O serie de picturi rupestre descoperite într-o peșteră din Sahara prezintă o imagine surprinzătoare: o pereche de oameni care par să înoate. Aceste picturi, cunoscute sub numele de Peștera Înotătorilor, oferă o privire rară asupra unei Sahare care, cu mii de ani în urmă, nu era aridă și nisipoasă, ci o oază verde și luxuriantă.

Informaţii esenţiale:
Ce reprezintă: Picturi rupestre care înfățișează un grup de oameni înotând.
Localizare: Deșertul de Vest al Egiptului.
Perioada: Realizate acum între 6.000 și 9.000 de ani.

Artă rupestră veche de 9.000 de ani arată că Sahara era cu totul altfel în trecut

Aceste picturi sunt o dovadă că, într-un trecut îndepărtat, Sahara era un peisaj radical diferit de cel pe care îl cunoaștem astăzi. Platoul Gilf Kebir, o formațiune vastă de gresie care se întinde din sud-vestul Egiptului până în sud-estul Libiei, unde au fost descoperite operele de artă rupestră, indică faptul că această regiune era odată accesibilă apelor și nu era un deșert arid.[sursa]

Artă rupestră veche de 9.000 de ani descoperiri.ro
Artă rupestră veche de 9.000 de ani descoperită în Peştera Înotătorilor

Peștera Înotătorilor: descoperirea istorică

În anul 1926, cartograful european László Almásy a cartografiat această zonă izolată și a descoperit două peșteri „de mică adâncime”, pline de sute de picturi rupestre. Acestea reprezentau atât animale, cât și oameni, iar unele dintre cele mai fascinante desene sunt amprentele de mâini, create prin suflarea pigmentului peste degete întinse pe stâncă, potrivit British Museum.

Însă, un grup aparte de desene a captat în mod special atenția cercetătorilor: o pereche de oameni cu brațele și picioarele desfăcute, într-o poziție care sugerează că înotau.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cel mai scump metal preţios din lume? Nu este aurul şi nici platina

Aceste reprezentări i-au condus pe mulți cercetători să creadă că picturile oferă o fereastră către viața de zi cu zi din perioada în care Sahara era încă verde, înainte de transformarea sa într-un deșert. Totuși, unii experți consideră că scenele ar putea avea o semnificație mai degrabă metaforică decât literală.

Impact cultural și popularitate

Opera de artă din Peștera Înotătorilor a dobândit statutul de cultură pop după ce a fost menționată în celebrul roman „Pacientul englez” de Michael Ondaatje, publicat în anul 1992, și în filmul cu același nume, din anul 1996.[sursa]

Un lucru este însă cert: în urmă cu 10.000 de ani, deșertul Sahara era un loc cu totul diferit, iar aceste picturi rupestre rămân o mărturie vie a acelui trecut de nerecunoscut.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: