Punctul de îngheț al alcoolului depinde de tipul de alcool și de presiunea atmosferică. De exemplu, punctul de îngheț al etanolului sau alcoolului etilic (C₂H₅OH) este de aproximativ -114 °Celsius, -173 °Fahrenheit sau 159 Kelvin.
În cazul metanolului sau alcoolului metilic (CH₃OH), punctul de îngheț este în jur de -97,6 °C, -143,7 °F sau 175,6 K. Valoarea exactă a punctului de îngheț poate varia ușor în funcție de sursa consultată, deoarece presiunea atmosferică influențează acest parametru.
Dacă alcoolul conține apă, punctul de îngheț al amestecului va fi considerabil mai ridicat. Băuturile alcoolice au un punct de îngheț situat între cel al apei (0 °C, 32 °F) și cel al etanolului pur (-114 °C, -173 °F).[sursa]
Majoritatea băuturilor alcoolice conțin mai multă apă decât alcool, ceea ce înseamnă că unele dintre ele vor îngheța în congelatorul de acasă (de exemplu, berea, vinul). În schimb, băuturile cu o concentrație mare de alcool, cum ar fi vodca, nu vor îngheța în condițiile unui congelator casnic.
Aspecte cheie de reținut despre punctul de îngheţ al alcoolului:
- Există mai multe tipuri de alcool, așa că nu există o valoare unică pentru punctul de îngheț;
- În general, alcoolul îngheață în jurul valorii de -100 °C sau -150 °F, ceea ce este mult sub temperatura majorității congelatoarelor;
- Amestecarea alcoolului cu apă sau cu alte substanțe chimice modifică punctul de îngheț. Un amestec de apă și alcool poate îngheța, dar, în general, sub temperatura unui congelator casnic.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: