În cazul improbabil în care se produce o apocalipsă zombi, este esențial să aveți un plan bine pus la punct. Dacă sunteți influențat de filme, s-ar putea să vă tentați să vă aventurați spre cel mai apropiat bar sau centru comercial, pregătindu-vă să înfruntați o hoardă de zombi însetați de sânge.

Un centru comercial tipic este dotat cu toate facilitățile la care ne-am obișnuit în viața modernă. Și dacă întreaga lume este deja condamnată, de ce să nu profitați de ultimele zile savurând fast-food ieftin și încercând haine pe care, în mod normal, nu v-ați permite să le cumpărați? În plus, într-un pub, cel puțin, puteți înfrunta inevitabilul cu un pahar în mână.

Totuși, dacă obiectivul vostru este supraviețuirea, niciuna dintre aceste opțiuni nu este ideală – cu excepția cazului în care reușiți să găsiți un pub sau un mall în mijlocul pustietății.[sursa]

apocalipsă zombi
Serialul „The walking dead” este celebru pentru scenariul său privind o apocalipsă zombi

Cea mai sigură ascunzătoare dacă are loc o apocalipsă zombi

În anul 2015, o echipă de statisticieni de la Universitatea Cornell din Statele Unite a modelat răspândirea unei epidemii fictive de zombi pe teritoriul continental al SUA, ca parte a unui efort de a înțelege mai bine răspândirea bolilor reale. Rezultatele studiului au indicat că locurile izolate și slab populate sunt cele mai sigure pentru a evita infecția.

Cercetătorii au sugerat că Munții Stâncoși de Nord – poate undeva în Montana sau chiar în Canada – ar fi locul ideal pentru a vă ascunde. Se pare că o epidemie de zombi de amploare care începe în New York ar avea nevoie de aproximativ o lună pentru a ajunge în nordul statului, din cauza distanței geografice și a scăderii ritmului de infectare, ceea ce ar oferi suficient timp pentru a plănui o evadare spre zonele rurale.

• CITEŞTE ŞI:  Cum va arăta Pământul peste 10.000 de ani (VIDEO)

„Având în vedere dinamica bolii, odată ce zombi invadează zonele mai puțin populate, întreaga epidemie încetinește – există mai puține persoane de mușcat, așa că rata de creare a noilor zombi scade considerabil.”, a explicat Alex Alemi, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.[sursa]

Modelul lor a arătat că orașele – așa cum era de așteptat – ar cădea rapid, unul după altul. Imaginați-vă un atac de zombi într-o stație aglomerată de metrou din New York. Groaznic, nu-i așa? Dar modelarea lor sugerează că ar fi nevoie de câteva săptămâni pentru ca epidemia să ajungă în comunitățile rurale și de luni pentru a ajunge în regiunile montane din nord.

Desigur, dacă am învățat ceva din filme, este că nu toți zombi sunt la fel. În funcție de cât de rapizi sau de abili sunt la cățărat, s-ar putea să trebuiască să vă revizuiți estimările.

După cum explică echipa de cercetători în comunicatul de presă, proiectul lor a fost conceput pentru a oferi o prezentare generală a modelării epidemiologice moderne. Aceasta a început cu ecuații diferențiale pentru a modela o populație complet conectată, a continuat cu modele bazate pe rețea și s-a finalizat cu o simulare completă a unei epidemii de zombi la scară continentală în SUA.

Simularea a trebuit să ia în considerare o populație de aproximativ 300 de milioane de oameni, fiecare aflat în una dintre cele patru stări: om, infectat, zombi și zombi „mort”. Cercetătorii au modelat răspândirea epidemiei prin simularea interacțiunilor aleatorii dintre aceste grupuri – de exemplu, mușcăturile de zombi duc la infectare, iar oamenii reușesc să ucidă zombi, încetinind astfel răspândirea bolii. În cele din urmă, echipa a reușit să identifice locurile unde boala ar ajunge cel mai rapid.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Mihai Eminescu, cel mai mare poet pe care l-a dat poporul român

Cu toate acestea, chiar și cu locații de ascunzătoare optime, perspectiva nu este prea roz pentru americani în cazul unei apocalipse zombi.

Publicitate

„Pentru parametrii «realiști», descoperim că suntem în mare măsură condamnați.”, au concluzionat autorii în rezumatul lucrării lor.

Deși poate părea o abordare ciudată să simulezi o epidemie de zombi, Pentagonul și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au utilizat astfel de scenarii pentru a dezvolta programe de formare în vederea pregătirii pentru dezastre.

Și, cine știe, poate va fi și un plan de contingență util dacă apocalipsa zombi chiar se va materializa.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: