O navă spațială NASA se află încă pe drumul spre „Asteroidul de aur”, aşa cum este supranumit asteroidul 16 Psyche, un asteroid extrem de valoros, bogat în metale. Cu toate acestea, nu trebuie să ne așteptăm ca agenția spațială americană să trimită imagini cu asteroidul evaluat la 10.000 de cvadrilioane de dolari pentru a-l putea vedea.
Potrivit revistei Astronomy, asteroidul 16 Psyche, estimat la o valoare de 10.000 de cvadrilioane de dolari, va ajunge în opoziție (opus Soarelui pe cer) în data de 6 august la ora 09:00 (ora României). Acesta va fi situat în nordul constelației Capricorn, având o magnitudine de 9,6. Putem observa asteroidul 16 Psyche pe cerul sud-vestic, însă vom avea nevoie de un telescop pentru a-l putea vedea.[sursa]
Datorită conținutului său ridicat de metale, oamenii de știință consideră că Psyche ar putea fi nucleul metalic rămas al unei planete eșuate, cunoscută sub numele de planetezimal. Situat în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter, acest corp neregulat, cu formă de cartof, măsoară 278 de kilometri în diametru și 231 km în lungime, având o suprafață de 102.998 km pătrați.[sursa]
„Asteroidul de aur” evaluat la 10.000 de cvadrilioane de dolari, vizibil de pe Pământ
Psyche necesită aproximativ cinci ani tereștri pentru a finaliza o orbită în jurul Soarelui și puțin peste patru ore pentru a se roti în jurul axei sale. Numele acestui corp ceresc provine de la zeița greacă a sufletului, iar fiind al 16-lea asteroid descoperit, este denumit de către specialisti 16 Psyche.
Asteroidul, despre care se spune că este plin cu metale prețioase în valoare de 10 cvintilioane de dolari (1 cvintilion = 1.000 cvadrilioane, iar un cvadrilion = 1.000 de trilioane). Adică 10.000.000.000.000.000.000 de dolari, o sumă mai mare decât întreaga economie globală. Acesta ar conţine, printre altele, aur, fier și nichel.
Misiunea Psyche a fost lansată pe 13 octombrie 2023 pentru a studia acest asteroid unic, bogat în metale. Este prima misiune dedicată explorării unei lumi bogate în metale, în loc de rocă sau gheață. Studierea acestui asteroid ar putea dezvălui informații despre modul în care s-au format nucleele Pământului și ale altor planete terestre.
Conform celei mai recente actualizări NASA din luna mai, nava spațială se afla la peste 305 milioane de kilometri distanță și se deplasa cu o viteză de 37 de kilometri pe secundă. Sonda este așteptată să ajungă la asteroid în august 2029.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: