Noua miniserie de la Netflix, Griselda, spune povestea complicată a celei poreclite Naşa (The Godmother). În timp ce serialul se concentrează pe ascensiunea și decăderea Griseldei Blanco, povestea îi prezintă și pe frații Ochoa. Dacă ați urmărit serialul, este posibil să îi recunoașteți pe frații Ochoa ca fiind unii dintre cei mai periculoși dușmani ai Griseldei, dar povestea lor nu se rezumă la atât.

Frații Ochoa, Jorge Luis, Juan David și Fabio, au fost trei dintre membrii fondatori ai celebrului Cartel Medellín, o organizație criminală care a dominat traficul de cocaină în anii ’70 și ’80. Alături de Pablo Escobar, Carlos Lehder și José Gonzalo Rodríguez Gacha, frații Ochoa au făcut parte dintr-o alianță de traficanți care au cooperat la producerea, distribuția și comercializarea cocainei pe plan internațional. Se estimează că temutul Cartel Medellín câștiga zilnic peste 60 de milioane de dolari din vânzarea drogului, ajungând să controleze aproximativ 80% din piața mondială de cocaină.

Fraţii Ochoa: Origini și începuturi

Frații Ochoa proveneau dintr-o familie respectabilă și bogată din Medellín, Columbia. Tatăl lor, Fabio Ochoa Restrepo, era un cunoscut crescător de tauri și proprietar de restaurante. Cei trei fraţi au moștenit pasiunea pentru tauri și au devenit faimoși în lumea coridelor, organizând spectacole cu tauri de luptă la ferma lor, Los Lamos. Jorge Luis, cel mai mare dintre frați, era considerat un expert în selecționarea și antrenarea taurilor, iar Juan David și Fabio erau toreadori amatori.[sursa]

griselda fraţii ochoa
Fraţii Ochoa au apărut în serialul Griselda, însă povestea lor este mult mai complexă

În anii ’70, frații Ochoa au început să se intereseze de afacerea cocainei, care era în plină expansiune în Columbia. La început, ei au fost doar intermediari între cultivatorii de coca și traficanții care exportau cocaina în Statele Unite și Europa. Astfel, au profitat de contactele lor din lumea taurilor pentru a stabili legături cu clienți și furnizori. De asemenea, şi-au folosit ferma ca loc de depozitare și transport al drogului, ascuns în bagaje sau în interiorul animalelor.

• CITEŞTE ŞI:  Margaret Dickson, femeia care a supravieţuit unei execuţii: a refuzat să moară

În anul 1976, Jorge Luis a preluat conducerea afacerii familiei, care a devenit una dintre cele mai mari și mai eficiente rețele de trafic de cocaină din Columbia. Acesta a fost contactat de Pablo Escobar, un tânăr și ambițios traficant, care i-a propus să se asocieze pentru a forma o alianță de traficanți, care avea să devină cunoscută sub numele de Cartelul Medellín. Jorge Luis a acceptat oferta lui Escobar și l-a convins și pe fratele său Juan David să se alăture. Fabio, cel mai mic dintre frați, a rămas mai rezervat și a preferat să se ocupe mai mult de afacerile legale ale familiei.

Cartelul Medellín

Cartelul Medellín a fost o organizație criminală care a revoluționat traficul de cocaină, folosind metode inovatoare și violente pentru a-și extinde și proteja afacerea. Cartelul a construit laboratoare sofisticate în jungla columbiană, unde procesa coca cultivată în Columbia, Bolivia și Peru. Apoi, transporta cocaina în Statele Unite și Europa, folosind avioane, bărci, submarine, elicoptere și chiar baloane cu aer cald. Cartelul a dezvoltat și o rețea de distribuție și vânzare a drogului, angajând curieri, intermediari, contabili, avocați și bancheri. Se estimează că la apogeul său, Cartelul Medellín producea și exporta peste 15 tone de cocaină pe zi, generând venituri de peste 20 de miliarde de dolari pe an.

Frații Ochoa au avut un rol important în Cartelul Medellín, fiind responsabili de logistica și finanțarea operațiunilor. Cei trei fraţi au fost considerați cei mai moderați și mai raționali dintre liderii cartelului, evitând să se implice direct în acte de violență sau corupție.

În acest sens, fraţii Ochoa au preferat să negocieze și să colaboreze cu autoritățile, cu rivalii și cu aliații, în loc să-i confrunte sau să-i elimine. Au fost, de asemenea, cei mai discreți și mai puțin ostentativi dintre șefii cartelului, trăind o viață relativ simplă și dedicându-se pasiunii lor pentru tauri.

• CITEŞTE ŞI:  Împărăteasa Teodora, curtezana devenită împărăteasă şi apoi sfântă

Conflictul cu statul și cu inamicii

Cartelul Medellín nu a fost, însă, lipsit de probleme și dușmani. Pe măsură ce afacerea cocainei creștea, cartelul a intrat în conflict cu statul columbian, care a încercat să combată traficul de droguri și să extrădeze traficanții în Statele Unite, unde erau căutați pentru infracțiuni grave.

Cartelul a răspuns cu o campanie de teroare, asasinând politicieni, judecători, polițiști, jurnaliști și civili nevinovați. Traficanţii au finanțat și grupări paramilitare și de gherilă, care luptau împotriva guvernului și a forțelor de ordine. De asemenea, Cartelul a încercat și să se implice în viața politică a țării, susținând candidați favorabili intereselor lor sau amenințând pe cei ostili.

Cartelul Medellín a avut și rivali în lumea traficului de droguri, care îi disputau piața și teritoriul. Cel mai puternic dintre aceștia a fost Cartelul Cali, o altă organizație criminală care se ocupa de traficul de cocaină, dar care avea o structură mai descentralizată și mai discretă decât Cartelul Medellín.

Publicitate

Cartelul Cali a intrat în război cu Cartelul Medellín, încercând să-i elimine pe liderii acestuia și să le preia afacerea. Cartelul Cali a colaborat și cu autoritățile columbiene și americane, furnizând informații despre activitățile și locațiile rivalilor lor.

Prăbușirea și soarta fraților Ochoa

În anii ’90, Cartelul Medellín a început să se destrame, sub presiunea autorităților și a inamicilor. Unii dintre liderii cartelului au fost uciși, arestați sau s-au predat, iar alții au fugit sau s-au ascuns. Frații Ochoa au fost printre primii care au decis să se predea justiției, în schimbul unor condiții favorabile. Ei au negociat cu guvernul columbian să nu fie extrădați în Statele Unite și să primească pedepse reduse pentru infracțiunile lor.

• CITEŞTE ŞI:  Un tânăr de 19 ani a ucis cu un crucifix un preot pedofil, fiind arestat

În 1991, Jorge Luis și Juan David s-au predat autorităților și au fost condamnați la câte 5 ani și 8 luni de închisoare, pe care i-au executat într-o închisoare de lux, unde aveau acces la telefon, televizor și vizitatori. Ei au fost eliberați în 1996 și au revenit la viața lor normală, fără a mai fi implicați în traficul de droguri.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.