Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a avut o domnie excepțional de lungă – 47 de ani (a doua domnie ca număr de ani, după regele Carol I) – timp în care a purtat numeroase războaie împotriva tuturor dușmanilor principatului. Dacă legenda spune că a ridicat o biserică după fiecare luptă, atunci ar trebui să știm exact câte bătălii a dus marele voievod. Însă lucrurile sunt mai complicate de atât.

Pentru mulți, Ștefan cel Mare nu este doar cel mai important voievod din istoria noastră, ci chiar „cel mai mare român” din toate timpurile. Legenda sa, consolidată de fapte istorice incontestabile, a străbătut veacurile și rămâne la fel de vie și astăzi.

În secolul al XV-lea, o perioadă marcată de conflicte și instabilitate, Ștefan cel Mare a devenit cel mai redutabil adversar al Imperiului Otoman din întreaga creștinătate.

Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare
Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare în total?

Războaiele lui Ștefan cel Mare

Domnia lui Ștefan cel Mare (1457-1504) este bine cunoscută: 47 de ani în fruntea Moldovei, a doua cea mai lungă domnie din istoria țării noastre. Singurul care l-a depășit ca durată a fost Carol I, primul rege al României, care a condus timp de 48 de ani, însă într-un context cu totul diferit, la patru secole distanță.

În epoca medievală, însă, menținerea pe tron timp de aproape jumătate de secol era o performanță extraordinară, mai ales pentru un principat mic precum Moldova, aflat sub presiunea constantă a marilor puteri vecine: Imperiul Otoman, Regatul Ungariei și Regatul Poloniei.

Dacă Rusia nu devenise încă o mare putere regională, tătarii – aliați ai Înaltei Porți – reprezentau o amenințare permanentă dinspre est. În acest context ostil, Ștefan cel Mare nu doar că a reușit să-și apere țara, dar a și transformat Moldova într-un bastion al rezistenței împotriva expansiunii otomane.

• CITEŞTE ŞI:  Geronimo, apaşul care a luptat pentru a-şi răzbuna familia ucisă

Ștefan cel Mare: lider, strateg și apărător al creștinătății

Născut în anul 1433, fiu al lui Bogdan al II-lea, Ștefan cel Mare a ajuns domnitor al Moldovei la vârsta doar 24 de ani. Demonstrând calități remarcabile de lider, strateg și oștean, a reușit să se impună în fața tuturor adversarilor săi.

Pe parcursul domniei, în special în a doua sa jumătate, Ștefan a devenit respectat și temut de toți inamicii săi. Mai mult decât atât, el a ajuns un simbol al luptei creștinătății împotriva otomanilor, fiind considerat unul dintre cei mai importanți apărători ai Europei medievale.

Bătăliile care au rămas în istorie

Printre cele mai mari victorii ale sale se numără bătălia de la Vaslui (Podul Înalt) din ianuarie 1475, când a administrat cea mai grea înfrângere suferită vreodată de o armată otomană în fața unei oștiri creștine.

O altă confruntare importantă a fost cea de la Baia, în decembrie 1467, unde Ștefan a fost aproape să-l captureze pe regele Ungariei, Matei Corvin. De asemenea, în octombrie 1497, în bătălia din Codrii Cosminului, a obținut o victorie zdrobitoare împotriva regelui Poloniei, Ioan Albert.

Nu trebuie uitată nici bătălia de la Războieni-Valea Albă, din iulie 1476, în care Ștefan s-a confruntat cu o armată otomană de zece ori mai numeroasă, condusă de însuși sultanul Mahomed al II-lea, Cuceritorul Constantinopolului. Deși moldovenii au fost înfrânți, pierderile suferite de otomani au fost atât de mari încât sultanul a fost nevoit să renunțe la cucerirea Moldovei și să se retragă la Constantinopol fără a-și atinge obiectivul.

Publicitate

Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare?

Chiar Ștefan a oferit răspunsul la această întrebare. În anul 1502, cu doi ani înainte de moartea sa, i-a mărturisit medicului venețian Matteo Muriano că a purtat 36 de războaie, dintre care a câștigat 34.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Lady Jane Grey, regina celor nouă zile şi sfârşitul său dramatic la doar 17 ani

„Eu sunt înconjurat de dușmani din toate părțile și, de când sunt domnul acestei țări, am purtat 36 de lupte, din care am fost învingător în 34 și am pierdut două.”, i-a spus Ștefan medicului.

Cele două înfrângeri menționate sunt cea de la Valea Albă (1476) și cea suferită în timpul primului asediu al Chiliei, în iunie 1462, când garnizoana polono-valahă a rezistat atacului moldovenilor. Totuși, Ștefan avea să-și ia revanșa în ianuarie 1465, când a reușit să cucerească cetatea. Chilia a rămas sub stăpânirea Moldovei până în anul 1484, când a fost pierdută în fața sultanului Baiazid al II-lea.

Câte biserici a ctitorit Ștefan cel Mare?

În privința numărului exact de biserici ridicate de Ștefan cel Mare, există încă multe necunoscute, iar unele detalii s-au pierdut de-a lungul secolelor.

Inscripțiile în piatră și picturile păstrate din timpul domniei sale îl atestă pe Ștefan al III-lea al Moldovei ca fiind ctitorul a 26 de biserici și mănăstiri. Multe dintre acestea au fost construite în memoria celor căzuți în lupte și ca mulțumire pentru victoriile obținute.

Pe lângă acestea, încă zece biserici îi sunt atribuite, însă nu există dovezi clare care să confirme implicarea sa directă. Dacă le-am include și pe acestea, bilanțul ar ajunge la 36 de lăcașuri de cult – un număr care coincide exact cu cel al războaielor purtate de marele domnitor. Această coincidență pare să întărească legenda conform căreia Ștefan a ridicat o biserică pentru fiecare bătălie dusă.

Letopisețul lui Grigore Ureche îl descrie pe voievod ca fiind „mânios și de grabă vărsătoriu de sânge nevinovat”, o caracterizare ce contrastează cu imaginea sa de apărător al creștinătății. Cu toate acestea, în anul 1992, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat, recunoscându-l drept sfânt și protector al Moldovei.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: