Funcționează astrologia? Dacă eşti unul dintre milioanele de oameni care apelează la horoscop pentru a afla ce le rezervă viitorul, oamenii de știință au vești proaste pentru tine.
Astrologii susțin că pot folosi mișcarea planetelor și a stelelor pentru a face predicții despre viața oamenilor, însă un studiu detaliat a arătat că astrologii rar ajung la un consens.
Dar există un adevăr bazat pe dovezi concrete în ceea ce prezintă astrologii la horoscop? Dezamăgitor, dar răspunsul este nu, conform unei evaluări riguroase a 152 de astrologi, care a arătat că predicțiile lor nu sunt doar la fel de exacte ca presupunerile întâmplătoare, ci și că astrologii rareori sunt de acord între ei.
Astrologia nu are o bază ştiinţifică
Nu există nicio bază științifică pentru astrologie, credința conform căreia mișcarea planetelor și a stelelor influențează sau poate prezice comportamentul uman, dar această practică rămâne populară. Un sondaj recent a relevat că 27% dintre adulții din SUA continuă să creadă în astrologie.[sursa]
Având în vedere că testele științifice anterioare nu au reușit să diminueze atracția astrologiei, Spencer Greenberg de la organizația socială americană Clearer Thinking a propus o nouă abordare pentru a evalua eficacitatea acesteia.
„Ne-am întrebat dacă putem concepe un studiu în care, dacă astrologia funcționează, rezultatele ar fi în favoarea astrologiei, iar dacă nu funcționează, rezultatele ar arăta clar acest lucru.”, a declarat Greenberg.
Pentru a realiza acest lucru, el și colegul său André Ferretti au consultat șase astrologi pentru a afla ce informații ar dori să cunoască despre viața și caracterul unei persoane pentru a identifica cu acuratețe harta ei natală. Aceste hărți sunt un instrument esențial în astrologie, fiind construite pe baza pozițiilor observate ale corpurilor cerești la momentul nașterii unei persoane și pretind că oferă informații despre caracterul sau viața individului.
Folosind aceste informații, Greenberg și Ferretti au elaborat un chestionar pentru a colecta datele necesare și au selectat 12 respondenți ale căror răspunsuri urmau să fie folosite într-un test disponibil online. Apoi au recrutat 152 de astrologi care au încercat să coreleze fiecare chestionar completat cu una dintre cele cinci hărți natale dintr-o listă. Fiecare astrolog a făcut acest lucru pentru fiecare respondent, rezultând un punctaj maxim posibil de 12.[sursa]
Rezultatele au arătat că numărul mediu de răspunsuri corecte a fost de 2,49, echivalent cu ceea ce s-ar obține prin ghicire la întâmplare. „Este imposibil de distins de șansa aleatorie.”, a spus Greenberg.
Cu toate acestea, astrologii au fost, în general, încrezători în răspunsurile lor, 51% dintre aceștia crezând că au avut șase sau mai multe răspunsuri corecte. „Aceasta este de fapt esența experimentului nostru. Arată că participanții erau convinși că pot realiza această sarcină.”, a spus Greenberg.[sursa]
Mai mult, astrologii au fost rareori de acord între ei, iar chiar și cei mai experimentați dintre ei au avut rate de concordanță sub 30%. „Acest lucru a fost cu adevărat surprinzător pentru mine. Sugerează că astrologia este poate mai puțin standardizată decât s-ar putea crede.”, a afirmat Greenberg.
De ce apelează oamenii la astrologie
Richard Wiseman de la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, susține că acest studiu se bazează pe o lungă istorie de cercetări similare, dar nu crede că va influența semnificativ deciziile celor care caută sfaturi astrologice. „În general, oamenii apelează la astrologie pentru că le satisface o anumită nevoie. Pentru a-i face să-și schimbe părerea, ar trebui să abordăm motivele care i-au determinat să ajungă acolo.”, a spus profesorul Wiseman.
Nicholas Campion, un istoric al astrologiei de la Universitatea Trinity Saint David din Țara Galilor, Marea Britanie, afirmă că, deși acest studiu reprezintă un test eficient al predicțiilor bazate pe hărțile natale, nu ia în considerare toate formele acestei practici. „Nu există o metodă unică în astrologie, ceea ce sugerează că este foarte dificil să avem o viziune obiectivă asupra a ceea ce reprezintă astrologia sau asupra pretențiilor acesteia.”, a spus istoricul.