Atunci când îți pocnești degetele și încheieturile reprezintă unul dintre cele mai controversate obiceiuri, mai ales la o cină în societate. Unii ridică din umeri, în timp ce alții reacționează cu groază: „Nu se gândește nimeni la artrită?!”
Este fascinant cum o simplă mișcare a degetului poate produce un sunet atât de puternic – fie un pocnet discret, fie o trosnitură care răsună într-o bibliotecă tăcută. După acest spectacol acustic, articulațiile par să se simtă mai relaxate, dar ce anume se întâmplă, de fapt, atunci când auzim acel sunet caracteristic?
Ce se întâmplă când îți pocnești degetele?
Unul dintre cele mai neobișnuite studii din anul 2015 a implicat un voluntar întins într-un aparat RMN, cu un dispozitiv atașat de deget pentru a permite oamenilor de știință să observe în timp real mecanismele interne ale „pocnirii” articulațiilor.
Mult timp s-a crezut că acest sunet era cauzat de colapsarea unei mici bule de gaz din lichidul sinovial, care înconjoară articulațiile. Însă, studiul RMN a contrazis această teorie.[sursa]
Oamenii de știință au descoperit că, în loc de o implozie a unei bule, fenomenul este cauzat de formarea bruscă a unei cavități pline cu gaz într-un spațiu anterior compact. Acest proces, cunoscut sub numele de tribonucleare, se desfășoară astfel:
- Suprafețele articulațiilor sunt inițial în contact;
- Pe măsură ce este aplicată forță, acestea rezistă separării;
- Odată ce forța atinge un punct critic, articulațiile se îndepărtează brusc, formând un spațiu asemănător unui vid, plin cu gaz – iar acest fenomen produce sunetul caracteristic al pocnirii.
Noi descoperiri: ce ne arată ultrasunetele?
O altă cercetare, care a utilizat tehnologia cu ultrasunete, a confirmat existența unui fenomen spectaculos în momentul pocnirii articulațiilor. Ultrasunetele, capabile să surprindă procese interne de până la 100 de ori mai rapid și să detecteze structuri de 10 ori mai mici decât scanerele RMN, au oferit o imagine detaliată a acestui proces.
„Ceea ce am văzut a fost o sclipire puternică pe ultrasunete, ca un foc de artificii care explodează în articulație. A fost o descoperire destul de neașteptată.”, a declarat dr. Robert D. Boutin, profesor de radiologie la Universitatea din California, Davis (UC Davis) Health System.
Echipa de cercetători a concluzionat că sunetul pocnirii articulațiilor și strălucirea detectată pe ultrasunete sunt legate de schimbările de presiune asociate cu o bulă de gaz în articulație. Deși nu s-a rezolvat definitiv dezbaterea privind formarea sau colapsarea bulei, Boutin a explicat pentrupublicația The Washington Post că apariția strălucirii doar după fisurare susține mai degrabă teoria formării bulei decât pe cea a colapsului acesteia.[sursa]
Ce impact are acest obicei asupra sănătății?
În studiul RMN menționat anterior, cercetătorii au observat că, după ce sunetul a fost emis, cavitatea de gaz a persistat o perioadă înainte de a dispărea, fără a produce deteriorări vizibile ale articulației. Mai mult decât atât, nu s-a constatat nicio modificare a distanței dintre articulații pe termen lung. Este important de menționat că studiul a fost realizat pe un singur participant, ceea ce limitează concluziile definitive.
Cu toate acestea, cercetări anterioare nu au identificat efecte adverse imediate în urma pocnirii articulațiilor. De asemenea, Johns Hopkins afirmă că nu există dovezi care să coreleze acest obicei cu artrita – o teamă frecvent invocată de cei care dezaprobă acest tic.
Desigur, fiecare persoană este diferită, iar dacă acest obicei provoacă durere sau alte simptome neobișnuite, este indicat să consultați un medic. Însă, dacă v-ați îngrijorat că pocnitul articulațiilor v-ar putea afecta mâinile iremediabil, puteți sta liniștiți: știința arată că acest obicei este, cel mai probabil, inofensiv.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: