flynn de la Departamentul de Biologie Evolutivă Umană de la Universitatea Harvard, Christopher R. Scotese de la Departamentul de Științe ale Pământului și Planetare de la Universitatea Northwestern și Ismar de Souza Carvalho de la Universidade Federal do Rio de Janeiro și Centro de Geociencias.

Studiul a fost publicat de New Mexico Museum of Natural History & Science, în semn de omagiu adus regretatului paleontolog Martin Lockley, care și-a dedicat o mare parte din carieră studiului urmelor de dinozauri.[sursa]

Urmele dinozaurilor povestesc întreaga istorie

Africa și America de Sud au început să se separe acum aproximativ 140 de milioane de ani, proces care a provocat deschiderea unor breșe în scoarța terestră, cunoscute sub numele de falii, de-a lungul zonelor de slăbiciune preexistente.

Pe măsură ce plăcile tectonice de sub America de Sud și Africa se îndepărtau una de cealaltă, magma din mantaua Pământului a urcat la suprafață, formând o nouă crustă oceanică pe măsură ce continentele se distanțau. În cele din urmă, Oceanul Atlantic de Sud a umplut golul dintre cele două continente nou formate.

Semne ale acestor evenimente majore au fost evidente în ambele locații unde au fost găsite urmele de dinozaur – în regiunea Borborema din nord-estul Braziliei și în bazinul Koum din nordul Camerunului.

Ambele zone conțin bazine de tip „graben parțial” – structuri geologice formate în timpul riftului, când scoarța terestră se fracturează și se formează falii – care includ sedimente fluviale și lacustre vechi. Pe lângă urmele de dinozauri, aceste sedimente conțin polen fosil care indică o vechime de 120 de milioane de ani.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: