În prezent trăim totul într-o schimbare continuă şi rapidă, iar adaptabilitatea reprezintă o condiţie esenţială pentru a face faţă cu succes societăţii actuale. Din acest motiv, nu este de mirare că lucrurile se schimbă şi pe piaţa muncii, unde multe meserii vor fi căutate în viitor, în timp ce altele nu vor mai exista. Aşadar, ce meserii noi vor apărea peste 5 ani? Dar peste 10-15 ani? Care dintre meseriile actuale vor dispărea?
La nivelul întregii economii, în perspectiva anilor 2030-2040 se anticipează creşterea cererii pentru specialişti în domeniile tehnologice, internet of things, robotică, inteligenţă artificială şi IT&C, dar şi pentru gestionarea şi prelucrarea volumelor mari de date.
Ce meserii noi vor apărea în următorii ani
Meserii noi în următorii 5 ani
În următorii cinci ani, se preconizează că domeniile tehnologice vor cunoaște o expansiune semnificativă. Specialiștii în prelucrarea și analiza datelor vor fi extrem de căutați, pe măsură ce companiile vor avea nevoie de interpretarea volumelor imense de informații generate de activitatea online. De asemenea, experții în securitatea cibernetică vor juca un rol crucial în protejarea infrastructurilor digitale.
Până în anul 2030, profesiile care necesită forţă de muncă înalt calificată precum specialişti în domeniul IT, juridic sau în domeniul sănătăţii, vor înregistra creşteri ale cererii cu circa 100.000 persoane/an, în condiţiile în care facultăţile de profil din România, atât cele de stat, cât şi cele private (Facultăţile de Politehnică, Facultăţile de Administraţie, Afaceri şi Drept sau Facultăţile de Medicină) furnizează cumulat, anual, un număr total de doar 40.000 de absolvenţi ai acestora, conform Institutului Naţional de Statistică.
Meserii noi în următorii 15 ani
Pe termen lung, se anticipează că vor apărea meserii care acum par desprinse din filmele SF. Inginerii de rețea pentru securitatea sistemelor, programatorii web pentru crearea de experiențe utilizator optimizate, și experții în robotică și inteligență artificială vor deveni coloana vertebrală a noii economii digitale.
Meserii care vor dispărea
Pe de altă parte, meseriile bazate pe rutină și procese repetitive sunt pe cale de dispariție. Operatorii de casierie, angajații din bănci, și lucrătorii din industria textilă sunt doar câteva exemple de profesii care vor fi înlocuite de soluții automatizate sau digitale.
Impactul tehnologiei și roboților
Tehnologia și roboții nu doar că schimbă natura muncii, dar și modul în care aceasta este efectuată. Automatizarea și inteligența artificială permit realizarea sarcinilor cu o eficiență și precizie sporită, deschizând calea către o productivitate fără precedent. În același timp, aceste schimbări aduc provocări semnificative, cum ar fi necesitatea recalificărilor și dezvoltării profesionale constante pentru a ține pasul cu noile cerințe ale pieței muncii.
Pentru sectorul agricol este identificată ca o certitudine apariţia şi consolidarea ocupaţiei de antreprenor digital, dar vor fi pe viitor şi ocupaţii legate de manipularea echipamentelor disponibile (tehnicieni IT responsabili de gestionarea unor utilaje automatizate, coordonator roboţi diverşi, operator dronă, tehnicieni întreţinere echipamente energii regenerabile şi tehnicieni în instalaţii solare). Tehnologia va contribui şi în industria auto şi componente la apariţia unor noi ocupaţii, cum ar fi cele legate de pregătirea liniilor de lucru automate, ocupaţii care vizează managementul deşeurilor şi ocupaţii legate de dezvoltarea de produse.
În sectorul serviciilor de sănătate şi asistenţă socială, noile ocupaţii sunt legate de întreţinerea, programarea şi repararea de echipamente medicale, dar va fi nevoie şi de doctori specializaţi în telemedicină, capabili să asigure îngrijire medicală utilizând noile tehnologii.
În construcţii, ocupaţiile care vor apărea pe fondul digitalizării sectorului sunt tehnicieni IT responsabili de gestionarea unor utilaje automatizate, roboţi, dar şi ocupaţii legate de trecerea către un sector sustenabil şi ecologic, cum ar fi inginer construcţii ecologice, inginer specializat în noi tehnologii constructive şi arhitect 3D.
Viitorul pieței muncii este unul vibrant și plin de provocări. Pe măsură ce unele meserii dispar, altele iau naștere, oferind oportunități noi pentru cei dispuși să învețe și să se adapteze. Este esențial ca atât angajatorii, cât și angajații să privească aceste schimbări ca pe o oportunitate de creștere și inovare. În final, tehnologia și roboții nu ne fură locurile de muncă, ci ne ajută să le transformăm în ceva mai bun pentru toți
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: