Se estimează că în scoarța terestră există mai puțin de 28 de grame de franciu în orice moment.

Dacă ne uităm la prima coloană a tabelului periodic, vom găsi elemente extrem de comune și utile pe planetă. Totuși, un membru al acestui grup, franciul, este cu siguranță un element pe care restul și-ar dori să nu-l aibă alături.

Franciul este atât de radioactiv, încât aproape că nu există

Aflat la baza acestui rând de „cai de povară” chimici, franciul este atât de radioactiv încât ar fi letal pentru oricine s-ar apropia de el – asta dacă nu ar dispărea înainte! În realitate, se estimează că nu există niciodată mai mult de 28 de grame din acest metal rar în scoarța terestră, și nimeni nu a reușit vreodată să colecteze o cantitate măsurabilă, cu atât mai puțin să-l vadă.

franciu radioactiv
Franciul este atât de radioactiv, încât aproape că nu există

În timp ce alte metale alcaline joacă roluri cruciale în procese precum funcționarea bateriilor și a celulelor biologice, franciul este complet inutil și nu are nicio funcție biologică cunoscută. Este atât de rar și efemer încât cercetătorii care doresc să-l studieze trebuie să-l creeze artificial, bombardând radiul cu neutroni sau toriul cu protoni.

Mult timp, existența franciului a fost doar o ipoteză. Dmitri Mendeleev, părintele tabelului periodic, a prezis existența unui metal alcalin nedescoperit cu numărul atomic 87. Această predicție a declanșat o căutare intensă, în care numeroși oameni de știință au crezut că l-au găsit, doar pentru ca rezultatele lor să fie ulterior infirmate.

În cele din urmă, în anul 1939, franciul a fost detectat pentru prima dată de Marguerite Perey, o cercetătoare franceză care lucra cu actiniu la Institutul de Radium din Paris. Aceasta fusese asistenta personală a lui Marie Curie. Izotopul natural, franciu-223, se formează în timpul dezintegrării actiniului, iar descoperirea sa a pus capăt anilor de speculații. Noul element a fost numit „franciu” în onoarea Franței, la fel cum elementul „galiu” fusese numit în onoarea Galiei.

• CITEŞTE ŞI:  Prima fotografie din istorie a fost realizată în anul 1826, de către Nicéphore Niépce

Observațiile ulterioare au arătat că franciu-223 are un timp de înjumătățire de doar 22 de minute, ceea ce înseamnă că jumătate dintre atomii unui eșantion de franciu se dezintegrează în acest interval de timp. Spre comparație, uraniul-235, utilizat în centralele nucleare, are un timp de înjumătățire de aproximativ 700 de milioane de ani.

Cea mai mare cantitate produsă vreodată în laborator a fost o grupare de peste 300.000 de atomi. Având în vedere cât de radioactiv este, ne putem doar imagina daunele pe care franciul le-ar provoca corpului uman. Din fericire, este atât de rar încât nu prezintă un pericol real pentru oameni – decât dacă lucrați direct cu el, ceea ce este extrem de improbabil.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: