Biblioteca Vaticanului este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase biblioteci din lume, care conține peste 1,6 milioane de cărți, 150.000 de manuscrise, 100.000 de hărți, 300.000 de monede și medalii şi circa 20.000 de obiecte de artă. Fondată oficial în anul 1475 de Papa Nicolae al V-lea, deși, în realitate este mult mai veche, biblioteca are şi peste 75.000 de codice colectate din întreaga istorie.
În ciuda afirmațiilor conform cărora Papa ar deţine dovezi despre extratereștri și demoni ascunse în catacombele sale, adevărul din arhivele secrete ale Vaticanului este mult mai realist. Din acest motiv, este, de asemenea, mult mai interesant. Aşadar, Biblioteca Vaticanului este, de fapt, o instituție cu o istorie bogată și fascinantă, axată pe colecționarea și conservarea unor documente extrem de importante pentru istoria și cultura mondială. Cel puţin aceasta este poziţia oficială.
Arhiva Secretă din Biblioteca Vaticanului
Adevărul din spatele arhivelor secrete provine dintr-o traducere greșită din limba latină. Numele oficial al arhivelor Vaticanului este Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum. „Secretum” în latină nu înseamnă „secret”, așa cum am putea presupune la prima vedere. Este mai corect tradus ca însemnând „personal” sau „privat”. Arhivele sunt, de fapt, alcătuite din scrisori private și înregistrări istorice ale papilor din ultimele patru secole.
Arhivele au fost înființate, după cum am menţionat, de către Papa Paul al V-lea. Papa a avut în mod clar un simț al importanței istorice privind corespondența papală și a știut că astfel de documente trebuie păstrate cu atenţie. Cu toate acestea, în secolul al XVII-lea exista o mentalitate fermă conform căreia oamenii de rând nu ar trebui să fie la curent cu informaţiile schimbate de regi și papi. Așadar, arhivele au fost ținute sub lacăt şi cheie.
Însă nu de atunci au început speculaţiile. Primele mărturii despre Biblioteca Vaticanului au fost consemnate în secolul al IV-lea, atunci când a fost menționată atât o bibliotecă, cât și o arhivă a papilor de la Vatican.
Deși Vaticanul a deschis parțial accesul la arhivele sale în anul 1881, au fost impuse multe restricții și condiții pentru cercetătorii care vor să le consulte. De exemplu, documentele trebuie să fie mai vechi de 75 de ani, iar cercetătorii trebuie să aibă o recomandare oficială și o autorizație specială. De asemenea, Vaticanul își rezervă dreptul de a refuza sau cenzura orice document pe care îl consideră prea sensibil sau periculos.
Aşadar, Biblioteca Vaticanului a devenit un loc plin de secrete și mistere, care au stârnit curiozitatea și imaginația multor cercetători, scriitori și conspiraționiști. Se spune că în arhivele sale sunt păstrate documente care ar putea schimba istoria sau religiile, cum ar fi alte versiuni ale Evangheliilor, scrieri despre sfârșitul lumii, dovezi despre existența extratereștrilor sau cărți de magie neagră.
Unii cred că Vaticanul ascunde adevăruri care ar putea submina autoritatea sa sau credința oamenilor, alții cred că Vaticanul protejează omenirea de informații care ar putea provoca panică sau haos. Oricare ar fi motivul, Biblioteca Vaticanului rămâne un loc fascinant și misterios, care încă mai are multe de dezvăluit.
Cele mai populare teorii ale conspiraţiei privind Biblioteca Vaticanului
Deşi există numeroase teorii ale conspiraţiei în ceea ce priveşte această bibliotecă enigmatică, iată care sunt cele mai populare subiecte:
- Biblioteca Vaticanului ar ascunde alte versiuni ale Evangheliilor, care ar arăta că Iisus Hristos nu ar fi Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om obișnuit, sau că s-ar fi însurat cu Maria Magdalena și ar fi avut copii. Aceste versiuni ar putea submina credința creștină și autoritatea Bisericii;
- Biblioteca Vaticanului ar conține cărți secrete despre sfârșitul lumii, care ar prezenta mai multe detalii și date despre Apocalipsă, semnele vremurilor, Antihrist și al doilea venire a lui Iisus. Aceste cărți ar fi ținute ascunse pentru a nu provoca panică și haos în rândul oamenilor;
- La fel sunt cunoscute, cercetătorilor, și relatările apocrife despre căsătoria lui Iisus Hristos cu Maria Magdalena, despre care se spune că ar exista dovezi secrete în arhivele Vaticanului. Astfel de relatări au au fost sursă de inspirație pentru mai multe cărți de ficțiune, între care și „Codul lui da Vinci”, de Dan Brown;
- Biblioteca Vaticanului ar deține dovezi despre existența extratereștrilor, care ar fi vizitat Pământul de-a lungul istoriei și ar fi avut contacte cu liderii religioși. Aceste dovezi ar putea include artefacte, documente sau chiar cadavre ale unor ființe de pe alte planete;
- Alte tipuri de documente, despre care se spune că s-ar găsi în arhivele secrete prezintă acțiunile de implicare a unor guverne sau ale unor organizații misterioase în istoria lumii. Susținătorii acestor teorii, spun că Vaticanul deține informații despre adevărații conducători ai lumii, situați peste organizațiile statale care conduc lumea;
- Biblioteca Vaticanului ar păstra scrieri de magie neagră, atribuite Diavolului sau unor vrăjitori celebri, care ar conține formule, ritualuri și incantații pentru a invoca forțe malefice sau a obține puteri supranaturale. Aceste scrieri ar fi periculoase pentru sufletul și mintea celor care le-ar citi.
În ciuda acestor teorii conspiraţioniste, nu există dovezi credibile care să sugereze că Biblioteca Vaticanului ar ascunde secrete uluitoare sau periculoase. Evident, există lucruri la care oamenii de rând nu au acces, însă impactul asupra civilizaţiei, în cazul în care documentele ar fi dezvăluite, s-ar putea să nu fie cel sugerat de conspiraţionişti. Dar dacă au dreptate?!
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: