Pentru mulți oameni, perioadele de stres nu aduc doar anxietate și agitație, iar unii susțin că stresul îngrașă, existând o tendință accentuată de a mânca mai mult decât de obicei. Dar este stresul, în sine, o cauză directă a creșterii în greutate?
„Stresul poate contribui la creșterea în greutate, dar nu printr-un mecanism metabolic direct. Mai degrabă, oamenii apelează adesea la supraalimentare ca răspuns la stres.”, explică dr. Caroline Apovian, director al Centrului de Nutriție și Management al Greutății de la Centrul Medical al Universității din Boston.
Multe voci susțin că stresul îngrașă
Atunci când organismul percepe o amenințare, eliberează o serie de hormoni, inclusiv cortizolul. Acest hormon crește ritmul cardiac și induce o stare de alertă, făcându-ne să ne simțim neliniștiți și anxioși, ceea ce favorizează comportamente bazate pe recompensă.
În trecut, acest mecanism era esențial pentru supraviețuire, oferindu-ne energia necesară pentru a fugi de un pericol iminent, precum atacul unui mamut. Însă, în fața stresului modern – termene limită, presiuni profesionale sau personale – acest răspuns biologic devine mai puțin util. Aici intervine mâncarea.
„Nu trebuie să fugi, dar ai această anxietate cu care trebuie să faci ceva. Consumul de alimente, în special cele bogate în zahăr și grăsimi, activează căile neuronale ale recompensei și oferă un efect calmant temporar.”, explică Apovian.
Pe termen scurt, consumul acestor alimente poate induce o stare de relaxare, ceea ce explică de ce sunt adesea preferate în momente de stres, potrivit publicației The Guardian.[sursa]
Dar nivelurile ridicate de cortizol îngreunează pierderea în greutate din punct de vedere metabolic? „Nu”, afirmă Apovian, clarificând că efectele cortizolului nu sunt un obstacol fiziologic direct în procesul de slăbire.
Ce ne poate ajuta în situații stresante?
Dacă ați luat în greutate în urma unei perioade stresante, există șanse mari să reveniți la greutatea obișnuită odată ce vă restabiliți obiceiurile alimentare normale. Totuși, cu cât supraalimentarea persistă mai mult timp, cu atât procesul de revenire devine mai dificil. Este posibil ca punctul de referință al greutății corporale – intervalul de greutate pe care organismul îl menține în mod automat – să fi crescut, iar schimbarea obiceiurilor consolidate să necesite un efort suplimentar.
Dr. Apovian recomandă găsirea unor alternative sănătoase pentru gestionarea stresului. „Cel mai bun mod de a reduce stresul este prin exerciții fizice, care permit eliminarea tensiunii în mod activ. În funcție de tipul vostru de constituție, meditația poate fi, de asemenea, o soluție eficientă”, explică specialista.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: