Marea Neagră este una dintre cele mai fascinante și mai misterioase mări din lume. În adâncurile sale se ascund comori arheologice, culturale și naturale, care așteaptă să fie descoperite și studiate. Una dintre cele mai remarcabile descoperiri din ultimii ani este zona moartă din Marea Moartă, o regiune anoxică, lipsită de oxigen, care conservă perfect epavele unor nave vechi de sute sau chiar mii de ani.

Cum s-a format zona moartă din Marea Neagră

Zona moartă din Marea Neagră este rezultatul unui fenomen geologic și climatic unic. Marea Neagră este o mare semiînchisă, care comunică cu Marea Mediterană prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. În urmă cu aproximativ 7.500 de ani, nivelul apelor oceanice și al Mediteranei a crescut în urma topirii ghețarilor și a inundat bazinul pontic, care era un lac cu o salinitate foarte scăzută. Astfel, s-a produs o cascadă gigantică de apă sărată, care a umplut rapid Marea Neagră, într-un timp foarte scurt. Acest eveniment dramatic ar putea explica potopul biblic al lui Noe, susțin unii cercetători.

Apa sărată din Mediterană s-a așezat pe fundul Mării Negre, formând o stratificare între apele cu densități diferite. Apa de la suprafață, mai dulce și mai ușoară, este alimentată de fluviile şi râurile care se varsă în mare, precum Dunărea, Nipru, Nistru sau Don.

Apa de la adâncime, mai sărată și mai grea, nu se amestecă cu cea de la suprafață, ci rămâne izolată și lipsită de oxigen. Astfel, la o adâncime de peste 150 de metri, există o zonă moartă, în care nu există viață, dar nici descompunere. În acest loc, temperatura apei este constantă, de aproximativ 8,5 grade Celsius, iar concentrația de hidrogen sulfurat este foarte mare.[sursa]

Zona moartă din Marea Neagră
Zona moartă din Marea Neagră

Ce se ascunde în zona moartă din Marea Neagră

Zona moartă din Marea Neagră este un adevărat cimitir subacvatic, care adăpostește zeci de epave ale unor nave din diferite epoci și civilizații. Datorită lipsei de oxigen și de viață, epavele sunt conservate într-o stare excepțională, păstrând intacte lemnul, metalul, textilele, ceramica și alte materiale.

• CITEŞTE ŞI:  Mecanismul de la Antikythera - calculatorul vechi de 2.100 de ani, descifrat de cercetători

Unele dintre epave sunt atât de bine păstrate, încât se pot observa chiar și urmele uneltelor folosite de meșterii care le-au construit.

Descoperirea epavelor din zona moartă este meritul unei echipe internaționale de arheologi marini, care au folosit tehnologii avansate, precum sonare, roboți subacvatici și scanere 3D, pentru a explora fundul mării.

Echipa face parte din proiectul Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP), care are ca scop studiul istoriei și geologiei Mării Negre. Proiectul a început în anul 2015 și a durat trei ani, timp în care au fost scanaţi peste 2.000 de kilometri pătrați pe fundul mării și au fost identificate peste 60 de epave.

Zona moartă din Marea Neagră
Peste 60 de epave bine conservate au fost descoperite în zona moartă din Marea Neagră

Epavele descoperite în zona moartă aparțin unor nave comerciale, militare sau de pescuit, care au navigat pe Marea Neagră de-a lungul secolelor.

Cele mai vechi epave datează din secolul al V-lea î.Hr. și aparțin civilizației grecești, care a întemeiat colonii pe țărmurile pontice, precum Histria, Tomis, Callatis sau Apollonia. Cea mai veche epavă intactă a fost descoperită la 2 km adâncime în zona moartă în anul 2017, respectiv o navă comercială grecească datată în anul 400 î.Hr., aşadar veche de peste 2.400 de ani.

Cele mai noi epave datează din secolul al XIX-lea și aparțin Imperiului Otoman, care a dominat Marea Neagră până la Războiul Crimeii. Printre epavele descoperite se numără și unele nave bizantine, venețiene, genoveze, rusești sau ucrainene, care atestă diversitatea culturală și istorică a regiunii.

Publicitate

De ce sunt importante epavele din zona moartă

Epavele din zona moartă din Marea Neagră reprezintă o sursă inestimabilă de informații pentru istoria, cultura și economia lumii antice și medievale. Acestea oferă indicii despre tipurile de nave folosite, despre rutele comerciale, despre mărfurile transportate, despre tehnologiile navale, despre stilurile artistice, despre conflictele militare, despre schimburile culturale și despre viața de zi cu zi a navigatorilor.

• CITEŞTE ŞI:  Descoperire misterioasă: o femeie îngropată alături de 23 de călugări, dar nimeni nu știe de ce

De asemenea, epavele pot fi considerate adevărate opere de artă și de meșteșug, care demonstrează măiestria și creativitatea constructorilor de nave.

Epavele din acest loc misterios sunt și un patrimoniu cultural subacvatic, care trebuie protejat și valorificat. Ele fac parte din memoria colectivă a popoarelor care au trăit și au interacționat pe țărmurile pontice.

Totodată, trebuie să avem în vedere şi potenţialul turistic al zonei, un loc care ar putea atrage vizitatori interesați de istorie, arheologie și aventură.

Zona moartă din Marea Neagră este, așadar, un fenomen unic în lume, care ascunde o lume uitată, plină de istorie și de frumusețe. Descoperirea epavelor din acest loc reprezintă o realizare științifică remarcabilă, care deschide noi perspective de cercetare și de cunoaștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.