Alexandru Macedonski, o figură aparte în literatura română, este descris de biografi ca fiind cel mai orgolios, intrigant și certăreț contemporan al junimiștilor. În cazul său, se spune că personalitatea a prevalat în fața talentului, iar comportamentul său conflictual i-a afectat recunoașterea valorii literare. Poetul, cunoscut pentru temperamentul său dificil, a intrat în conflict cu aproape toți colegii de breaslă, iar opera sa nu a fost apreciată la justa valoare.

Macedonski și-a lăsat întreaga viață condusă de trăsăturile negative ale personalității sale, iar acest lucru a afectat percepția asupra operei sale. Biografii îl descriu drept un om mult prea mândru și egoist, lipsit de diplomație și adesea invidios. A intrat în dispute nu doar cu marii junimiști precum Eminescu, Vasile Alecsandri sau I.L. Caragiale, ci și cu oricine avea păreri contrare.

Pe Mihai Eminescu l-a denigrat într-o epigramă care i-a fost fatală, pe Alecsandri l-a ironizat și l-a invidiat, iar pe Caragiale a încercat să-l discrediteze prin acuzații de plagiat. Macedonski a trăit cu un spirit de opoziție și frondă, atrăgându-și singur oprobriul public.

Cine a fost Alexandru Macedonski

Poetul s-a născut la 14 martie 1854, la București, fiind al treilea fiu al generalului Al. D. Macedonski, fost ministru de Război în timpul domniei lui Cuza. Provenit dintr-o familie înstărită, Alexandru Macedonski a afișat toată viața un aer de superioritate față de colegii săi de breaslă, considerându-se superior lor. Semnele unei personalități dificile s-au văzut încă din copilărie.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Un expert în IA expune 5 moduri în care inteligenţa artificială ar putea distruge lumea
alexandru macedonski1

A urmat școala primară și liceul la Craiova, iar tinerețea și-a petrecut-o în Austria, Italia și Elveția. A abandonat studiile universitare, spunându-se că tot din cauza firii sale dificile. Debutul literar l-a avut în anul 1870, cu poezia „Dorința poetului”, publicată în revista „Telegraful român” din Sibiu, iar prima sa carte de versuri, „Prima verba”, a apărut în anul 1872.

La 24 martie 1875, Macedonski a fost arestat la Craiova, fiind acuzat de defăimare și incitare la rebeliune împotriva Partidului Conservator și a prim ministrului Lascăr Catargiu, fiind închis pentru 3 luni, la închisoarea Văcărești din București, dar a fost eliberat în urma campaniei liberale, fiind apărat de către celebrul avocat liberal Nicolae Fleva, cu care a împărțit celula. Macedonski a apărut în fața Curții de Jurați a Tribunalului Ilfov la data de 7 iunie și a fost pus în libertate, iar populația din București a ieșit pe străzi să celebreze sentința.

În plină ascensiune a Junimii, Alexandru Macedonski s-a poziționat împotriva curentului. Se spune că atacurile sale la adresa Junimii au fost motivate de lipsa recunoașterii pe care o căuta în acest cerc elitist. În anul 1880, a lansat revista „Literatorul”, menită să fie o replică anti-Junimea, revistă care a fost publicată, cu întreruperi, până în anul 1919.

Alexandru Macedonski în conflict cu Eminescu și Alecsandri

În anul 1882, junimiștii au criticat cel de-al doilea volum de poezii al lui Macedonski. Mihai Eminescu a scris despre opera sa: „Poeziile lui Macedonski și ale altora câțiva nu-s frumoase prin aceea că-s naționale. Avem atâtea modele nobile în poeți mai vechi și mai ales în poezia populară, încât aceste anomalii literare te umplu de spaimă justificată”.

Invidios că Alecsandri a primit un premiu de la Academia Română, Macedonski a început o polemică în versuri. Se spune că Vasile Alecsandri i-a răspuns prin drama „Fântâna Blanduziei”, în care l-a transpus pe Macedonski în figura invidiosului poet Zoli, pus în antiteză cu Horațiu (Alecsandri). Macedonski a răspuns cu o epigramă acidă:

• CITEŞTE ŞI:  A fost Minotaurul real? Ce se cunoaşte despre legendara bestie jumătate om, jumătate taur

„Coprins de-al gloriei nesațiu
Albit de ani, dar tot copil
E lesne să mă faci Zoil
Când singur tu te faci Horațiu”.

Mihai Eminescu a sărit în apărarea lui Alecsandri și a lansat un atac virulent asupra lui Macedonski: „Dacă ar exista o înaintare absolută în omenire — un spor real de puteri — atunci Homer ar trebui să fi fost un măgar și Macedonski un geniu — pe când tocmai contrariul e adevărat.”

Publicitate

Epigrama fatală despre Eminescu

Conflictul cu Eminescu a culminat în anul 1883, când, exact în perioada în care poetul era internat la sanatoriu, Macedonski a publicat o epigramă care a stârnit revolta publică:

„Un X pretins poet-acum
S-a dus pe cel mai jalnic drum
L-aș plânge dacă-n balamuc
Destinul său n-ar fi mai bun
Căci până ieri a fost nau
Și nu e azi decât nebun”.

Această epigramă i-a fost atribuită lui Macedonski, iar opinia publică s-a întors împotriva sa. Macedonski a încercat să se disculpe, însă fără succes.

Ziarele au refuzat să-i mai publice poeziile, iar prietenii l-au părăsit. Cincinat Pavelescu descrie situația tragică a poetului: „Ani de zile a trăit în lipsuri groaznice… Mizeria l-a copleșit. Priviți pe acela care se întoarce din infern!” Macedonski, ruinat și respins de societate, a fugit la Paris, dar nici acolo nu a găsit succesul pe care îl căuta.

Revenit în țară în anul 1885, a continuat să fie privit cu ostilitate. Conflictul cu Caragiale, pe care l-a acuzat de plagiat, a fost de asemenea un episod care i-a marcat viața.

Macedonski a fost considerat „detractorul” lui Caragiale, fiind acuzat că a orchestrat atacurile de plagiat care l-au determinat pe dramaturg să părăsească țara. Caragiale îl ironizase pe Macedonski în revista „Ghimpele”, sub numele de „Aamsky”, făcând aluzie la presupusa sa origine lituaniană.

• CITEŞTE ŞI:  În 1987, a fost văzută o explozie pe cer. Acum s-a descoperit o stea neutronică născută în urma acelui eveniment

În anul 1901, Constantin Al. Ionescu-Caion, discipol al lui Macedonski, l-a acuzat pe Caragiale de plagiat. Procesul, faimos în epocă, s-a soldat cu achitarea lui Caion, dar Caragiale, dezgustat, a plecat din țară. Macedonski a continuat să-l atace pe Caragiale chiar și după proces.

Tentative de funcționarism și dispreț față de pozițiile „umile”

Macedonski a încercat să ocupe diverse funcții administrative, însă mereu le considera nedemne de el. „Este o rușine ca literații noștri fruntași să fie lipsiți de traiul zilnic sau să se osândească la funcționarism”, scria el.

Alexandru Macedonski a murit la 66 de ani, răpus de boală. Pe patul de moarte, poetul a cerut să i se aducă trandafiri, o cerință simbolică pentru cel care a marcat literatura română prin „Rondelurile” sale.

Alexandru Macedonski a fost ales, în anul 2006, membru post-mortem al Academiei Române.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: