Statele Unite ale Americii, deși au mai puţin de 250 de ani, adăpostesc numeroase locuri a căror istorie se întinde mult înainte de fondarea națiunii. Acestea includ și orașe – dar care este cel mai vechi oraş din SUA? Pregătește-ți ochelarii de soare pentru că ne îndreptăm către Florida.
Deși acest stat este cel mai adesea asociat cu Disney, aligatori și faimosul „Florida Man”, el găzduiește și cel mai vechi oraș locuit continuu din Statele Unite: St. Augustine sau Sfântul Augustin.
St. Augustine, cel mai vechi oraş din SUA
Situat în nord-estul Floridei, St. Augustine a fost fondat în anul 1565, cu 20 de ani înainte de stabilirea coloniei Roanoke și cu 42 de ani înainte de Jamestown (colonii care, oricum, nu au supraviețuit). De data aceasta, însă, englezii nu au avut un rol.[sursa]
„Una dintre provocările cu care se confruntă St. Augustine, și istoria Floridei în general, este că narațiunea istorică a Statelor Unite începe, de obicei, cu povestea engleză a Jamestown-ului și a pelerinilor.”, a explicat istoricul J. Michael Francis pentru Smithsonian Magazine.
Așadar, cine a înființat St. Augustine? Răspunsul este o altă putere europeană – Spania.
Guvernul spaniol a încercat să stabilească o colonie în Florida încă din anul 1513, când exploratorul Juan Ponce de León a debarcat pentru prima dată în regiune. Cu toate acestea, cel puțin șase expediții spaniole în acest scop au eșuat.
Între timp, hughenoții – un grup de protestanți francezi care fugeau de persecuțiile religioase – au reușit să înființeze un fort și o colonie în apropierea a ceea ce este astăzi Jacksonville. Cum Spania revendicase deja această regiune, regele Filip al II-lea nu a fost deloc încântat de această situație.
Soluția regelui a fost trimiterea amiralului Pedro Menéndez de Avilés în Florida, cu misiunea de a fonda o colonie spaniolă și de a-i expulza pe francezi. Menéndez și flota sa au plecat din portul Cádiz la 28 iunie 1565 și au zărit pentru prima dată coasta Floridei pe 28 august, două luni mai târziu.
Cumnatul lui Menéndez, Gonzálo Solis de Méras, care era și căpitan al flotei, a relatat că, imediat ce Menéndez a debarcat în portul St. Augustine, „a debarcat aproximativ 300 de soldați și a trimis doi căpitani să cerceteze în zorii zilei locurile care păreau cele mai potrivite pentru apărare, astfel încât să poată săpa rapid un șanț și să decidă unde să construiască fortul.”
Acest loc avea să devină St. Augustine. Dar de unde provine acest nume?
Se pare că 28 august, ziua în care Menéndez a zărit pentru prima dată pământul, era și sărbătoarea Sfântului Augustin, patronul berarilor (printre altele). Așadar, când Menéndez a revendicat oficial teritoriul în numele Imperiului Spaniol, pe 8 septembrie, a numit orașul după acest sfânt.
St. Augustine a trecut ulterior sub control britanic, apoi din nou spaniol, iar în cele din urmă a devenit parte a Statelor Unite. Cu toate acestea, orașul a fost locuit în mod continuu de-a lungul acestor schimbări și a rămas astfel până în zilele noastre.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: