Atunci când un bărbat de 84 de ani din Irlanda s-a prezentat la medic cu plângeri de instabilitate, echipa medicală a descoperit un motiv neașteptat pentru recenta sa stângăcie: omului i-a „dispărut o bucată de creier”. Tomografiile computerizate ale creierului său au arătat că o porțiune semnificativă din lobul frontal drept părea să lipsească.

Pacientul fusese trimis la spital din cauza unui număr tot mai mare de căderi și a senzației de instabilitate care persista de câteva luni. Mai mult, în cele trei zile anterioare internării, începuse să resimtă slăbiciune pe partea stângă a corpului.

Deoarece pierderea echilibrului și slăbiciunea unilaterală sunt adesea semne de accident vascular cerebral, medicii au solicitat o tomografie computerizată (CT).

dispărut o bucată de creier
Medicii au constatat că bătrânului i-a „dispărut o bucată de creier”

Bărbatului i-a „dispărut o bucată de creier”

Rezultatul a fost surprinzător: în locul unde ar fi trebuit să se afle lobul frontal drept, apărea o cavitate neagră de aproximativ 9 centimetri.

O examinare RMN a confirmat că materia cerebrală a pacientului nu dispăruse; în schimb, acesta avea o cavitate plină de aer în interiorul craniului, cunoscută sub numele de pneumatocel. De obicei, astfel de cavități apar la pacienții cu traumatisme faciale, infecții respiratorii sau la cei care au suferit intervenții chirurgicale pentru tumori ale bazei craniului, au explicat medicii în raportul de caz.[sursa]

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste cauze nu se aplica în cazul pacientului.

RMN-ul a relevat și prezența unui osteom, o tumoare osoasă benignă comună, situată pe osul etmoid, care separă cavitatea nazală de creier. Această tumoare erodase o porțiune din os, permițând aerului să pătrundă în craniu printr-un mecanism descris de medici ca fiind un „efect de supapă cu sens unic”.

Aceasta este o complicație rară, dar cunoscută, a osteomului localizat la baza sinusurilor.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai veche ţară din lume? Are câteva zeci de mii de locuitori şi o suprafaţă de 4.000 de ori mai mică decât România: San Marino

În final, suspiciunile inițiale ale medicilor s-au confirmat: pacientul suferise și un accident vascular cerebral minor din cauza presiunii exercitate asupra creierului.

Medicii au recomandat o intervenție chirurgicală, în cadrul căreia o echipă de neurochirurgi ar fi evacuat aerul din craniu și ar fi reparat daunele, în timp ce un chirurg ORL ar fi îndepărtat osteomul.

Cu toate acestea, după ce i-au fost explicate riscurile operației, pacientul a refuzat categoric intervenția și a fost externat cu recomandări pentru prevenirea secundară a accidentului vascular cerebral.

Publicitate

„Managementul conservator cu observație (precum în cazul nostru) a fost documentat în unele cazuri, cu ameliorarea simptomelor în timp, dar poate duce și la agravarea acestora sau la dezvoltarea unei infecții ascendente.”, au scris medicii.

Din fericire, monitorizarea la 12 săptămâni a arătat că pacientul se simțea bine și nu mai prezenta slăbiciune pe partea stângă a corpului.