Într-o concluzie surprinzătoare, mai mulți susținători proeminenți ai ideii că Pământul este plat și-au schimbat perspectiva, în urma unui proiect intitulat „Experimentul final”.
„Uneori greșești în viață. Eram destul de sigur că Soarele nu poate fi vizibil 24 de ore din 24, dar acum trebuie să recunosc că m-am înșelat.”, a declarat Jeran Campanella, unul dintre cei mai cunoscuți adepți ai teoriei Pământului plat. Campanella a participat la o expediție în Antarctica, cu toate cheltuielile acoperite, pentru a observa Soarele descriind un cerc complet pe cer timp de o zi întreagă.
Proiectul a fost inițiat de Will Duffy, un pastor din Denver, Colorado, care, timp de trei ani, a lucrat pentru a reuni creatori de conținut YouTube din tabere opuse – susținători ai teoriei Pământului sferic și ai celui plat – cu scopul de a „stabili forma Pământului” printr-o singură observație.
Adepții Teoriei Pământului Plat au mers în Antarctica
Cele două grupuri au călătorit la Union Glacier Camp, o bază privată situată la doar 1.138 de kilometri de Polul Sud, pentru a vedea cu ochii lor dacă fenomenul Soarelui de la miezul nopții este o conspirație sau o realitate a fizicii planetare.[sursa]
Dezbaterea privind forma Pământului are rădăcini vechi, dar teoriile moderne ale Pământului plat au reapărut în secolul al XIX-lea ca reacție la consensul științific, fiind adesea alimentate de convingeri religioase sau de o neîncredere generală în autoritatea academică. Astăzi, rețelele sociale oferă o platformă pentru o comunitate globală de sceptici, care pun la îndoială ceea ce majoritatea consideră a fi un fapt bine susținut.
„Această neîncredere în ceea ce am considerat odată gardienii cunoașterii – mediul academic, agențiile științifice sau guvernele – este o expresie a puterii cunoașterii într-o lume digitalizată.”, explica Jennifer Beckett, expert în comunicare la Universitatea din Melbourne, într-un interviu din anul 2019.
Pentru susținătorii teoriei Pământului plat, existența Soarelui de la miezul nopții în Antarctica contrazice poziția lor de bază. Mulți au susținut că acest fenomen pur și simplu nu există. Explicațiile științifice, însă, sunt clare: datorită înclinării axei Pământului, fiecare pol experimentează perioade prelungite de lumină continuă sau întuneric, în funcție de sezon.
Observarea directă a Soarelui descriind un cerc complet pe cer ar putea invalida teoriile conspiraționiste. Totuși, pentru unii, experiența nu a fost suficientă pentru a le schimba convingerile.
Austin Whitsitt, un alt creator de conținut și susținător al teoriei Pământului plat, a recunoscut că Soarele „face ceea ce au spus că va face, foarte clar”. Cu toate acestea, el rămâne sceptic: „Nu cred că asta dovedește că Pământul este un glob. Este doar un punct de date singular.”
Formarea convingerilor este un proces complex. Creierul uman combină experiențele personale cu informațiile primite de la cei în care avem încredere, creând povești care nu doar explică ceea ce vedem, ci se aliniază valorilor noastre.
Ca exercițiu de consolidare a încrederii și ca demonstrație a importanței de a ne pune convingerile la încercare, „Experimentul final” al lui Duffy oferă o lecție valoroasă. Deși nu a reușit să convingă pe deplin ambele tabere, proiectul subliniază puterea dialogului și a observației directe.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: