În acest articol vom afla care sunt planetele Sistemului Solar, de la cele mai apropiate de Soare la cele mai îndepărtate, precum şi câteva detalii interesante despre fiecare în parte.
Ce este Sistemul Solar?
Sistemul Solar se referă la Soare — cel mai mare obiect situat în centrul acestuia — și la toate corpurile care se rotesc în jurul lui, inclusiv cele opt planete și sateliții lor naturali. Sistemul nostru solar se află în Brațul Orion al galaxiei noastre, cunoscută sub numele de Calea Lactee. Calea Lactee găzduiește între 100 și 400 de miliarde de stele.
Sistemul solar interior cuprinde patru dintre cele opt planete, denumit astfel datorită planetelor terestre pe care le conține. Planetele interioare sau terestre sunt: Mercur, Venus, Pământ și Marte. Planetele Mercur și Venus mai sunt cunoscute și ca planete inferioare, deoarece sunt mai apropiate de Soare decât Pământul.
Sistemul solar exterior cuprinde cele patru planete exterioare, cunoscute și sub numele de giganți gazoși: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun, denumite și planete joviene. Datorită distanței mult mai mari față de Soare, obiectele solide din sistemul solar exterior conțin cantități semnificative de apă, amoniac și metan, deoarece temperaturile mai scăzute permit menținerea acestor substanțe.
Care sunt planetele Sistemului Solar
- Mercur;
- Venus;
- Pământ;
- Marte;
- Jupiter;
- Saturn;
- Uranus;
- Neptun.
Planeta Mercur
Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare și cea mai mică din sistemul nostru solar. Nu are sateliți naturali, deoarece este prea aproape de Soare pentru a reține un corp ceresc în câmpul său gravitațional.
Oamenii de știință au constatat că orice satelit natural ar fi atras și prăbușit pe suprafața planetei. Mercur este alcătuită din aproximativ 70% metale și 30% silicați. Deși este una dintre cele cinci planete vizibile de pe Pământ cu ochiul liber, este dificil de observat, datorită poziției sale foarte apropiate de Soare pe cer.
Temperatura pe Mercur variază între -183 și 427 de grade Celsius din cauza lipsei unei atmosfere. În prezent, oamenii de știință au dovezi suficiente care sugerează că Mercur seamănă foarte mult cu Luna.
Planeta Venus
Venus este a doua planetă ca distanță față de Soare. La fel ca Mercur, Venus nu are niciun satelit natural, cel mai probabil din cauza proximității față de Soare.
Este cea mai fierbinte planetă din sistemul solar, cu o temperatură medie de aproximativ 460 de grade Celsius. Există teorii care sugerează că în trecut au existat oceane pe Venus, similare celor de pe Pământ, dar acestea s-au evaporat odată cu creșterea temperaturii. Venus este cel mai strălucitor corp ceresc după Soare și Lună. Atmosfera sa este de 90 de ori mai densă decât cea a Pământului și este compusă în proporție de 96% din dioxid de carbon.
Planeta Pământ
Planeta noastră, Pământul, este a treia planetă de la Soare și singurul corp ceresc din Univers cunoscut că găzduiește viață. Este cea mai mare și mai densă planetă terestră și are un satelit natural, cunoscuta Lună. Luna este al cincilea cel mai mare satelit natural din sistemul solar și al doilea ca densitate, după satelitul lui Jupiter, Io.
Pământul s-a format acum aproximativ 4,5 miliarde de ani. Suprafața sa de 510,1 milioane de km² este acoperită în proporție de aproximativ 71% de apă, în principal oceane și mări, iar restul de 29% este uscat, împărțit între continente și insule. Este singura planetă pe care au fost observate plăci tectonice. Atmosfera Pământului este deosebită față de celelalte planete, datorită prezenței vieții și a unui conținut de aproximativ 21% oxigen liber.
Numele planetei
Planeta Pământ mai este cunoscută și sub numele de Terra sau „planeta albastră”, datorită culorii oferite de apă. În limba română, cuvântul „pământ” provine din latinul „pavimentum”, care înseamnă „pământ bătătorit și nivelat” sau „podea”. Cuvântul „Terra” provine din latinul „tĕrra”, care înseamnă sol sau pământ.
Forma Pământului
Pământul are o formă sferică, fiind mai turtit la poli și mai bombat la ecuator. O consecință a acestei forme este încălzirea inegală a planetei: incidența razelor solare scade de la ecuator spre poli, ceea ce face ca temperaturile să fie mult mai scăzute la Polul Nord și Polul Sud.
Istoria planetei
Se estimează că Pământul s-a format cu peste 4,5 miliarde de ani în urmă. În primele miliarde de ani, oceanele au jucat un rol crucial în apariția vieții, generând primele organisme anaerobe (care nu necesită oxigen pentru a supraviețui). Ulterior, au apărut organismele aerobe (care au nevoie de oxigen). Unele date geologice sugerează că viața pe Pământ a apărut acum aproximativ 4,1 miliarde de ani.
Câți oameni trăiesc pe Pământ?
Populația Pământului reprezintă numărul total de oameni ce trăiesc pe planetă la un moment dat. În noiembrie 2022, estimările arătau că populația mondială a atins 8 miliarde de oameni. Un aspect interesant este că a fost nevoie de peste 200.000 de ani pentru ca populația să ajungă la un miliard, dar doar două sute de ani pentru a ajunge la 7 miliarde.
Planeta Marte
Marte este a patra planetă ca distanță față de Soare și a doua cea mai mică planetă, după Mercur. Marte are o atmosferă subțire, compusă în principal din dioxid de carbon, ceea ce face ca temperaturile să varieze între -143 și 35 de grade Celsius. Marte găzduiește cel mai înalt munte din sistemul solar, Olympus Mons, cu o înălțime de 22 de kilometri.
Marte are doi sateliți naturali: Phobos și Deimos. Misiunile spațiale care explorează această planetă au început în 1960. Zilele și anotimpurile pe Marte sunt similare cu cele de pe Pământ, iar în prezent există numeroase studii care investighează posibilitatea existenței vieții pe această planetă. Un alt aspect asemănător cu Pământul este durata zilei marțiene, care este puțin mai lungă decât o zi pe Pământ: 24 de ore, 39 de minute și 35 de secunde.
Planeta Jupiter
Jupiter este a cincea planetă de la Soare și cea mai mare planetă din sistemul solar, cu o masă de 318 ori mai mare decât cea a Pământului. Este compusă în principal din hidrogen și heliu. Jupiter are 79 de sateliți naturali, dintre care cei mai cunoscuți sunt Io, Europa, Ganymede și Callisto. Ganymede este cel mai mare satelit din sistemul nostru solar și este chiar mai mare decât planeta Mercur.
Jupiter are patru inele planetare, care sunt însă întunecate și dificil de observat. Marea Pată Roșie este cea mai cunoscută caracteristică a planetei, fiind o furtună persistentă observată pentru prima dată de pe Pământ cu ajutorul unui telescop, acum aproximativ 300 de ani.
Planeta Saturn
Saturn este a șasea planetă de la Soare și a doua ca mărime din sistemul solar, după Jupiter. Este renumită pentru inelele sale planetare, compuse în principal din particule de gheață.
Saturn are 82 de sateliți naturali, dintre care doar 53 sunt cunoscuți în prezent. Cel mai cunoscut satelit al lui Saturn este Titan, al doilea cel mai mare satelit din sistemul nostru solar și singurul care are o atmosferă densă. Oamenii de știință au stabilit că o zi pe Saturn durează 10 ore și 42 de minute pe Pământ. Masa lui Saturn este de 95 de ori mai mare decât cea a Pământului și este planeta cu cea mai mică densitate.
Planeta Uranus
Uranus este a șaptea planetă de la Soare, a treia ca mărime și a patra ca masă. Uranus este prima planetă descoperită cu ajutorul telescopului în epoca modernă. Atmosfera sa este compusă în principal din hidrogen și heliu, dar conține și cantități mari de gheață, amoniac și metan.
Uranus are 13 inele planetare cunoscute și 27 de sateliți naturali, dintre care cei mai mari sunt Titania și Oberon. Este planeta cu cea mai scăzută temperatură din Sistemul Solar, cu temperaturi care coboară până la -220 de grade Celsius. O zi pe Uranus durează 17 ore și 14 minute pe Pământ.
Planeta Neptun
Neptun este a opta și cea mai îndepărtată planetă de Soare din sistemul nostru solar. Neptun are nevoie de 164 de ani tereștri pentru a realiza o orbită completă în jurul Soarelui. A fost descoperită în 1846 și este prima planetă descoperită pe baza calculelor matematice.
Neptun are șase inele planetare, 12 sateliți naturali și o temperatură la suprafață care variază între -201 și -218 grade Celsius. Compoziția sa este similară cu cea a lui Uranus. Planeta se distinge prin culoarea sa albastră, datorată prezenței metanului, care absoarbe lumina roșie.
Curiozități despre planetele Sistemului Solar
După ce am explorat planetele sistemului solar, iată câteva curiozități interesante despre acestea:
- Marte mai este cunoscută și ca Planeta Roșie, datorită aspectului său cauzat de oxidul de fier (III);
- Cele cinci planete vizibile cu ochiul liber de pe Pământ sunt: Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn;
- O zi pe Mercur durează aproximativ 58 de zile tereștri;
- Prima fotografie a Pământului din spațiu a fost realizată în 1946;
- Pământul este singura planetă care nu a fost numită după un zeu;
- Nu se știe cu exactitate când au apărut inelele planetei Saturn;
- Mercur este singura planetă din sistemul solar care nu are o atmosferă proprie;
- Pe Venus, o zi (rotația completă în jurul axei) durează mai mult decât un an (timpul necesar pentru a orbita Soarele);
- Pe Jupiter, o furtună cunoscută sub numele de Marea Pată Roșie a fost observată continuu timp de peste 300 de ani;
- Saturn este singura planetă din sistemul solar care ar putea pluti pe apă, datorită densității sale scăzute;
- Uranus are o axă de rotație extrem de înclinată, aproape paralelă cu planul orbitei sale, ceea ce face ca polii săi să fie orientați direct către Soare în anumite perioade;
- Marte are cele mai mari furtuni de praf din sistemul solar, care pot dura luni întregi și pot acoperi întreaga planetă;
- Io, unul dintre sateliții lui Jupiter, este cel mai activ vulcanic corp din sistemul solar, având sute de vulcani activi;
- Pe Mercur, un an (timpul necesar pentru a orbita Soarele) durează doar 88 de zile tereștri;
- Atmosfera lui Venus este compusă în principal din dioxid de carbon și conține nori de acid sulfuric, ceea ce face ca planeta să fie extrem de ostilă vieții;
- Pământul este singura planetă cunoscută care are apă lichidă la suprafață, esențială pentru viață;
- Europa, un alt satelit al lui Jupiter, are un ocean subteran sub scoarța sa de gheață, care ar putea adăposti forme de viață extraterestră;
- Anotimpurile de pe Uranus durează fiecare 21 de ani, datorită axei sale înclinate;
- Neptun are vânturi extrem de puternice, care pot atinge viteze de până la 2.100 km/h, fiind cele mai rapide din sistemul solar;
- Cea mai mare lună a lui Saturn, Titan, are lacuri și mări de metan lichid pe suprafața sa;
- Marte are două calote polare care conțin gheață de apă și dioxid de carbon solid (gheață uscată);
- Jupiter generează mai multă căldură internă decât primește de la Soare, datorită contracției sale lente sub propria gravitație;
- Neptun a fost descoperit în urma unor calcule matematice bazate pe perturbările din orbita lui Uranus, fără a fi observat direct;
- Ganymede, luna lui Jupiter, are un câmp magnetic propriu, fiind singura lună cunoscută cu această caracteristică;
- În ciuda faptului că Venus este mai aproape de Soare, atmosfera sa densă și efectul de seră fac ca temperatura sa să fie mai ridicată decât pe Mercur.