În tumultuoasa și vibranta istorie a Statelor Unite ale Americii, momentele de glorie și progres au fost, din nefericire, umbrite de multe evenimente tragice. Printre acestea se numără poveştile celor patru preşedinţi asasinaţi – lideri aleși pentru a ghida națiunea spre un viitor mai bun. În ciuda eforturilor lor de a transforma visele în realitate și de a modela o societate mai justă, acești președinți au căzut victime violenței atroce din partea unor oameni cu cu probleme. Fiecare asasinat a lăsat o amprentă profundă asupra Americii, generând schimbări profunde în modul în care societatea priveşte politica, securitatea și încrederea în liderii ţării.
Privind retrospectiv asupra evenimentelor, vom explora pe scurt detaliile înfiorătoare ale atacurilor, precum și contextul politic și social în care acestea au avut loc. Cu fiecare asasinat, societatea americană a fost zguduită în profunzime, lăsând urme de durere și furie, dar și determinând o dorință arzătoare de a proteja viitorii lideri de astfel de acte violente.
Cine au fost cei patru preşedinţi asasinaţi din istoria SUA
Abraham Lincoln (1861-1865)
A fost al 16-lea președinte al SUA și primul președinte republican. Lincoln a fost liderul Uniunii în timpul Războiului Civil American și a emis Proclamația de Emancipare, care a eliberat sclavii afro-americani din statele sudice. Evident, acest lucru a atras furia multor oameni.
În ziua de 14 aprilie 1865, președintele Abraham Lincoln și soția sa, Mary Todd Lincoln, au participat la o reprezentație la Teatrul Ford din Washington D.C. Pe neașteptate, actorul confederat John Wilkes Booth a intrat în loja președintelui și l-a împușcat pe Abraham Lincoln în cap. În timp ce publicul era luat prin surprindere de acest act barbar, Booth a reușit să scape, iar Lincoln a fost dus de urgență la un hotel din apropiere, unde a încetat din viață în dimineața următoare, în data de 15 aprilie 1865.
Asasinarea sa a avut consecințe devastatoare asupra procesului de reconstrucție după Războiul Civil și a generat un val de tristețe și furie în întreaga națiune.
James A. Garfield (1881)
A fost al 20-lea președinte al SUA. Garfield era în funcție de doar patru luni și se confrunta cu o luptă politică între facțiunile din Partidul Republican.
În data de 2 iulie 1881, președintele James A. Garfield a fost împușcat în gara din Washington D.C. de către Charles J. Guiteau, un avocat instabil mental, nemulțumit că nu i s-a acordat un post diplomatic. Garfield a supraviețuit iniţial împușcăturii și a fost dus în Casa Albă pentru recuperare. Cu toate acestea, infecția provocată de medicii nepregătiți să îngrijească rana a dus la moartea sa pe 19 septembrie 1881.
Moartea lui Garfield a dezvăluit o vulnerabilitate majoră în securitatea președintelui și a stârnit discuții aprinse cu privire la nevoia de a îmbunătăți protecția liderilor națiunii.[sursa]
William McKinley (1897-1901)
A fost al 25-lea președinte al SUA. McKinley era un susținător al expansiunii americane și al protecționismului economic. Asasinarea lui McKinley a dus la crearea Serviciului Secret, care asigură protecția președinților.
În data de 6 septembrie 1901, președintele William McKinley a fost împușcat în timpul unei expoziții la Pan-American Exposition din Buffalo, New York. Asasinul, Leon Czolgosz, un anarhist, a ascuns revolverul sub o batistă în timp ce a întins mâna spre mâna președintelui, împușcându-l în stomac.
McKinley părea să se însănătoșească, dar complicațiile din cauza infecției au condus la decesul său pe 14 septembrie 1901. Moartea sa a provocat o undă de șoc în întreaga țară, iar Czolgosz a fost rapid condamnat la moarte și executat la scurt timp după asasinat.
John F. Kennedy (1961-1963)
A fost al 35-lea președinte al SUA. Kennedy era un lider carismatic și popular, care se confrunta cu provocări precum Războiul Rece, Criza Rachetelor Cubaneze și Mișcarea pentru Drepturile Civile.
În data de 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy a fost împușcat mortal în Dealey Plaza din Dallas, Texas, în timp ce se afla într-un cortegiu motor deschis. Suspectul, Lee Harvey Oswald, a fost arestat rapid, dar a fost ucis la rândul său în timpul transferului către închisoare. Asasinatul lui JFK a produs un șoc global și a lăsat o națiune în doliu.
Comisia Warren, numită pentru a investiga asasinatul, a ajuns la concluzia că Oswald a fost singurul vinovat, dar această concluzie a rămas și în ziua de azi înconjurată de numeroase controverse și teorii ale conspirației.
Deși destinul celor patru preşedinţi asasinaţi reprezintă momente negre în istorie, memoria lor continuă să influenţeze luarea unor decizii şi în zilele noastre, contribuind la protejarea valorilor fundamentale ale libertăţii şi democraţiei.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: