Având în vedere amploarea scandalului generat de furtul bijuteriilor dacice de la muzeul din Țările de Jos, evident, ne vine în minte întrebarea: care este valoarea Coifului de la Coțofenești și de ce și-au riscat hoții libertatea pentru aceste bijuterii dacice?
Directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu, a dezvăluit, în cadrul unei conferințe de presă susținute duminică, 26 ianuarie 2025, valoarea asigurării pentru toate piesele din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Olanda.
„Asigurarea generală, pe care o pot dezvălui, se ridică la peste 30 de milioane de euro pentru întreaga expoziție. Nu pot să ofer detalii despre suma asigurată pentru piesele furate, deoarece această informație este confidențială și accesibilă doar organelor de anchetă.
Asigurătorul este o mare companie olandeză, care a efectuat toate verificările necesare pentru a se asigura că patrimoniul este păstrat în condiții optime pe durata expunerii.”, a declarat directorul MNIR.[sursa]
Expoziția urma să se închidă duminică, iar de luni începe procesul de preluare, expertizare și pregătire pentru transport al obiectelor. Echipa MNIR, care a participat și la montarea expoziției, s-a deplasat în Olanda pentru a verifica respectarea contractului și a supraveghea întregul proces.
Conform contractului de împrumut încheiat între MNIR și Muzeul Drents, valoarea totală a asigurării este de 30.278.960 de euro, acoperind perioada 15 iulie 2024 – 15 februarie 2025.
Care este valoarea coifului de la Coțofenești
În ceea ce privește piesele dispărute, Coiful de la Coțofenești, considerat cel mai important artefact din colecție, este asigurat pentru 4,3 milioane de euro. Valoarea asigurării pentru fiecare dintre cele trei brățări dacice variază între 450.000 și 500.000 de euro.
Potrivit contractului, MNIR a oferit gratuit piesele de tezaur Muzeului Drents, însă, în caz de furt, pierdere sau deteriorare, muzeul român are dreptul la despăgubiri.
„Dacă piesele sunt recuperate, Muzeul Drents este obligat să le returneze MNIR și să ofere sprijinul necesar pe tot parcursul procesului.”, a explicat Oberländer-Târnoveanu.
Transportul și ambalarea bunurilor culturale de la MNIR până la aeroportul din București și retur sunt responsabilitatea MNIR. Din acel punct, răspunderea trece la Muzeul Drents, care desemnează curierii pentru transportul internațional. În final, veniturile generate de expoziție revin Muzeului Drents, conform înțelegerii dintre cele două instituții.
Amintim faptul că o explozie a avut loc sâmbătă dimineață, 25 ianuarie 2025, în apropierea muzeului Drents din Assen, unde erau expuse mai multe obiecte din tezaurul dacic, în cadrul expoziției „Dacia. Regatul aurului și argintului”. Din interior, hoții au sustras Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: