Originea legendei Atlantidei ar putea fi inspirată de un mare munte submarin cu trei vulcani inactivi, care s-a scufundat în ocean în urmă cu milioane de ani în largul coastei insulei Lanzarote.
Cercetătorii din Spania au descoperit insule pierdute care s-au scufundat în ocean cu milioane de ani în urmă, unele dintre ele având încă plajele intacte.
Originea legendei Atlantidei
„Aceasta ar putea fi originea legendei Atlantidei.”, a declarat Luis Somoza, șeful unui proiect de studiere a activității vulcanice din largul Insulelor Canare, pentru Live Science.[sursa]
Echipa de cercetare a găsit insulele pe un munte subacvatic, care conține trei vulcani acum inactivi, având un diametru de aproximativ 50 de kilometri. Baza sa este la aproximativ 2,3 km sub suprafața oceanului.
Oamenii de știință au denumit muntele submarin nou descoperit Muntele Los Atlantes, după civilizația fabuloasă a lui Platon pe care zeii au scufundat-o în ocean ca pedeapsă pentru imoralitatea cetățenilor săi.
„Au fost insule în trecut și s-au scufundat, încă se scufundă, așa cum spune legenda Atlantidei.”, a declarat Somoza, un geolog de la Institutul Geologic și Minier din Spania (IGME-CSIC), într-o declarație.
Oamenii de știință au descoperit Muntele Los Atlantes în timp ce explorau fundul mării în largul coastei de est a insulei Lanzarote, cea mai estică dintre Insulele Canare, folosind un vehicul operat de la distanță (ROV) la adâncimi cuprinse între 100 și 2.500 metri. Scufundarea a făcut parte din proiectul Atlantis al IGME-CSIC, care urmărește să înțeleagă mai bine activitatea vulcanică și hidrotermală subacvatică din regiune.
Los Atlantes ar fi fost o serie de insule în timpul Eocenului (acum 56 de milioane-34 de milioane de ani). Odată ce vulcanii au încetat să erupă, lava s-a solidificat și a devenit mai densă, făcând ca insulele să se scufunde în ocean. Dar unele dintre caracteristicile acestor insule pierdute au rămas.
„Am identificat plaje, stânci și dune de nisip la vârful plat al muntelui submarin.”, a declarat Somoza, adăugând că nisipul care acoperă acum roca vulcanică ar fi fost depus atunci când insulele se scufundau activ.
Unele dintre plaje se află la doar 60 de metri sub suprafața oceanelor. În timpul ultimei ere glaciare, când nivelul mărilor era mult mai scăzut decât în prezent, vulcanii inactivi ar fi redevenit insule. „Aceste insule ar fi putut fi, atunci, folosite pentru locuirea vieții sălbatice.”, a mai spus Luis Somoza. Când nivelul mării a crescut, odată cu sfârșitul erei glaciare, insulele s-au scufundat din nou.
Echipa de cercetare va analiza acum probele colectate din Los Atlantes pentru a data rocile vulcanice și pentru a stabili când au început insulele să se scufunde, a spus Somoza. De asemenea, echipa intenționează să revină la vulcanii submarini din Insulele Canare în timpul unei expediții de anul viitor.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: