Apicultorii din nord-estul Franţei s-au trezit într-o situaţie încurcată, după ce albinele din stupii lor au început să producă miere albastră şi verde.
Mierea colorată nu a putut fi vândută, deoarece nu îndeplinea standardele Franţei în ceea ce priveşte producţia de miere.
Această miere albastră nu a fost obţinută din nectarul plantelor şi este deviată de la standardele de culoare a mierii.[NationalGeographic]
Acestea erau mult sub calitatea obişnuită pentru o regiune care produce o mie de tone de miere pe an.
De asemenea, regiunea fusese deja nevoită să facă faţă unei rate a mortalităţii albinelor foarte mare şi a unei producţii reduse după o iarnă grea.
De ce au produs albinele miere albastră
O investigaţie realizată de apicultorii din oraşul Ribeauville au descoperit cauza problemei.
S-a organizat un “filaj” la care au fost supuse “suspectele” albine.
Astfel s-a descoperit că “lucrătoarele”, în loc să se ocupe de culegerea nectarului oferit din abundenţă de livezile şi viile din regiune, parcurgeau 4 kilometri în plus.
Acolo se afla o uzină de biogaz.
Aici erau depozitate deşeuri zaharoase provenite de la o fabrică de bomboane M&M. Aceasta din urmă producea pastile de ciocolată acoperite cu glazură colorată (verde, albastru, galben).
Unitatea de procesare a fost obligată să cureţe rapid orice spaţiu deschis sau orice container care deţinea resturi de bomboane M&M.
Resturile de bomboane sunt acum depozitate într-o hală acoperită.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: