Trăsnetele și fulgerele sunt fenomene meteorologice spectaculoase și periculoase în acelaşi timp, care au loc în timpul furtunilor. Aceste fenomene sunt rezultatul unor descărcări electrice de înaltă tensiune, care se produc între nori sau între nori și pământ. Dar care este diferenţa dintre fulger şi trăsnet și cum se explică fizic?

Ce este trăsnetul

Trăsnetul este termenul folosit pentru descărcarea electrică, care are loc între un nor și pământ sau obiecte de pe pământ, cum ar fi copaci, clădiri sau paratrăsnete. Trăsnetul este vizibil ca o lumină intensă, care brăzdează cerul și are o durată de câteva zecimi de secundă. Trăsnetul este însoțit de un sunet puternic, numit tunet, care se produce din cauza dilatării rapide a aerului încălzit de descărcare.

Trăsnetul se formează din cauza diferenței de potențial electric dintre baza norului și pământ. Baza norului se electrizează negativ, prin frecarea particulelor de gheață și apă din nor, iar pământul se electrizează pozitiv, prin inducție. Când diferența de potențial depășește rezistența aerului, se produce o scânteie, care inițiază descărcarea electrică. Descărcarea se propagă în trepte, numite lideri, care se ramifică în mai multe direcții. Când un lider ajunge la pământ, se formează un canal luminos, numit traseu de întoarcere, care este cel mai vizibil și mai luminos.[sursa]

Care este diferenţa dintre fulger şi trăsnet
Furtună cu trăsnete care lovesc Pământul

Ce este fulgerul

Fulgerul este termenul folosit pentru descărcarea electrică ce are loc între nori sau în interiorul unui nor. Fulgerul este, de asemenea, vizibil ca o lumină, care poate avea diverse forme și culori, în funcție de tipul de nor și de condițiile atmosferice. Fulgerul este însoțit de tunet, dar mai slab decât cel al trăsnetului.

• CITEŞTE ŞI:  Margaret Dickson, femeia care a supravieţuit unei execuţii: a refuzat să moară

Fulgerul se formează din același motiv ca și trăsnetul, adică din cauza diferenței de potențial electric dintre zonele electrizate ale norilor. De obicei, vârful norului se electrizează pozitiv, iar baza norului se electrizează negativ, dar pot exista și alte distribuții de sarcină în interiorul norului.

Atunci când diferența de potențial depășește rezistența aerului, se produce o descărcare electrică, care poate fi orizontală sau verticală, în funcție de direcția de propagare.

diferenţa dintre fulger şi trăsnet
Furtună cu fulger, care poate fi observat pe cer

Cum se dezvoltă o furtună

Trăsnetele și fulgerele sunt produse de furtuni, care sunt nori de tip cumulonimbus, care se formează din cauza convecției atmosferice. Convecția este procesul prin care aerul cald și umed se ridică de la suprafața Pământului, se răcește și se condensează, formând nori. Când aerul se ridică, se creează un vid la sol, care este umplut de aer rece și uscat, care coboară. Acest ciclu de mișcare a aerului generează curenți ascendenți și descendenți, care determină creșterea și dezvoltarea norilor.

Norii de furtună pot atinge înălțimi de până la 20 de kilometri, având o bază plată și un vârf ascuțit. Aceştia conțin particule de gheață, apă și praf, care se freacă între ele, producând electrizarea norului. De asemenea, ei conțin precipitații, cum ar fi ploaie, grindină sau zăpadă, care pot fi transportate de curenții de aer în sus și în jos. Când norul devine instabil, se produce descărcarea electrică, sub formă de trăsnet sau fulger.

Ce cauzează tunetele

Tunetele sunt sunetele produse de trăsnete și fulgere, care se propagă prin aer sub formă de unde sonore. Tunetele se produc din cauza dilatării rapide a aerului încălzit de descărcarea electrică, care creează o undă de șoc. Unda de șoc se deplasează cu viteza sunetului, care este de aproximativ 340 de metri pe secundă, în timp ce lumina se deplasează cu viteza de 300.000 de kilometri pe secundă. De aceea, vedem mai întâi lumina și apoi auzim sunetul.

• CITEŞTE ŞI:  Arheologii au rămas uimiți după ce au găsit camere secrete sub o biserică veche de 1.500 de ani din Istanbul

Tunetele pot avea intensități și durate diferite, în funcție de distanța, forma și lungimea descărcării electrice. De obicei, tunetele sunt mai puternice și mai scurte pentru trăsnete, și mai slabe și mai lungi pentru fulgere.

Pentru a estima distanța până la locul unde a avut loc descărcarea electrică, se poate folosi regula de 3 secunde: se împarte numărul de secunde dintre momentul în care se vede lumina și momentul în care se aude sunetul la 3, și se obține distanța în kilometri.

Publicitate

Care este diferenţa dintre fulger şi trăsnet

Să recapitulăm. Trăsnetele și fulgerele sunt fenomene meteorologice fascinante și periculoase, care au loc în timpul furtunilor. Aceste fenomene sunt rezultatul unor descărcări electrice de înaltă tensiune, care se produc între nori sau între nori și pământ.

Diferența dintre ele este că trăsnetul este descărcarea electrică care are loc între un nor și pământ, iar fulgerul este descărcarea electrică care are loc între nori sau în interiorul unui nor. Trăsnetele și fulgerele sunt însoțite de tunete, care sunt sunetele produse de dilatarea rapidă a aerului încălzit de descărcare. Trăsnetele și fulgerele se explică fizic prin diferența de potențial electric dintre zonele electrizate ale norilor, care depășește rezistența aerului și produce o scânteie.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.