Un obiect cosmic nou-descoperit, un vizitator interstelar botezat A11pl3Z, pare să se deplaseze prea rapid și pe o traiectorie prea dreaptă pentru a-și avea originea în sistemul nostru solar. Dacă observațiile se confirmă, acesta ar deveni al treilea vizitator interstelar detectat vreodată.

Astronomii au identificat ceea ce ar putea fi un „vizitator interstelar” care traversează sistemul solar cu o viteză uluitoare, îndreptându-se spre noi. Acest oaspete cosmic, posibil al treilea de acest fel observat în istorie, va atinge punctul cel mai apropiat de Soare în aproximativ patru luni, înainte de a părăsi definitiv vecinătatea noastră cosmică.

Obiectul, denumit provizoriu A11pl3Z, a fost remarcat pentru prima dată în datele colectate între 25 și 29 iunie de către Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), un sistem care scanează automat bolta cerească folosind telescoape din Hawaii și Africa de Sud. Existența misteriosului obiect a fost confirmată marți, 1 iulie, atât de Centrul NASA pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ, cât și de Centrul pentru Planete Mici al Uniunii Astronomice Internaționale.[sursa]

vizitator interstelar
A11pl3Z, un vizitator interstelar misterios

Un vizitator interstelar misterios

Cel mai probabil, A11pl3Z este un asteroid de mari dimensiuni sau poate o cometă, cu un diametru estimat la până la 20 de kilometri. Acesta se îndreaptă spre sistemul solar interior cu o viteză de aproximativ 245.000 km/h, apropiindu-se de noi din direcția în care se află Calea Lactee.

Pe baza vitezei și a traiectoriei sale, experții sunt de părere că A11pl3Z provine din afara sferei de influență gravitațională a Soarelui și posedă suficientă energie cinetică pentru a traversa vecinătatea noastră cosmică fără a fi capturat. Cu toate acestea, sunt necesare observații suplimentare pentru a putea afirma acest lucru cu certitudine.

• CITEŞTE ŞI:  Un bărbat care a lucrat în misteriosul zgârie-nori fără ferestre de 29 de etaje din New York a povestit cum este în interior

Până în prezent, au fost confirmați doar doi vizitatori interstelari: cometa 2I/Borisov, observată traversând sistemul solar în anul 2019, și ‘Oumuamua, un obiect alungit, în formă de trabuc, care a stârnit controverse în anul 2017. La acea vreme, unii astronomi au speculat că ar putea fi o sondă extraterestră, înainte ca experții să concluzioneze că este, cel mai probabil, o rocă spațială care eliberează hidrogen. Oamenii de știință bănuiesc însă de mult timp că mulți alți intruși interstelari traversează, probabil, sistemul nostru solar fără a fi detectați.

În prezent, A11pl3Z se află la o distanță de aproximativ 3,8 ori mai mare decât cea dintre Pământ și Soare. Prima sa apropiere de o planetă va avea loc pe 3 octombrie, când va trece relativ aproape de Marte. La scurt timp după aceea, pe 23 octombrie, va atinge periheliul, punctul cel mai apropiat de Soare, ajungând la o distanță echivalentă cu de două ori distanța Pământ-Soare, conform Universe Today.

În timpul acestei treceri, Pământul se va afla pe partea opusă a Soarelui, astfel că obiectul nu reprezintă niciun pericol pentru planeta noastră. Cel mai probabil, A11pl3Z va ajunge la distanța minimă față de Pământ în luna decembrie, în timpul călătoriei sale de ieșire din sistemul solar.

În săptămânile și lunile următoare, cercetătorii vor continua să studieze obiectul pentru a afla mai multe despre dimensiunea, forma și originea sa. Comparativ cu vizitele interstelare anterioare, dispunem acum de metode mult mai avansate pentru a urmări și fotografia această rocă spațială misterioasă.

De exemplu, Observatorul Vera C. Rubin — cel mai puternic telescop optic din lume, care a publicat recent primele sale imagini — va fi, probabil, complet operațional până când A11pl3Z se va apropia la maximum de noi. Acest telescop este excepțional de eficient în detectarea obiectelor în mișcare rapidă, precum asteroizii.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai veche civilizaţie din lume?

Unii cercetători au propus chiar utilizarea roverelor NASA de pe Marte pentru a fotografia obiectul în timp ce trece pe lângă Planeta Roșie. Mai mult, Avi Loeb, astronom la Universitatea Harvard și cel care a lansat ipoteza că ‘Oumuamua ar putea fi o sondă extraterestră, a sugerat folosirea Telescopului Spațial James Webb pentru a căuta semne de „accelerație non-gravitațională” la A11pl3Z – un indiciu care ar putea sugera existența unui sistem de propulsie artificial.

Publicitate