Atunci când Cristofor Columb a pornit în traversarea Oceanului Atlantic, marele navigator a avut parte de o serie de surprize neașteptate. Ce descoperiri a făcut Cristofor Columb în realitate?

În anul 1492, Cristofor Columb „a navigat pe oceanul albastru”, sperând să traverseze Oceanul Atlantic pentru a ajunge în Orientul Îndepărtat pe o rută exclusiv maritimă. Ceea ce a descoperit Cristofor Columb, însă, a fost ceva la care nu se aștepta. Călătoriile sale au deschis conexiuni între ținuturi care fuseseră până atunci complet deconectate, deschizând astfel un nou mod de a înțelege lumea.

În anul 1492, Cristofor Columb „a navigat pe oceanul albastru”, sperând să găsească o rută exclusiv maritimă către Orientul Îndepărtat. Ceea ce a descoperit, însă, nu era ceea ce aștepta. Expedițiile sale au deschis legături între regiuni care până atunci fuseseră complet deconectate, inaugurând astfel o nouă eră în înțelegerea lumii.[sursa]

Cristofor Columb încerca să găsească o rută către Orientul Îndepărtat

Columb fusese inspirat de diverse relatări (adesea exagerate sau inventate) despre călătorii terestre către Asia, însă cucerirea Constantinopolului de către otomani în anul 1453 închisese rutele comerciale tradiționale spre Orient. În încercarea de a găsi o nouă cale, Columb a propus o rută maritimă către vest, traversând Atlanticul. Totuși, Columb a subestimat dimensiunea reală a Pământului, considerând că Asia se afla la doar 4.800 de kilometri vest de Insulele Canare, când în realitate distanța era mult mai mare, aproximativ 19.000 de kilometri, iar între ele se afla un vast teritoriu necunoscut.

Aceste greșeli de calcul i-au costat inițial finanțarea din partea regelui Ioan al II-lea al Portugaliei și chiar a monarhilor spanioli, Ferdinand și Isabella. Abia după finalizarea Reconquistei în anul 1492, regii Spaniei au reușit să-i ofere lui Columb sprijinul necesar pentru expediția sa.

Ce descoperiri a făcut Cristofor Columb
Ce descoperiri a făcut Cristofor Columb

Prima sa debarcare a fost pe o mică insulă din Caraibe

În prima sa călătorie – din totalul de patru – Columb a ajuns pe una dintre insulele din Bahamas, pe care a numit-o San Salvador, aproape exact în locul în care prezisese că va găsi destinația sa. Într-un raport adresat trezorierului Spaniei, navigatorul a scris:

• CITEŞTE ŞI:  Povestea tragică a lui Rudolf Diesel, creatorul motorului diesel, una dintre marile invenţii ale lumii moderne

„Am ajuns în Marea Indiei, unde am descoperit multe insule locuite de numeroși oameni. Am luat în posesie toate acestea pentru regele nostru cel mai norocos, făcând o proclamație publică și desfășurând steagul, fără ca nimeni să opună vreo rezistență.”

Mai târziu, în aceeași scrisoare, el a adăugat:

„De îndată ce am ajuns la insula despre care tocmai am spus că se numește Juana, am navigat de-a lungul coastei sale spre vest și am constatat că este atât de mare, fără niciun capăt aparent, încât am crezut că nu este o insulă, ci un continent, o provincie a Cathay.”

Columb nu a descoperit, de fapt, nici Oceanul Indian, nici Cathay (China) – se afla în Caraibe, iar insula mare pe care o numise Juana era Cuba. Călătoriile sale ulterioare l-au dus în apropierea acelorași locuri, dar și pe părți ale continentului sud-american, precum Costa Rica și Honduras.

prima calatorie columb
Prima călătorie a lui Cristofor Columb

A crezut că a găsit ceea ce căuta

Deși Columb nu a recunoscut niciodată public că s-a înșelat cu privire la localizarea Asiei, pare că a realizat că descoperise un teritoriu nou. În cea de-a patra sa călătorie, a încercat să găsească un pasaj prin noul continent spre cealaltă parte. În jurnalul celei de-a treia călătorii, navigatorul scria:

Publicitate

„Am ajuns să cred că acesta este un continent puternic, necunoscut până acum. Această opinie este susținută de acest mare fluviu și de această mare de apă dulce.”

Totuși, Columb nu a înțeles că noul continent nu avea nicio legătură cu India sau China. A continuat să susțină greșit dimensiunea Pământului, în ciuda faptului că numeroși experți nautici din Spania și Portugalia nu erau de acord cu el.

• CITEŞTE ŞI:  Carol Davila, părintele medicinei româneşti

Refuzul său de a accepta greșeala ar putea avea legătură cu faptul că a descoperit pământ aproximativ în locul în care credea că va găsi Asia, consolidându-și astfel convingerea că avea dreptate. Columb credea că a găsit o locație în apropierea Orientului, dar nu a realizat niciodată că descoperise un continent nou, mult mai departe de Asia.

Descoperirea neașteptată a lui Cristofor Columb

Ceea ce Columb a descoperit fără să știe a fost ceva mult mai mare decât şi-a închipuit. În primul rând, a găsit noi rute pentru comerțul Lumei Vechi, după ce vechile rute se pierduseră – rute care aduceau bogăție și, pentru unii, oportunități de a răspândi creștinismul.

În al doilea rând, a deschis o nouă eră pentru întreaga lume. Deși credea că Pământul era mai mic, descoperirea sa a dublat efectiv dimensiunea cunoscută a globului, atât pentru Lumea Veche, cât și pentru Lumea Nouă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: