Pentru a รฎnลฃelege care este produsul fotosintezei trebuie sฤ stabilim ce este fotosinteza. Fotosinteza este un proces utilizat de cฤtre plante ศi alte organisme prin care se converteศte energia luminoasฤ รฎn energie chimicฤ ce poate fi eliberatฤ mai tรขrziu pentru a alimenta activitฤศile organismelor.
Mai exact, aceste organisme folosesc energia luminii solare pentru a cataliza reacศii รฎntre dioxidul de carbon ศi apฤ, rezultรขnd zahฤr (glucozฤ) ศi oxigen, produsele finale ale fotosintezei.
Care este produsul fotosintezei?
Deศi fotosinteza implicฤ mai multe reacศii chimice, ecuaศia generalฤ a procesului poate fi exprimatฤ astfel:
6 COโ + 6 HโO + luminฤ โ CโHโโOโ + 6 Oโ
(Dioxid de carbon + apฤ + luminฤ โ glucozฤ + oxigen)
รntr-o plantฤ, dioxidul de carbon pฤtrunde รฎn frunze prin stomate prin difuzie. Apa este absorbitฤ de rฤdฤcini ศi transportatฤ la frunze prin xilem. Energia solarฤ este captatฤ de clorofila din celulele frunzelor, unde reacศiile de fotosintezฤ au loc รฎn cloroplaste. รn cazul bacteriilor fotosintetice, procesul are loc la nivelul membranei plasmatice, acolo unde clorofila sau un pigment รฎnrudit este integrat. Oxigenul produs este eliberat รฎn atmosferฤ prin stomate.[sursa]
Informaศii esenศiale:
- รn fotosintezฤ, energia luminii solare este utilizatฤ pentru a transforma dioxidul de carbon ศi apa รฎn glucozฤ ศi oxigen;
- Pentru fiecare 6 molecule de dioxid de carbon ศi 6 molecule de apฤ, se formeazฤ 1 moleculฤ de glucozฤ ศi 6 molecule de oxigen.
De fapt, plantele stocheazฤ o parte foarte micฤ din glucoza produsฤ pentru utilizare imediatฤ. Majoritatea moleculelor de glucozฤ sunt combinate prin sintezฤ de deshidratare pentru a forma celulozฤ, utilizatฤ ca material structural. De asemenea, sinteza de deshidratare transformฤ glucoza รฎn amidon, un rezervor de energie pentru plante.
Produse intermediare ale fotosintezei
Ecuaศia chimicฤ generalฤ a fotosintezei este un rezumat al unei serii complexe de reacศii chimice, care au loc รฎn douฤ etape: reacศiile luminoase ศi reacศiile รฎntunecate. Reacศiile luminoase necesitฤ luminฤ pentru a avea loc, รฎn timp ce reacศiile รฎntunecate sunt enzimatice ศi nu depind direct de luminฤ, deศi nu necesitฤ รฎntuneric.
รn reacศiile luminoase, energia luminii este captatฤ ศi utilizatฤ pentru a alimenta transferurile de electroni. Majoritatea organismelor fotosintetice capteazฤ lumina vizibilฤ, deศi unele folosesc ศi lumina infraroศie. Produsele acestor reacศii sunt adenozin trifosfat (ATP) ศi nicotinamid adenin dinucleotid fosfat redus (NADPH). รn celulele vegetale, reacศiile luminoase au loc รฎn membranele tilacoide ale cloroplastului. Reacศia generalฤ pentru reacศiile dependente de luminฤ este:
2 HโO + 2 NADPโบ + 3 ADP + 3 Pi + luminฤ โ 2 NADPH + 2 Hโบ + 3 ATP + Oโ
รn etapa รฎntunecatฤ, ATP ศi NADPH sunt folosite pentru a reduce dioxidul de carbon ศi a-l fixa รฎntr-o formฤ biologic utilizabilฤ, cum este glucoza. La plante, alge ศi cianobacterii, aceste reacศii se desfฤศoarฤ รฎn cadrul ciclului Calvin. Alte bacterii pot utiliza cฤi metabolice diferite, inclusiv un ciclu Krebs inversat.
Reacศia generalฤ pentru ciclul Calvin (acea etapฤ din fotosintezฤ care cuprinde acele reacศii chimice de conversie a dioxidului de carbon la glucozฤ) este:
3 COโ + 9 ATP + 6 NADPH + 6 Hโบ โ CโHโOโ-fosfat + 9 ADP + 8 Pi + 6 NADPโบ + 3 HโO
รn timpul fixฤrii carbonului, produsul intermediar cu trei atomi de carbon al ciclului Calvin este transformat ulterior รฎn carbohidraศi complecศi.
Factori care afecteazฤ rata fotosintezei
Ca orice reacศie chimicฤ, disponibilitatea reactanศilor influenศeazฤ direct cantitatea de produse care poate fi obศinutฤ รฎn fotosintezฤ. Limitarea accesului la dioxid de carbon sau apฤ poate รฎncetini producศia de glucozฤ ศi oxigen. Viteza reacศiilor este de asemenea afectatฤ de temperaturฤ ศi de disponibilitatea mineralelor esenศiale pentru reacศiile intermediare.
Sฤnฤtatea generalฤ a plantei sau a organismului fotosintetic joacฤ un rol crucial. Rata reacศiilor metabolice este influenศatฤ de starea de maturitate a organismului ศi de fazele de รฎnflorire sau fructificare.
Ce nu este un produs al fotosintezei?
Dacฤ vi se pune o รฎntrebare despre acest proces la un test, ar putea fi necesar sฤ identificaศi produsele fotosintezei. Aceasta este destul de simplu: glucoza ศi oxigenul. O altฤ formฤ a รฎntrebฤrii ar putea solicita sฤ identificaศi ce nu este un produs al fotosintezei. Aceasta nu va fi o รฎntrebare deschisฤ, unde aศi putea rฤspunde cu uศurinศฤ โfierโ sau โo maศinฤโ. De obicei, รฎntrebarea este cu variante multiple ศi solicitฤ identificarea reactanศilor sau produselor fotosintezei. Rฤspunsul corect este orice opศiune รฎn afarฤ de glucozฤ ศi oxigen.
De asemenea, รฎntrebarea ar putea fi formulatฤ astfel รฎncรขt sฤ cearฤ identificarea a ceea ce nu este un produs al reacศiilor luminoase sau รฎntunecate. Prin urmare, este esenศial sฤ cunoaศtem atรขt reactanศii, cรขt ศi produsele finale ale fotosintezei, inclusiv pentru reacศiile luminoase ศi cele รฎntunecate.