CIA a publicat un raport în care a prezentat țările cu cea mai rapidă creștere demografică din lume. La scară globală, populația umană este cu siguranță în plină expansiune. Populația lumii a atins oficial pragul de 8 miliarde în anul 2022 și se așteaptă ca în următorii 60 de ani să ajungă la peste 10 miliarde. La nivel național, însă, situația este un pic mai complexă.
Știm acest lucru datorită celor mai recente date din World Factbook publicate de CIA (Central Intelligence Agency) din SUA, care urmărește tot felul de informații diferite, inclusiv ratele de creștere a populației. Acestea sunt cifre procentuale care iau în considerare nașterile, decesele și migrația atunci când vine vorba de schimbarea medie a unei populații.[sursa]
Ţările cu cea mai rapidă creștere demografică
Conform celor mai recente date ale CIA, următoarele sunt primele 10 țări care se confruntă în prezent cu cele mai mari rate de creștere a populației:
- Sudanul de Sud – 4,65 %
- Niger – 3,66 %
- Angola – 3,33 %
- Benin – 3,29 %
- Guineea Ecuatorială – 3,23 %
- Uganda – 3,18 %
- Republica Democrată Congo – 3,11 %
- Ciad – 3,01 %
- Mali – 2,9 %
- Zambia – 2,83 %
Top 10 este complet dominat de țări africane, ceea ce reflectă o tendință observată pe întreg continentul. Conform Fondului Monetar Internațional (FMI), populația Africii a crescut de zece ori începând cu anul 1900, fapt atribuit în principal scăderii ratelor mortalității și ratelor de natalitate tot mai ridicate.
Cu toate acestea, nu se așteaptă ca această creștere demografică să dureze la nesfârșit. Există țări pe lista CIA în cazul cărora rata de creștere a populației este negativă, ceea ce înseamnă că numărul de persoane de acolo este în scădere. Acesta este şi cazul României.
Un motiv important în spatele acestei scăderi ar putea fi faptul că, în multe dintre aceste locuri, ratele de fertilitate sunt, de asemenea, în scădere. Unii cercetători au anticipat că, până la sfârșitul acestui secol, 97% dintre țări nu vor avea rate de fertilitate suficient de ridicate pentru a-și susține mărimea populației.
Consecința ar putea fi că, în ciuda creșterii rapide observate în prezent în unele țări, populația mondială ar putea atinge vârful mult mai devreme decât s-a estimat anterior, conform unui raport recent al ONU, ceea ce ar duce la o scădere a populației mondiale undeva la mijlocul anilor 2080.
Rămâne de văzut dacă această predicție se va adeveri sau nu, precum și potențialele consecințe în cazul în care se va adeveri, însă urmărirea a ceea ce se întâmplă în fiecare țară în acest moment ne poate oferi indicii valoroase.
România are o rată demografică negativă
După cum putem vedea din harta de mai sus, România se află printre ţările care au parte de un declin al populaţiei.
Rata demografică negativă a României este cauzată de o combinație de factori interconectați, inclusiv scăderea natalității, creșterea mortalității, migrația și politicile guvernamentale ineficiente. Scăderea natalității este cauzată de costurile ridicate ale creșterii copiilor, instabilitatea economică, schimbarea valorilor sociale și migrația.
Creșterea mortalității este cauzată de îmbătrânirea populației, stilul de viață nesănătos și accesul limitat la servicii medicale de calitate. Migrația externă și internă reduc populația țării. Lipsa unor politici eficiente de sprijin a familiilor și de combatere a migrației agravează problema.
Pentru a inversa tendința demografică negativă, România are nevoie de o serie de măsuri integrate, care să abordeze toate cauzele problemei. Acestea includ stimularea natalității, îmbunătățirea sistemului de sănătate, combaterea migrației, promovarea unui stil de viață sănătos și schimbarea mentalității.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: