Împăratul Constantin cel Mare este cunoscut în istorie ca fiind primul împărat roman care s-a convertit la creștinism. Cu toate acestea, legendele și dovezile arheologice sugerează o poveste diferită – se pare că împăratul a avut un secret despre credința sa, care a fost ascuns timp de secole. Dar a fost împăratul Constantin un creștin adevărat sau a fost un păgân în secret?

Constantin a construit numeroase biserici. A sărbătorit credința într-un singur Dumnezeu (creștin) și în fiul său Iisus prin crearea multora dintre cele mai mari biserici din lume, printre care se numără: Basilica Sfântul Petru din Roma, Hagia Sophia din Constantinopol, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, Eleona de pe Muntele Măslinilor, Biserica Nașterii din Betleem și altele. Aşadar, a construit unele dintre cele mai importante biserici din istorie, care dăinuie şi în zilele noastre.

Constantin a devenit împărat în anul 306 d.Hr. și a domnit timp de 31 de ani. Potrivit tradiției, chiar înainte de bătălia de la Podul Milvian (Roma) din anul 312, a avut o viziune cu o cruce în flăcări cu inscripția ”În semnul său cucerește”.[sursa]

împăratul constantin
Împăratul Constantin cel Mare

După cum spun legendele, împăratul Constantin a înțeles că era un semn de la Dumnezeul creștin care îi cerea să se convertească. Atunci a crezut că va fi răsplătit cu o putere neobișnuită, cu sprijinul unei zeități și cu cel mai mare regat din lume dacă va da curs viziunii.

Prin decretul lui Constantin, creștinismul a devenit religia oficială a Romei în anul 324. Cu toate acestea, a devenit cu adevărat un creștin adevărat sau a căutat doar sprijinul episcopilor puternici în scopuri politice?

Împăratul creștin al Romei

În grupul celor mai apropiați consilieri ai săi se aflau episcopi precum Hosius, Lactantius și Eusebiu de Cezareea. Constantin a numit un grup de creștini convertiți în funcții înalte în multe părți ale imperiului său. Miniștrii creștini aveau privilegii speciale. De asemenea, a acordat multe beneficii preoților păgâni care au devenit slujitori creștini. De exemplu, aceștia primeau sprijin financiar din partea Imperiului și nu plăteau impozite.

• CITEŞTE ŞI:  Când au început oamenii să poarte războaie între ei şi ce anume i-a determinat să ducă aceste lupte?

Episcopii reprezentau o armată credincioasă pentru conducător, dar în afară de crearea unor legi, a unor temple și de sprijinirea grupului tot mai mare de preoți, Constantin nu părea să fie un mare creștin. A fost de acord cu sugestiile episcopilor de a legifera împotriva magiei și a divinației private. Dar dacă o schimbare a acestor tipuri de legi nu era propusă de un episcop influent, Constantin nu era interesat să facă schimbările.

Prin decretul său, multe temple păgâne au fost distruse. De exemplu, a ordonat distrugerea Templului Afroditei din Liban și a multor alte locuri păgâne ceremoniale. Se pare că era interesat să distrugă unele dintre locurile importante ale cultelor precreștine, dar în același timp distrugerea nu s-a aplicat la toate.

În fiecare decizie de distrugere a unui templu păgân era scris că acel loc nu putea exista, deoarece era un loc de rituri și ceremonii greșite – un loc cu adevărat de obstinație.

Împăratul, însă, nu a interzis niciodată în mod categoric ritualurile păgâne, cum ar fi sacrificiile, ci doar a închis și a distrus templele importante atunci când episcopii au considerat că locurile erau periculoase pentru propria lor credință.

În afară de motivele sale politice de a sprijini armata tot mai mare de preoți, este posibil ca Constantin să fi avut un secret. Ceea ce este mai interesant este că se pare că episcopul Romei știa despre el și l-a sprijinit în acest aspect ascuns al vieții sale. Adevărul era că, în exterior, Constantin susținea noua religie, dar încă se închina la Soare și la simboluri păgâne.

Publicitate

Un creștin care se închina la Soare?

Constantin a crescut la curtea împăratului Constantin Clorus, care era neoplatonician și devotat Soarelui Neînvins (Sol Invictus). Mama sa, împărăteasa Elena, a fost o creștină care a călătorit prin Orientul Mijlociu în căutarea unor locuri cheie legate de Iisus.

• CITEŞTE ŞI:  100 de lucruri interesante despre viaţa umană, pe care trebuie să le ştii

Potrivit textelor antice, ea a identificat locuri importante menționate în Biblie. Dar tânărul Constantin nu părea să urmeze interesele religioase ale mamei sale. El se închina la Soare, sau era devotat mitraismului.

După convertirea sa oficială la creștinism în anul 312, Constantin și-a construit Arcul de Triumf la Roma. Este interesant faptul că acesta nu era dedicat simbolurilor creștinismului, ci Soarelui Neînvins. În timpul domniei sale, el a schimbat multe aspecte legate de cultele păgâne, dar asta nu înseamnă că a oprit practicarea vechilor tradiții.

De multe ori le-a numit diferit, dar a permis în continuare practicile păgâne în multe feluri. De exemplu, în anul 321, Constantin a legiferat ca celebrarea Zilei Soarelui să fie o sărbătoare de stat – o zi liberă pentru toată lumea.

Coloana misterioasă a împăratului Constantin

În anul 330, Constantin a ridicat o statuie care reprezintă o cheie pentru înțelegerea convingerilor sale private. După decenii de susținere a creștinismului, el a apărut ca statuie a zeului Soarelui în forum. Coloana a devenit centrul Forumului lui Constantin, cunoscut în prezent sub numele de Piața Cemberlitas din Istanbul.

Astăzi, coloana are o înălțime de 35 de metri, dar în antichitate era cu 15 metri mai înaltă și se termina cu o statuie impresionantă a împăratului. Coloana era decorată cu simbolistică păgână, susținută de unele decorațiuni creștine.

împăratul constantin columna
Columna împăratului Constantin cel Mare

Statuia din vârful monumentului îl prezenta pe Constantin sub chipul lui Apollo cu o coroană solară, un simbol al regilor din vremea lui Alexandru cel Mare. Se spune că acesta purta în mână un fragment din Adevărata Cruce – o relicvă a crucii lui Iisus.

La piciorul coloanei se afla un loc sacru care conținea relicve, inclusiv alte părți de cruci, un coș din povestea biblică a miracolului pâinilor și peștilor, un vas care a aparținut Mariei Magdalena și o statuie din lemn a lui Pallas Athena din Troia.

• CITEŞTE ŞI:  Maica Tereza, călugăriţa care a primit Premiul Nobel: o viaţă dedicată umanităţii

Împăratul bizantin Manuel I Komnenos (1143 – 1180) a considerat acest monument ca fiind prea păgân și a decis să pună o cruce în locul statuii din vârful coloanei.

Monumentul a fost deteriorat de câteva ori în istorie, dar coloana a supraviețuit până în epoca modernă. Părți din statuia lui Constantin se află într-un muzeu, dar Columna lui Constantin este în continuare unul dintre cele mai importante exemple de artă romană din Turcia.

Păgân, creștin sau un zeu?

După moartea sa în anul 337, împăratul Constantin a devenit unul dintre zeii păgâni. O analiză a siturilor arheologice sugerează că împăratul Constantin, la fel ca și împărații anteriori ai Romei, nu a încetat niciodată să se vadă pe sine însuși ca pe un fiu al zeităților antice.

Este greu de crezut că convingerile creștine ale lui Constantin erau la fel de puternice ca cele ale mamei sale, Elena. El pare să fi fost mai degrabă un politician viclean decât un om care dorea cu adevărat să creștineze lumea.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: