Călătoriile de agrement au origini străvechi, după cum demonstrează faraonii din Egipt și elitele romane care frecventau locuri somptuoase. Dar unde mergeau oamenii antici în vacanţă?

Printre destinațiile notabile se numără Pompei, Baia și Herculaneum, unde predominau cazările opulente și activitățile de lux. Aceste exemple timpurii de călătorii de agrement subliniază dorința umană atemporală de relaxare și răsfăț.

În epoca modernă, avem de unde alege atunci când vine vorba de destinații de vacanță. De la stațiuni pe plaje tropicale la aventuri exotice în străinătate, opțiunile pentru escapade și călătorii de agrement sunt aparent nelimitate.

Cu toate acestea, conceptul de vacanță sau concediu este, de fapt, o practică destul de veche, cu dovezi care arată că, chiar și cu mii de ani în urmă, oamenii căutau destinații pentru odihnă, relaxare și timp liber.[sursa]

Unde mergeau oamenii antici în vacanță
Unde mergeau oamenii antici în vacanță? Localitatea Baia, de lângă Napoli, era o destinaţie frecventă pentru romani

Unde mergeau oamenii antici în vacanță?

Unul dintre primele exemple cunoscute de oameni din antichitate care au călătorit în scopuri recreative poate fi găsit în Egiptul antic. Elita egipteană, inclusiv faraonii și membrii curții regale, își petreceau adesea vacanțele în refugii la malul mării, de-a lungul regiunii Deltei Nilului.

Aceste locuri de vacanță permiteau clasei superioare să scape de căldura și agitația vieții urbane în locuri precum Teba (Luxor în zilele noastre) și să se bucure de activități precum pescuitul, plimbările cu barca și socializarea. Dovezile arheologice au scos la iveală vile și complexe de vacanță grandioase construite special pentru aceste escapade ale elitei.

Conform documentelor, vechii romani erau călători avizi, iar cei bogați obișnuiau să își petreacă vacanțele în stațiunile luxoase din imperiu. Un exemplu notabil este Pompei, unde, în anul 2000, arheologii italieni au dezgropat rămășițele unui hotel opulent. Acest stabiliment era asemănător unei stațiuni moderne de cinci stele, cu încălzire centrală și un spa privat.

• CITEŞTE ŞI:  Drumul Mătăsii ar putea fi mai vechi cu mii de ani decât s-a crezut până acum

Baia, un oraș aflat la aproximativ 30 km de Napoli, era cunoscut drept „Las Vegasul Imperiului Roman”. Timp de secole, a fost refugiul suprem pentru elita Romei, atrăgându-i pe cei care căutau luxul și timpul liber. Orașul era renumit pentru stilul său de viață extravagant și servea ca o escapadă populară de weekend pentru cei puternici și bogați.

vila papiri
Unde mergeau oamenii antici în vacanță
Cum ar fi arătat Villa dei Papiri, din Herculaneum

În apropiere, orașul Herculaneum avea Villa dei Papiri, una dintre cele mai grandioase reședințe din Roma antică. Se crede că a aparținut lui Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, socrul lui Iulius Cezar, această proprietate întinsă se întindea pe o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați. Cu vedere la mare, piscine grandioase și grădini extinse, a adăpostit și una dintre cele mai vaste colecții de sculpturi clasice descoperite vreodată.

Dacă ne luăm după înregistrări, turiștii romani s-au aventurat și dincolo de Italia, explorând repere din întregul imperiu. Aceştia au vizitat Piramidele din Giza, Farul din Alexandria și chiar mormântul lui Alexandru cel Mare, ultima vizită înregistrată având loc în anul 215 d.Hr.

Unii chiar și-au lăsat amprenta asupra acestor monumente, inclusiv un roman care a înscris pe piramide: „Am vizitat și nu mi-a plăcut decât sarcofagul!”. Ştim că aceste lucruri se petrec şi în zilele noastre…

Publicitate

Pentru cei cu un gust și mai mare pentru lux, o excursie în orașul Bath din Anglia nu era neobișnuită. Renumitele băi ale orașului erau o atracție semnificativă pentru înalta societate romană, după cum se menționează în literatura de călătorie antică. În Bath au fost găsite pietre funerare din diferite părți ale imperiului, confirmând statutul său de destinație căutată pentru răsfăț și relaxare.