Întrebați majoritatea oamenilor care îmbătrânesc și vă vor spune că timpul pare să treacă mai repede, chiar dacă acesta continuă să se scurgă la fel de încet în realitatea obiectivă. Verile care păreau să dureze o veșnicie în copilărie par acum să treacă într-o clipită, iar anii nu mai au aceeași consistență temporală ca atunci când eram tineri.

De ce timpul pare să treacă mai repede pe măsură ce îmbătrânești

Există mai multe teorii care încearcă să explice acest fenomen. Prima este legată de cantitatea de informații noi pe care o absorbim în fiecare moment al vieții noastre.

În anii 1960, psihologul Robert Ornstein a efectuat o serie de experimente, detaliate în cartea sa On the Experience of Time, în care a demonstrat că percepția timpului poate fi influențată de volumul de informații noi pe care creierul nostru le procesează.

Într-unul dintre aceste experimente, Ornstein a prezentat voluntarilor diagrame cu diferite grade de complexitate și le-a cerut să estimeze durata în care au fost expuși la ele. Deși diagramele au fost afișate pentru exact același interval de timp, subiecții au raportat că diagramele mai complexe și mai interesante au părut să dureze mai mult.[sursa]

timpul pare să treacă mai repede
Timpul pare să treacă mai repede pe măsură ce îmbătrâneşti

Într-un alt experiment, participanții au ascultat înregistrări audio care conțineau diferite niveluri de zgomot, de la clicuri simple până la sunete de fundal complexe. Apoi li s-a cerut să estimeze durata în care au ascultat acele sunete. Rezultatele au arătat că, în cazul în care existau mai multe informații de procesat – de exemplu, mai multe sunete de clic – subiecții au perceput că sarcina a durat mai mult.

• CITEŞTE ŞI:  Stalactite și stalagmite: Care este diferența şi ce înseamnă fiecare?

„Teoria sugerează că, pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai familiari cu mediul nostru înconjurător. Nu mai observăm în detaliu locuințele sau locurile de muncă.”, a explicat Dr. Christian Yates, lector superior în biologie matematică la Universitatea din Bath, într-un articol pentru The Conversation.[sursa]

În schimb, totul este nou și fascinant pentru copii. Gândiți-vă cât de încântați sunt ei atunci când călătoresc cu trenul, admirând fiecare detaliu al peisajului, în comparație cu atenția minimă pe care o acordați dumneavoastră aceleiași călătorii zilnice de navetă.

„Copiii trebuie să dedice mult mai multă energie mentală pentru a-și reconfigura reprezentările despre lumea înconjurătoare. Aceasta ar putea explica de ce timpul pare să se miște mai lent pentru copii decât pentru adulții prinși într-o rutină.”, a adăugat Yates.

O teorie similară, prezentată într-o lucrare din anul 2019, sugerează că, pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru procesează imaginile mai încet, influențând astfel percepția timpului.

„Oamenii sunt adesea surprinși de cât de mult își amintesc din zilele care, în copilărie, păreau să dureze o veșnicie. Nu este vorba că acele experiențe erau mai intense sau mai semnificative, ci doar că erau procesate de creier la o viteză mai mare.”, a explicat Adrian Bejan, profesor J.A. Jones de inginerie mecanică la Duke University.

Pe măsură ce nervii și neuronii îmbătrânesc și devin mai complecși, semnalelor electrice le ia mai mult timp să traverseze căile neuronale, încetinind astfel percepția noastră asupra trecerii timpului.

Publicitate

„Mintea umană percepe trecerea timpului prin schimbările de imagine pe care le primește. Zilele păreau mai lungi în tinerețe deoarece mintea tânără putea procesa mai multe imagini pe parcursul unei zile decât o minte îmbătrânită.”, a adăugat Bejan.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  „Aceasta ar putea fi originea legendei Atlantidei”: Muntele care s-a scufundat sub valuri, descoperit în largul Insulelor Canare

Teoria proporționalității

O altă explicație este că o perioadă de timp – să zicem o lună – pare mai scurtă pe măsură ce îmbătrânim pentru că avem mai multe experiențe anterioare cu care să o comparăm.

„Teoria proporțională este intuitivă dacă ne gândim cum un an din viața unui adult de 75 de ani poate părea mult mai scurt decât un an din viața unui copil de zece ani.”, au explicat neurocercetătorii Muireann Irish și Claire O’Callaghan într-un articol publicat în The Conversation.[sursa]

Memoria joacă un rol important în p.ercepția noastră asupra timpului, pentru că se crede că claritatea amintirilor ne influențează modul în care trăim trecerea timpului. Reflectăm asupra evenimentelor din trecut și le folosim pentru a ne stabili un punct de referință în cadrul existenței noastre temporale.

Deși percepția timpului este încă un domeniu activ de cercetare, o teorie general acceptată sugerează că numărul experiențelor noi și interesante pe care le trăim influențează felul în care percepem scurgerea timpului pe măsură ce îmbătrânim. Deci, încercați să acumulați cât mai multe experiențe inedite înainte de a fi prea târziu.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: