O gaură albastră este o peșteră subacvatică sau o groapă adâncă formată în ocean. Poartă această denumire datorită contrastului puternic pe care apa din ea, mai întunecată la culoare, îl formează cu cea dimprejurul său. Cele mai multe găuri albastre s-au format în timpul epocii glaciare, când nivelul mării era cu circa 100–120 de metri mai jos.
Cercetătorii au descoperit că o gaură albastră denumită Taam Ja’ Blue Hole, aflată în apele teritoriale ale Mexicului, este cea mai adâncă gaură subacvatică cunoscută din lume. Şi nici măcar nu au ajuns la fundul ei.[sursa]
De asemenea, trebuie să precizăm că găurile albastre nu sunt cele mai adânci locuri ale mărilor şi oceanelor lumii, ci sunt doar nişte zone cu o diferenţă bruscă de nivel, nişte peşteri subacvatice, spre deosebire de locurile cu adevărat adânci, precum Groapa Marianelor, care are o adâncime de peste 11.000 de metri.
Ce adâncime are cea mai mare gaură albastră din lume
Noile măsurători indică faptul că Gaura Albastră Taam Ja’, care se află în Golful Chetumal, în largul coastei de sud-est a Peninsulei Yucatan, se întinde la cel puțin 420 de metri sub nivelul mării.
Aceasta este cu 146 de metri mai adâncă decât au documentat inițial oamenii de știință atunci când au descoperit prima dată gaura subacvatică în anul 2021 și cu 119 metri mai adâncă decât precedenta deținătoare a recordului – Gaura Albastră Sansha Yongle, de 301 metri, cunoscută și sub numele de Gaura Dragonului, din Marea Chinei de Sud.
„La 6 decembrie 2023, a fost efectuată o expediție de scufundări pentru a identifica condițiile de mediu predominante la Gaura Albastră Taam Ja'”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat luni (29 aprilie) în revista Frontiers in Marine Science.
În timpul expediției, cercetătorii au efectuat măsurători cu un profiler de conductivitate, temperatură și adâncime (CTD) – un dispozitiv cu un set de sonde care citesc și transmit proprietățile apei la suprafață în timp real prin intermediul unui cablu. Datele au arătat că gaura albastră Taam Ja’ este „cea mai adâncă gaură albastră cunoscută din lume, fundul acesteia nefiind încă atins”, au scris cercetătorii în studiu.[sursa]
De asemenea, profilerul a evidențiat diferite straturi de apă în interiorul găurii albastre, inclusiv un strat sub 400 de metri în care condițiile de temperatură și salinitate seamănă cu cele din Marea Caraibelor și din lagunele recifurilor de coastă din apropiere. Acest lucru sugerează că Gaura Albastră Taam Ja’ ar putea fi conectată la ocean printr-o rețea ascunsă de tuneluri și peșteri, potrivit studiului.
Găurile albastre sunt peșteri verticale umplute cu apă, sau doline, care se găsesc în regiunile de coastă, unde roca de bază este formată din materiale solubile, cum ar fi calcarul, marmura sau gipsul.
Acestea se formează atunci când apa de la suprafață se infiltrează prin rocă, dizolvând mineralele și lărgind fisurile, ceea ce, în cele din urmă, determină prăbușirea rocii. Printre exemplele celebre se numără Gaura Albastră a lui Dean din Bahamas, Gaura Albastră Dahab din Egipt și Marea Gaură Albastră din Belize.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: