Care este diferența dintre ocean și mare? Mulți oameni și-au pus această întrebare în timp ce se plimbau pe plajă: sunt în mare sau în ocean? Să afirmi că ți-ai scufundat degetele de la picioare în ocean poate suna mai impresionant, dar există, într-adevăr, o diferență între cele două?

Înainte de a detalia, este important de reținut că definițiile pentru oceane și mări nu sunt foarte stricte – există mult spațiu pentru interpretări și excepții, în special când vine vorba de mări.

Dacă definim lucrurile în mod foarte general, oceanele și majoritatea mărilor fac parte, de fapt, dintr-o singură vastă întindere de apă, cunoscută sub numele de Oceanul Planetar. Totuși, din diverse motive – culturale, geografice și științifice – această apă a fost divizată și clasificată.[sursa]

diferenţa dintre ocean şi mare
Deşi pare simplu, răspunsul este oarecum complicat: care este diferenţa dintre ocean şi mare?

Ce este un ocean?

Când ne referim la ocean, ne gândim la acea mare întindere de apă sărată care acoperă aproape trei sferturi din suprafața planetei. Această întindere a fost împărțită de oceanografi în mai multe regiuni, fiecare considerată un ocean.

Istoric, au fost recunoscute oficial patru oceane: Atlantic, Pacific, Indian și Arctic, ale căror limite sunt definite în principal de continentele care le înconjoară. După ani de dezbateri, un al cincilea ocean a fost adăugat: Oceanul de Sud, recunoscut oficial de National Geographic Society în anul 2021.[sursa]

Ceea ce diferențiază Oceanul de Sud de celelalte patru oceane este faptul că, în loc de a fi delimitat de continente, este definit de un inel invizibil: Curentul Circumpolar Antarctic, care înconjoară Antarctica.

• CITEŞTE ŞI:  Floarea care seamănă cu o pasăre colibri a uimit o lume întreagă

Ce este o mare?

Dacă ai numit o mare „ocean”, nu ai greșit complet – mările pot fi considerate parte a oceanului. Totuși, ceea ce le definește de obicei este faptul că sunt mult mai mici decât un ocean, se găsesc acolo unde pământul întâlnește oceanul și sunt, de obicei, cel puțin parțial înconjurate de uscat.

…sau nu?

Așa cum am menționat, există excepții, iar Marea Sargaselor este un exemplu perfect care demonstrează că mările nu trebuie neapărat să fie înconjurate de uscat.

La fel ca Oceanul de Sud, limitele Mării Sargaselor sunt definite de curenți, nu de țărmuri. Situată în nordul Oceanului Atlantic, aceasta este înconjurată de patru curenți: Curentul Atlanticului de Nord, Curentul Canarelor, Curentul Ecuatorial de Nord și Curentul Golfului. Aceasta o face singura mare fără o graniță terestră.