Iubitorii de bere au motive de entuziasm: „berea spațială” ar putea deveni o tendință în viitorul apropiat. Totuși, înainte de a ne grăbi să sărbătorim, să analizăm situația: oamenii de știință abia încep să exploreze modul în care microgravitația influențează diferitele proprietăți ale fermentării berii.

Cercetările actuale se concentrează asupra modului în care procesul de fabricare a berii poate fi afectat de microgravitație – nu doar pentru a deschide perspectiva savurării unei beri în spațiu, ci și pentru a susține supraviețuirea omenirii dincolo de Pământ.

De-a lungul istoriei, aproape toate civilizațiile s-au bazat pe fermentare nu doar pentru producerea de băuturi, ci și pentru alimente precum pâinea, murăturile sau iaurtul. Pe măsură ce tehnologia a avansat, aceleași principii chimice au fost adaptate pentru a crea produse farmaceutice, biocombustibili și multe altele.

Chiar dacă fermentarea nu este prima necesitate care ne vine în minte atunci când planificăm o colonie pe Lună sau Marte, ea va juca un rol crucial în succesul misiunilor de lungă durată.[sursa]

berea spaţială
Berea spaţială ar putea fi mai gustoasă decât cea de pe Terra

Pentru a explora modul în care aceste procese pot evolua în afara planetei noastre, o echipă de cercetători de la Institutul de Științe Agricole și Alimentare al Universității din Florida (UF/IFAS) a experimentat fermentarea berii în condiții de microgravitație. Rezultatele lor, publicate în revista Beverages, sugerează că microgravitația nu doar că accelerează procesul de fermentare, dar poate chiar să îmbunătățească calitatea produsului final.[sursa]

„Pe măsură ce explorarea spațială va continua, vom realiza cu siguranță fermentări în microgravitație, iar rezultatele ar putea fi greu de anticipat.”, a declarat Andrew MacIntosh, coautor al studiului și profesor asociat de științe alimentare la UF/IFAS, într-un comunicat de presă.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  O boală misterioasă, care îi ţine captivi pe suferinzi în propriul corp şi care nu are leac, afectează doar membrii unei familii

Berea spațială ar putea avea un gust mai bun decât berea de pe Pământ

Cu toate acestea, nu suntem încă în stadiul în care să putem trimite un kit de fabricare a berii pe Stația Spațială Internațională. În schimb, echipa UF, condusă de cercetătorul Pedro Fernandez Mendoza, a creat un simulator de microgravitație pe Pământ. După recoltarea și procesarea orzului cultivat local pentru a produce must (lichidul zaharos necesar în procesul de fabricare a berii și whisky-ului), Mendoza și colegii săi au împărțit mustul în șase probe.

În fiecare dintre ele au adăugat drojdia folosită în berea lager, Saccharomyces pastorianus. Trei dintre probe au fost folosite ca martori, iar celelalte trei au fost plasate într-un clinostat – un dispozitiv care simulează microgravitația prin rotirea continuă a conținutului său în jurul unei axe orizontale. Timp de trei zile, echipa de cercetare a monitorizat fermentația, analizând densitatea berii, numărul de drojdii și viabilitatea acestora.

După cele trei zile, cercetătorii au confirmat una dintre ipotezele inițiale: microgravitația nu pare să afecteze negativ procesul de fermentare. De fapt, fermentația a fost accelerată în cazul probelor din clinostat în comparație cu cele de control. În plus, a apărut un rezultat surprinzător: fermentația în microgravitație ar putea duce la obținerea unor produse de calitate superioară comparativ cu fermentarea pe Pământ. Cercetările suplimentare sunt necesare, dar se bănuiește că acest lucru este legat de o genă specifică din drojdie care controlează nivelurile de subproduse esterice ale fermentației, responsabile pentru aromele caracteristice ale berii.

În mod obișnuit, raportul dintre alcoolul de tip lager și esterii responsabili de aromă variază între 3:1 și 4:1, cu rapoarte mai mari care indică o bere mai uscată și mai puțin aromată. În experimentele echipei UF, probele de control au avut un raport de 1,4:1, în timp ce berea fermentată în microgravitație a înregistrat un raport de 4,6:1, ceea ce sugerează că aceasta din urmă avea o aromă mai puțin intensă.

• CITEŞTE ŞI:  Cum a reuşit un ţânţar mort să ducă la prinderea unui hoţ de maşini. Poliţiştii au găsit ţânţarul în maşină şi au recoltat ADN

În special, doi esteri – acetatul de izoamil și acetatul de 2-fenetil – au prezentat diferențe semnificative între condițiile de microgravitație și cele de control. Concentrațiile mai mari de esteri, care oferă berei o aromă fructată, asemănătoare bananei, sunt de obicei considerate nedorite de mulți consumatori. În cazul berii produse în microgravitație, cercetătorii au observat o scădere considerabilă a concentrației acestor esteri comparativ cu berea standard.

Publicitate

„În funcție de preferințele fabricanților de bere, acești compuși pot fi de dorit; totuși, prezența lor peste un anumit prag este în general considerată un defect.”, a explicat echipa. Astfel, rezultatele obținute în condiții de microgravitație au produs o bere „de calitate superioară” datorită nivelului redus de esteri.

În ceea ce privește perspectiva fabricării berii în spațiu, cercetătorii sunt de părere că microgravitația ar putea oferi beneficii unice, care nu pot fi replicate pe Pământ. Cu toate acestea, MacIntosh și echipa sa nu pot atesta deocamdată calitatea berii produse – aceștia nu și-au gustat încă preparatele.

„Din păcate, atunci când facem bere în scopuri științifice, folosim rețete destul de plictisitoare”, a explicat MacIntosh pentru publicaţia Popular Science, adăugând totuși că există „colaboratori locali care produc bere de calitate excelentă, pe care ne bazăm atunci când este necesar.”

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: